Oct 212003
 

ramas klausė: Esu studentė, ruošiuosi pirkti kompiuterį.Galiu tam skirti 3500Lt – aišku, jei to pakaks. Moku dirbti jau su ACCes, Wordu, Excel, Power point, reikia statistikai Epi info ir, aišku, buitiniam naudojimui – žaidimams ir filmams. Norėtųsi, kad būtų ne per brangus.

Guru atsako:

Į klausimą, kokį kompiuterį galima nusipirti turint xxxx Lt, atsakyti labai paprasta: pasiimate pirmos didesnės kompiuteriais prekiaujančios firmos kainininką ir žiūrite, kas už Jūsų norimą sumą išeitų. Kainininkuose, kaip taisyklė, pateikiamas minimumas informacijos, todėl išsirinkti žymiai paprasčiau. Be to, kompiuteriuose, kaip ir beveik visur, galioja viena taisyklė: gaunate tiek, už kiek sumokate (na, atskirais atvejais gaunate mažiau :)

        
Taigi, jei kokia nors firma, kad ir prisidengusi super akcija, išpardavimu ar dar kuo nors, siūlo įsigyti kompiuterį už ypatingai patrauklią kainą ir visi išvardinti parametrai atrodo įspūdingai, būkite tikri, kad neišvardintos detalės sudėtos pačios pigiausios, o kartais net pasenusios visa karta. Papasakosiu atsitikimą iš PIII laikų: turėjau aš Duron šeimos paties komplektuotą kompiuterį (600 Mhz), kuris man vykdė viską, ko pageidaudavau (filmai, žaidimai ir t.t.). Po to atsirado galimybė labai pigiai nusipirkti pilnai sukomplektuotą 1000Mhz Celeron’ą. Kad ir kaip bebūtų keista… juo net filmų nebuvo galima žiūrėti. Čia yra tik vienas iš pavyzdžių, kad ir kokie įspūdingi skaičiukai bebūtų, jie nereiškia nieko, jei visa kita įranga yra sukomplektuota netinkamai.
        
Pirmiausia apžvelgsime kaip ir iš kur pirkti, vėliau aptarsime konkrečias kompiuterio detales.
        
Taigi, jei turite fiksuotą pinigų kiekį ir apie kompiuterius turite tik miglotą supratimą, kad tai kažkokia dėžė su ekranu ir klaviatūra, be abejonės, firmos surinkti kompiuterių komplektai Jums būtų geriausias pasirinkimas. Juos reikėtų rinktis iš didesnių firmų, turinčių savo kompiuterių “brandus”. Palyginę kelių firmų siūlomus produktus pagal kainą ir panašius parametrus, išsirenkate pigiausią. Tokiu atveju tikriausiai negausite geriausio kompiuterio, kurį gali nupirkti Jūsų pinigai, bet bus maksimaliai priartėta prie to. Dabar trumpai apžvelgsime, ką šiuo metu siūlo lietuviškų kompiuterių rinka.
        
Pirmiausia, kas akcentuojama pirkėjui – tai megahercai (tiksliau, dabar jau gigahercai). Tai, žinoma, labai svarbus veiksnys, bet neapsigaukite: Celeron 2.0 Ghz yra lėtesnis nei, tarkim, Athlon XP 1900+. Taigi, jei kalba eina apie procesorius (ir perkate naują kompiuterį), tai Jums geriausia rinktis INTEL Pentium 4 arba AMD Athlon XP. Venkite bet kokių pasiūlymų, kurie mini Celeron ar Duron.
        
Toliau - kietasis diskas (dar žinomas kaip HDD). Visada pabrėžiamas jo dydis, bet jei neminimas greitis, būtinai jo pasiteiraukite. Greitis matuojamas apsisukimais per minutę (RPM). Dvi labiausiai paplitusios reikšmės: 5400 RPM (pastarųjų, ypač mažesnių talpų, jau nebegamina, bet jie dar sutinkami neretame kompiuteryje) ir 7200 RPM.
        
Operatyvioji atmintis (RAM). Visi dabartiniai kompiuteriai naudoja DDR tipo atmintį. Jos turėtų būti ne mažiau 256Mb (optimalu 512Mb). Atminties greitis žymimas skaičiukais: DDR266, DDR333, DDR400. Kokia konkreti atmintis bus įdėta, priklauso nuo procesoriaus ir motininės plokštės parametrų, tačiau kuo didesnis skaičiukas, tuo geriau.
        
Vaizdo plokštė (vienas svarbiausių komponentų, jei planuojate rimčiau pažaisti). Jei vaizdo plokštės tipas nenurodytas, tai labai didelė tikimybė, kad ji bus integruota (ofisiniui darbui tai nelabai trukdo, bet žaidimų mėgėjai to turėtų kaip įmanydami vengti). Dažniausiai sutinkamos vaizdo plokštės surinktuose kompiuteriuose: GF2 (GeForce2) MX400 – morališkai pasenusi plokštė, bet daugumai ne veiksmo žaidimų pilnai pakanka GF4 MX440 – truputį naujesnė, bet irgi atsiliekanti nuo “paskutinės bangos” daugiau nei metus. GF FX5200 – kiek naujesnė prie pigesnių priskiriama vaizdo plokštė. GF4 Ti4200 – sena, bet galinga :) Ir prašome neišsigąsti, kai prie visų išvardintų plokščių rašome, kad jos senstelėjusios ar priskiriamos silpnesniajai kategorijai. Paprasčiausiai į kompiuterius, skirtus plačiajai rinkai, neapsimoka diegti naujausių vaizdo plokščių, kurios kartais kainuoja ne mažiau nei pats kompiuteris. O šios, kad ir senstelėjusios, puikiausiai tinka 80-90% žaidimų. Apie filmus jau ir nekalbu – juos visi šiuolaikiniai kompiuteriai rodo be problemų :)

        Bet dar neskubėkite bėgti į artimiausią parduotuvę, lukterkit minutėlę. Jei tikrai taupote pinigus ir Jums reikia kompiuterio daugiausiai darbui (ofisas, muzika, filmai bei truputis ne pačių naujausių žaidimų), Jums pilnai tiktų ir dėvėtas ar šiaip senesnis kokių 1000Mhz kompiuteris. Bet kaip tokį išsirinkti, negalime pasakyti: viskas labai priklauso nuo konkretaus surinkimo, bet jei turite kokį kompiuterius išmanantį pažįstamą, tai prieš bėgant pirkti naujo pakalbėkite su juo: gal Jums iš tikrųjų nereikia šiandieninių gigahercinių monstrų?
      
Sėkmingų pirkinių!

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.