Oct 012003
 

Jonas klausė: Kaip išsirinkti kompiuterio priedus

Šioje skiltyje paminėsime tik vieną aksesuarą, be kurio sunkiai įsivaizduojamas bet kuris šiuolaikinis kompiuteris – tai, žinoma, kolonėles. Visu pirma, reikia atsiminti, kad visos dabartinės garso plokštės neturi vidinio stiprintuvo, todėl reikia naudoti taip vadinamas aktyviąsias kolonėles arba kompiuterio garso išėjimą jungti prie stiprintuvo. Renkantis pigiausią variantą, galima pabandyti kompiuterį prijungti prie turimo muzikinio centro ar kitos audio aparatūros. Jei tokios galimybės nėra, teks tenkintis paprastomis kolonėlėmis. Tiesa, jų skambėjimą pavadinti geru tikrai negalėtume (gal vertėtų tokiu atveju pagalvoti apie ausines?).

 Taigi, tikrai pigių kolonėlių (iki 20lt) pasirinkimas tikrai yra nemažas: galite rinktis iš YAMADA, HMS, EDTASONIC bei KINYO firmų gaminių. Kiek teko klausytis, KINYO paliko truputį geresnį įspūdį.

 Jei kolonėlėms galite skirti virš 100Lt, Jums pirmiausia reikėtų nuspręsti, ką dažniausiai veikiate su kompiuteriu. Jei jis daugiausiai bus skirtas klausytis muzikos ar žiūrėti Divx formato filmus, Jums užtektų 2.1 sistemos (dvi satelitinės kolonėlės plius žemų dažnių kolonėlė). Jei daug žaidžiate ir turite vietos išdėstyti 4 ar 5 satelitines kolonėles, tai Jums galbūt labiau tiktų 4.1 ar 5.1 sistema (bet tai nėra būtina). Jei planuojate dažnai žiūrėti DVD filmus – tokiu atveju geriausias Jūsų pasirinkimas 5.1 kolonėlės. Apžvelgsime kelis, mūsų nuomone, dėmesio vertus modelius, pradedant nuo pigiausio:

ALTEC LANSING firmos produktas: AVS300 (102 Lt*) – tai 2.1 kolonėlių sistema (4,4W+4,4W+12W galios) kuri, mūsų nuomone, yra geriausias pasirinkimas taupant pinigus ir norint bent kiek normalesnio garso.

 Kiek brangesnės būtų Creative Inspire 2.1 2400 (125 Lt*) kolonėlės (3W+3W+11W galingumo). Jos kiek mažiau galingos, bet skamba truputėlį geriau.

Tęsiant 2.1 sistemas taip pat vertėtų paminėti:

ALTEC LANSING XA3021 (194 Lt*) – 27W galingumo sistema, orientuota daugiausiai į žaidimų mėgėjus;

ALTEC LANSING 621 (366 Lt*) – 143W sistema ištroškusiems galios;

Creative I-Trigue 2.1 L3450 – 48W (458 Lt*);

Logitech Z-340 – 33W (194 Lt*).

 Kalbant apie 4.1 ir 5.1 sistemas, mūsų nuomone, patraukliausiai atrodo Creative Inspire 5.1 sistemos: 5300 (222 Lt*) ir 5100 (267 Lt*) – jų suminis galingumas atitinkamai: 42W ir 48W.

Jei Jus domina galia, pirmas pasirinkimas turėtų būti Logitech Z-680 5.1 THX (1375 Lt*) – tai 450W galingumo monstras. Kiek kuklesnių parametrų ir tik 4.1 sitemos ALTEC LANSING 641(808 Lt*) 237W galios rinkinukas. Šiame kontekste nevertėtų pamiršti ir creative, su jų 220W galios MegaWorks 5.1 THX 550 (1075 Lt*).

Pabaigai norėtume pažymėti, kad kolonėlių galia, rašoma ant dėžutės, gali nieko nereikšti, jei tai maksimali momentinė galia (PMPO), reikia ieškoti nominalios galios (RMS) verčių. Šiame rašinyje visos galios ir buvo paimtos nominaliosios.

Dauguma melomanų įsitikinę, kad klausytis muzikos ir žiūrėti filmus reikia per stacionarią aparatūrą (ji skamba geriau), bet daugeliu atveju, ypač turint idealiai akustikai tolimas sąlygas, kompiuterinės kolonėlės yra geriausias pasirinkimas.

Dar keletas žodžių apie firmas, gaminančias kompiuterines kolonėles. Kaip pastebėjote, mes siūlėme tik trijų iš jų produkciją. Sklando nuomonės, kad Creative kolonėlės skamba geriausiai, Logitech – gaunate daugiausiai galios už savo pinigus, o ALTEC LANSING stengiasi už prieinamą kainą pasiūlyti neblogą produktą. Ką konkrečiai Jūs išsirinksite, priklauso tik nuo Jūsų skonio ir materialinių galimybių, bet, kaip ir visada, prieš perkant siūlytume paklausyti bent kelių skirtingų modelių skambėjimo (lyginti, žinoma, galima tik tos pačios kainų klasės produktus :)
        


*- kainos pateiktos tik palyginimui (jos buvo paimtos iš vienos Kauno firmos 2003 10 01 dienos kainininko; kadangi guru.lt svetainė nėra susijusi su jokia komercine firma bei nenorint vienos jų išskirti, firmos pavadinimo bei adreso nenurodysime).

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5108 access attempts in the last 7 days.