Dec 292009
 

Vytautė klausė: Turiu problemą. Kai perrašė Windows, man niekas nesutvarkė garso tvarkyklių (draiverių), tai dabar neturiu jokio garso. Gal galima būtų kaip nors man pačiai juos susitvarkyt? Gal galit patarti, kaip?

Guru atsako:

Tvarkyklių (angl. drivers) diegimas dažnai yra paprasčiausia dalis. Kur kas sunkiau surasti tinkamą tvarkyklę.
        
Jei perkant kompiuterį gavote kompaktinių diskų – paieškokite disko, ant kurio parašyta „Sound card“ (ar panašiai, gali būti „audio“) arba žodis „Motherboard“. Įdėjusi tokį diską paieškokite jame „drivers“, „audio drivers“, „sound card“ ar panašaus punkto. Jei pavyktų surasti – instaliuokite atitinkamą programą. Tai paprastas veiksmas – paspauskite minėtą punktą ir sekite ekrane pasirodančias instrukcijas iki bus paprašyta perkrauti kompiuterį.
        
Gali būti ir taip, kad kompaktinių diskų nebuvo ar jie tiesiog pamesti. Verta pabandyti paieškoti tvarkyklės naudojantis Windows priemonėmis. Spauskite dešiniu pelės mygtuku ant „My Computer“ piktogramos darbalaukyje ir pasirinkite „Properties“. Atsivėrusiame lange eikite šiuo keliu: Hardware -> Device Manager. Turėtumėte pamatyti geltoname fone šauktuką ir šalia užrašą„Unknown device“. Gali būti skiltyje „Sound, video and game controllers“. Paspauskite dešiniu pelės mygtuku tą punktą ir pasirinkite „Update Driver…“. Toliau atsakykite į Windows pateikiamus klausimus, leiskite sistemai paieškoti tvarkyklių internete. Jei sistema ras ir įdiegs tvarkykles – kompiuterį reikės perkrauti.
        
Nepavykus paprastai surasti tinkamos tvarkyklės galima pabandyti dar kitaip. Atsisiųskite kompiuterio įrangos atpažinimo programą, pvz., “HWiNFO32“. Šioji yra nemokama, tai yra, ją naudojant nereikia pirkti licencijos.
        
Programą įdiekite ir paleiskite. Teks palaukti, kol programa patikrins visą kompiuterio įrangą. Jai baigus darbą pasirinkite kairėje esančiame medyje „Audio“ dalį ir peržiūrėkite atpažintus įrenginius. Gana didelė tikimybė, kad pavadinimas „VIA“ arba „Realtek“ su dar keliais žodžiais/simboliais bus Jūsų garso plokštės, kuriai ir ieškote tvarkyklės.
        
Visą pavadinimą įveskite į paieškos internete lauką (pvz., www.google.lt), o šalia žodžius „drivers download“. Turėtų pavykti rasti gamintojo svetainę, iš kurios galima atsisiųsti reikiamas tvarkykles. Atsisiuntus beliks jas įdiegti.
        
Jei ir speciali programa neatpažįsta garso plokštės – teks atidaryti kompiuterio korpusą ir ieškoti garso plokštės arba motininės plokštės pavadinimo-numerio. Internete ieškant pavadinimo ir žodžių „audio drivers“ galima surasti reikiamas tvarkykles. Šis sprendimo būdas panašus į ankstesnį, tik tenka nagrinėti smulkias raides, kuriomis išrašinėti įrenginių paviršiai. Minimas pavadinimas būna parašytas kiek didesniais simboliais (ir raidėmis, ir skaičiais), tikėtina, nuo 4 iki 10 simbolių ilgio. Tolesni veiksmai nesiskiria nuo aukščiau aprašytų.

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.