Oct 012003
 

Jonas klausė: Kaip išsirinkti kompiuterį už 2500Lt

Taigi, sisteminio bloko komplektaciją pradėsime nuo bene matomiausios dalies – korpuso (kuris dažniausiai eina su maitinimo bloku) Šiuo metu Lietuvoje yra gana nemažas pasirinkimas, pradedant pigiais, kainuojančiais nuo 60 litų ir baigiant brangiais, viršijančiais 300 ir daugiau litų. Kadangi šis straipsnis skirtas daugiau pinigus taupantiems namų vartotojams, tai apžvelgsime tik paprastesniuosius.
        
Pirmas dalykas, į ką reikėtų atsižvelgti renkantis korpusą – tai maitinimo blokas. Jo galingumas neturėtų būti mažesnis nei 300W; naudojant galingesnius/brangesnius procesorius, video kortas ir t.t. rekomenduotume rinktis 350W. Kainos šioje kategorijoje svyruoja iki 150Lt. Šio tipo korpusų tiek spalvų, tiek formų pasirinkimas tikrai yra platus. Vienintelis dalykas, į ką būtų galima atkreipti dėmesį – tai į USB, FireWire bei audio jungčių išvadų buvimą priekinėje korpus dalyje, bet, mūsų nuomone, jie nėra labai naudingi/patogūs, nebent dažnai junginėtumėte skaitmeninę kamerą ar kitą išorinį įrenginį.
        
Iš korpusų gamintojų paminėtume CODEGEN firmos produkciją (bene populiariausi korpusai Lietuvoje). Vieni patraukliaukliau atrodančių yra Codegen ATX-6044L su 300W maitinimo šaltiniu (109 Lt*) ar Codegen ATX-6049 su 350W šaltiniu (125 Lt*), bet, kaip minėjome, korpuso pasirinkimas labiausiai priklauso nuo Jūsų estetinių poreikių, todėl prieš renkantis vertėtų užsukti į kokį didesnį saloną ir juos apžiūrėti. Tiesa, bet kokiu atveju rekomenduotume įdėti į korpusą papildomą ventiliatorių (jei jo nėra). Jie dažniausiai būna gana tylūs. Papildomas vėdinimas dažnai prideda stabilumo, ypač dirbant su daug šilumos spinduliuojančiais AMD
procesoriais.
        
Toliau renkamės procesorių. Nuo jo išsirinkimo priklausys ir pagrindinės plokštės pasirinkimas. Šiuo metu yra dvi pagrindinės procesorių šeimos: tai Intel ir AMD, kurios savo ruožtu turi kelias atšakas (Intel: Pentium IV ir Celeron, AMD: Athlon ir Duron). Renkantis vertėtų turėti galvoje, kad vien procesoriaus darbinis dažnis dar nėra esminis rodiklis. To paties dažnio, bet skirtingos šeimos ar atšakos procesorių našumas ženkliai skiriasi. Prieš pateikdami konkrečias rekomendacijas, norėtume apžvelgti pagrindinius darbus ir jų imlumą procesoriui.
        
Dauguma namų kompiuterių daugiausiai yra naudojami darbui su ofiso programomis (Word, Excel ir pan.) bei internetui. Nei vienas iš jų nėra imlus procesoriui. Jei vienu metu neatidarinėsite keliolikos langų, bet kuris iš naujų, šiuo metu prekyboje esančių procesorių su tuo susidoros (tiesa pasakius, su tokiais darbais pilnai susidorotų ir senukas 600 Mhz PIII).

        Kitas dažnai sutinkamas užsiėmimas – žaidimai. Jie yra gana reiklūs procesoriui, nors galbūt dar reiklesni video kortai (pastarąsias aprašysime vėliau). Filmų žiūrėjimas yra vidutiniškai imlus procesoriaus darbui (bet kuris naujas procesorius, pradedant 1000Mz, su tuo susidoros). Darbas su dideliais skaičiavimais, grafika, duomenų bazėmis taip pat yra laikomi imliais procesoriaus darbui, taigi, jei žadate tuo užsiimti, reikėtų rinkis galingesnius procesorius.
        
Procesoriai. Egzistuoja mitas, kad Intel yra patikimesni, ilgaamžiškesni ir pan. Bet tai tik mitas. Tiesa, kai kurie žaidimai ir programos yra optimizuoti būtent Intel tipo procesoriams, bet šiuo metu jų nėra daug, todėl neverta dėl to jaudintis.
        
Taigi, jei Jūs nemanote, kad naudosite daug procesoriui imlių programų, Jums galbūt vertėtų rinktis taip vadinamųjų “mažųjų brolių” t.y. Intel atveju – Celeron, AMD – Duron procesorius, bet šiuo metu panašaus galingumo tiek Duron, tiek Celeron, tiek aukštesnės klasės Athlon procesorių kainos yra labai panašios, todėl rekomenduotume rinktis tik mažesnio dažnio AMD Athlon procesorių (pvz. AMD Athlon XP 1900+ (215 Lt*)).
        
Kiek sunkesnis pasirinkimas yra ieškant optimalaus varianto. Renkantis vidutinio galingumo procesorių, iškyla dilema: Intel ar AMD. Jei paklaustumėte kompiuteriais užsiimančių žmonių, tai išsiskirtų dvi gana priešiškos viena kitai stovyklos: vieni tvirtintų, kad AMD geriau, kiti – kad Intel. Mūsų nuomone, tarp jų esminio skirtumo nėra. Nebent AMD kiek labiau kaista, o remiantis senomis tradicijomis dar yra užsilikę programų, kurios optimizuotos Intel procesoriams. Manytume, pagrindinį vaidmenį čia lemia kaina: AMD procesoriai kiek pigesni. Pagal šiandienines kainas siūlytume rinktis

  • AMD šeimos Athlon XP 2500+ (jis naudoja naują Barton šaknį ir greitesnę 333 magistralę) (421 Lt*)
  • Intel šeimos Pentium 4, 2.4 GH (su 800 Mhz magistrale) (744 Lt*)

Kaip matome, kainos skiriasi gana ženkliai. Mūsų kolektyvas rinktųsi AMD (kainos skirtumą galima investuoti į kitų komponentų pagerinimą), bet Intel taip pat nėra blogas pasirinkimas.
        
Jei kaina Jums nėra vienas svarbiausių kriterijų, tuomet:

  • AMD Athlon XP 3000+ (1166 Lt*)
  • Intel Pentium 4, 3.2 GHz (2563 Lt*)

Šiuo atveju geresnis pasirinkimas būtų Intel, nors ir žymiai brangesnis.
        
Išsirinkus procesorių, būtinai reikia nepamiršti ir aušintuvo (jie pasirenkami priklausomai nuo procesoriaus: Intel skirti aušintuvai dažnai netinka AMD ir atvirkščiai, nors būna ir išimčių). Manytume, daugeliui aktualu yra mažas kompiuterio skleidžiamas triukšmas, todėl rekomenduotume firmos SPIRE produkciją, kuri nėra brangi ir garsėja žemu triukšmo lygiu. AMD procesoriui tiktų FalconRock II (29 Lt*) modelis, o Intel -MegaRockII (29 Lt*). Titan firmos produkcija taip pat nėra prasta, ypač su variniais radiatoriais, bet už juos teks sumokėti brangiau: AMD procesoriams – varinis TTC-CU5TB (56 Lt*), Intel procesoriams su temperatūros kontrole TTC-W6TB/825/TC/LD2 (41 Lt*). Reikėtų vengti neaiškios firmos aušintuvų.
        
Išsirinkus procesorių bei aušintuvą, reikia pasirinkti ir motininę plokštę. Jos pasirinkimas taip pat priklauso nuo procesoriaus. Renkantis pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į čipsetą bei papildomas (integruotas) galimybes, kurias siūlo konkreti motininė plokštė. Iš pradžių apžvelgsime plokštes, skirtas AMD. Renkantis pagrindinę plokštę šiam procesoriui, reikėtų ieškoti čipseto, palaikančio 333 Mhz magistralę. Siūlytume rinktis iš VIA KT600 ir nForce2 Ultra 400 čipseto, kurie palaiko visus, net ir naujausius AMD procesorius (tiesa, pigiausiam variantui to nereikia). Čia vėl išskirsiu 3 kategorijas žmonių:

  1. Ieškantys pigiausio varianto turėtų rinktis mažiau garsių firmų produkciją – galbūt kiek senesnės kartos. Tokiu atveju rekomenduotume ECS Elitgroup KT600-A LAN (216 Lt*). Ji turi naujausią firmos VIA čipsetą, integruotą tinklo plokštę ir garso kortą. Šią motininę plokštę pasirinkome tik dėl to, kad ji buvo pigiausia su VIA KT600 čipsetu, o DFI firmos gaminių kainos nepavyko rasti.
  2. Vartotojai, kurie nori optimalaus rezultato, manytume, turėtų kelis pasirinkimus. Išskirtume: GIGABYTE 7VT600L (288 Lt*) su VIA čipsetu bei tinklo palaikymu ir 7N400L1 (317 Lt*)su nForce2 čipsetu. Firmos GIGABYTE produkciją pasirinkome tik dėl to, kad, mūsų nuomone, jie geriausiai išlaikę kainos/kokybės santykį.
  3. Žmonėms, netaupantiems pinigų ir nusprendusiems rinktis AMD, siūlytume rinktis ABIT NF7-S (447 Lt*). Tai vienos garsiausių pasaulyje pagrindines plokštes gaminančios firmos gaminys, turintis visus įmanomus išplėtimo variantus.

 Renkantis pagrindinę plokštę Intel šeimos procesoriui, praleisime pigiausio varianto ieškančių žmonių segmentą – jiems paprasčiausiai geriau rinktis AMD paremtą sistemą. Vidutinio ir maksimalistinio segmento atstovams siūlytume rinktis tik iš motininių plokščių, paremtų nauju Intel 865 čipsetu, kuris palaiko ne tik naujausius Intel šeimos procesorius, bet ir dvigubo kanalo atminties magistralę. Mūsų nuomone, geriausias pasirinkimas vidutinei klasei būtų Gigabyte 8IPE1000L (400 Lt*), maksimalistiniam variantui – pačios Intel produkcija: Intel D865PERLK (540 Lt*).

 Kitas ne mažiau svarbus kompiuterio komponentas – atmintis. Visose šiuo metu pardavinėjamose sistemose turėtų būti ne mažiau kaip 256MB operatyviosios atminties. Rekomenduotume įsidėti 512Mb. Renkantis AMD, ypač pigesnius variantus, atmintis galėtų būti ir DDR333, tačiau Intel ir greitiesiems AMD procesoriams siūlytume naudoti tik DDR400 atmintį. Tradiciškai pasiūlymai pagal kainų grupes:

  1. minimalistinis variantas: PQI DDR 256MB, DDR333 (156 Lt*);
  2. optimalus variantas: PQI DDR DIMM 512MB, DDR400 (314 Lt*);
  3. netaupant pinigų: Muskin Black 512MB Hi Performance Level II PC 3200 222 (869 Lt*).

 Ne mažiau svarbus sistemos komponentas, ypač planuojant žaisti kompiuterinius žaidimus, yra vaizdo plokštė. Praktiškai ji gali būti bet kokia, jei planuojate dirbti tik su ofisu ir internetu, tačiau norint pažaisti, teks rinktis brangesnę. Pagal kainą bei pritaikymo sritį išskirtume tris grupes:

  1. žmonėms, kurie net negalvoja apie žaidimus, siūlytume rinktis pigiausią variantą; pigiausia nauja vaizdo plokštė, kurią pavyko rasti: HERCULES 3D PROPHET RAGE128 (126 Lt*), bet nebijant naudotos galima išsirinkti ką nors ir nesiekiantį 50Lt;
  2. jei planuojate dalį laisvalaikio praleisti žaisdami, ypač veiksmo žaidimus – Jums reikia vaizdo plokštės, kuri kainuotų proto ribose, bet pajėgtų atlaikyti dauguma žaidimų; tokiu atveju rekomenduotume: Sparkle GF FX 5200 64 MB (220 Lt*) (kai kuriems žaidimams labiau tinka senesnė GeForce3 Ti200) arba Sapphire Radeon 9200 64MB (250 Lt*). Jei galite tam skirti daugiau pinigų, verta būtų pažiūrėti ir į Radeon 9600, bet ji Jums kainuotų ne mažiau 450Lt (arba senesnę GeForce Ti4200, kuri šiek tiek pigesnė);
  3. brangiausias variantas, šiuo metu prieinamas Lietuvoje, manytume, būtų: Radeon 9800PRO 256MB, kuris Jums kainuotų ne mažiau 2000 Lt;

Ir paskutinis iš svarbiųjų kompiuterio komponentų - kietasis diskas. Čia pasirinkimas yra išties paprastas: kuo daugiau – tuo geriau :) . Tiesa, egzistuoja keli diskų tipai. Vienas iš jų – SCSI -nėra naudojamas namų kompiuteriuose, kitas, žinomas kaip ATA, šiuo metu yra populiariausias, ir paskutinysis, tik pradedantis skinti kelią: SATA (serial ATA). Teoriškai SATA diskai yra greitesni, tačiau praktiškai tas pagreitėjimas mažai jaučiamas. Bet visgi renkantis naują kompiuterį ir turint truputį daugiau atliekamų pinigų verta įsidėti būtent SATA tipo kietąjį diską (iš pradžių reikėtų įsitikinti, ar Jūsų išsirinkta motininė plokštė jį palaiko). Be to, renkantis reikėtų atkreipti dėmesį į apsisukimų skaičių. Šiuo atveju tas pats: kuo daugiau – tuo geriau. 5400 apsisukimų per minutę yra jau praeitis ir rekomenduojama tik patiems pigiausiems kompiuterių variantams. Mūsų rekomendacijos:

  1. labai taupant pinigus: WESTERN DIGITAL 40GB 5400 rpm (223 Lt*); iš principo, čia jau nei disko tipas, nei gamintojas nevaidina jokios reikšmės, viską lemia tik kaina. Todėl tinka bet kas, kas kainuoja panašiai. Kitas patrauklus variantas: MAXTOR DiamondMax 8+ 40GB RPM 7200 (231 Lt*). Kaip matote, kaina skiriasi nežymiai, bet šis diskas dirbs greičiau;
  2. mūsų nuomone, optimalus variantas šiuo metu būtų (renkantis ATA diską): Seagate Baracuda 7200.7 – ST380011A 80GB (295 Lt*), o SATA: BARACUDA-S-ATA V 7200.7 80MGB (387 Lt*), bet jau turintį daugiau spartinančiosios atminties;
  3. Maksimalistinis variantas – Seagate ST3160023AS; tai 160 Gb SATA diskas, kainuojantis apie 700Lt, o jei dar pridėsime RAID (kietųjų diskų masyvų kūrimo) galimybes, kaina gali šoktelti iki 4 kartų :)

Kiti komponentai:

 Tikriausiai nei vienas šiandieninis kompiuteris neišgyventų be CD-ROM. Taupančiam pinigus yra vienintelė alternatyva – paprastas CD-ROM, pvz. Samsung’o 52 greičių CD-ROM’as Jums kainuos apie 60Lt. Visgi šiandieniniam kompiuteriui manytume vertėtų įsigyti perrašomą CD įrenginį. Siūlytume rinktis Lite On 52x32x52x modelį (146 Lt*), senesni šios firmos CD-RW modeliai taip pat yra neblogi.

 Maksimalistinis variantas būtų įsidėti PLEXTOR CD-RW ir atskirai DVD (tikslių PLEXTOR gaminių kainų nepavyko gauti, bet jos tikrai bent du kartus aukštesnės nei LiteOn įrenginių).

Beveik visuose šiuolaikiniuose kompiuteriuose yra įmontuota vidutinės kokybės garso plokštė, tenkinanti daugelio paprastų kompiuterio vartotojų reikalavimus (tiek muzikai, tiek 5.1 DVD filmų peržiūrai). Tiesa, integruota garso plokštė naudoja programinį garso dekoderį, todėl kiek apkrauna procesorių. Atliekant kompiuteriu paprastus darbus, to tikrai nepajusite, bet veiksmo žaidimų fanatikai galėtų pagalvoti ir apie papildomos garso plokštės įsidėjimą. Mūsų nuomone, iš Lietuvoje parduodamų garso plokščių yra vertos dėmesio tik Creative AUDIGY šeima. Senesnis modelis (AUDIGY) Jums kainuos apie 170 Litų, naujesnis (AUDIGY 2) – 100-200lt daugiau (priklausomai nuo modelio).

 Iš būtinų kompiuterio komponentų liko neapžvelgtos tik klaviatūros, pelės ir lanksčių diskų įrenginiai (FDD), bet čia jau Jūsų fantazijos ir piniginės reikalas. Tiesa, renkantis klaviatūrą, reikėtų pažiūrėti, ar ji Jums bus patogi (skiriasi klaviatūrų minštumas, klavišų išdėstymas ir pan.). Be to, yra bevielių klaviatūrų bei klaviatūrų su papildomais mygtukais, kurie retkarčiais gali būti naudingi.
Pelę siūlytume rinktis su taip vadinamu ratuku (pelės viduryje tarp klavišų yra ratukas). Tai velniškai patogus išradimas. Jei leidžia finansai, galite rinktis ir optinę ar belaidę pelę. Iš firmų rekomenduotume Logitech produkciją. Tiesa, nesižavėkite pelėmis už 5-10 litų, jų kokybė yra tikrai apgailėtina. Pvz.: viena iš egzotinių pelių būtų Logitech® TrackMan® Wheel.
Tiesa, jos daugumai iš Jūsų negalėtume rekomenduoti :) Prie tokių reikia priprasti.
        


*- kainos pateiktos tik palyginimui (jos buvo paimtos iš vienos Kauno firmos 2003 10 01 dienos kainininko; kadangi guru.lt svetainė nėra susijusi su jokia komercine firma bei nenorint vienos jų išskirti, firmos pavadinimo bei adreso nenurodysime).

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.