Oct 182002
 

b>zirgu klausė: Norėjau sužinoti viską apie web kameras. Kur galėčiau nusipirkti, kiek jos kainuoja, ar reikalingas specialistas ją pajungti?

Guru atsako:

Visko apie web kameras mes tikriausiai Jums nesugebėsime pasakyti, bet pagrindinius kriterijus, pagal ką jas galima rinktis ir ko iš jų reikia tikėtis, galime (pradžioje atsakysime į Jūsų klausimus).
        
Pirmiausia – kur jų galima įsigyti. Web kameros parduodamos daugumoje didžiųjų prekybos centrų, be to, beveik visose kompiuterinių prekių parduotuvėse Kartais (itin retai) jų galima rasti ir fotoprekių parduotuvėse.  Didesnėse kompiuterinių detalių parduotuvėse rasite geresnį pasirinkimą.

JAV prasta web kamera kainuoja apie 30$, gera iki 100 – 150. Lietuvoje kaina gali būti nuo 100 iki 500Lt – kainos priklauso nuo vaizdo kokybės, kameros patogumo, papildomų galimybių.

Web kamerai pajungti nereikia jokio techninio ar teorinio pasiruošimo. Jei Jūs žinote, kas yra USB (tokia plokščia jungtis) ir Jūsų kompiuteris turi laisvą USB portą, tuomet tai galite padaryti pats. Prie produkto bus nuosekli instrukcija (tikriausiai parašyta anglų kalba), kaip tai padaryti, bet esmė yra tokia:

  1. įdedate intaliacinį CD-ROM’ą į CD skaitytuvą
  2. pajungiate kamerą (įkišate iš jos išeinantį laidą į USB jungtį)
  3. suinstaliuojate kameros programinę įrangą. Šiuo atveju gali būti kiek kebliau, bet daugumai programų užtenka spaudyti Next mygtuka ir tiek :)
  4. jau galite naudotis ką tik suinstaliuota web kamera

        
Dabar pabandsiu aptarti, kaip išsirinkti web kamerą ir ko galima iš jos tikėtis (ir ko ne).
        
Pirma didžiausia klaida, kurią daro žmonės, pirkdami savo pirmąją web kamerą – jie tikisi gauti kažką panašaus į skaitmeninį fotoaparatą – su gera kokybe, skiriamąja geba ir t.t. Turiu Jus nuliūdinti: web kameros tikrai nepavyks panaudti kaip skaitmeninį fotoaparatą, net ir naudojant taip vadinamas trijų būsenų (mode) kameras, kurios turi savo atmintį ir gali būti naudojamos kaip skaitmeninis fotoaparatas – tokia kamera galėtų atstoti pigų fotoaparatą, bet jos vien dėl to pirkti nevertėtų.

Pagrindinė priežastis – web kamerų skiramoji geba nėra pakankama gauti geros kokybės fotonuotraukas. Pigesnės turi 352 x 288 skiriamąją gebą, brangesnės – 640 x 480, bet tai gerokai mažiau nei 1 megapikselio skaitmeninis fotoaparatas. Taigi pirmas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti perkant web kamerą – nuotraukų skiriamoji geba.
        
Antras parametras – video skiriamoji geba (taip, su web kamera Jūs galite  filmuoti jos matomumo lauke). Šiuo atveju reikėtų žiūrėti, kiek kadrų per sekundę maksimaliai gali pasiekti Jūsų kamera (šie skaičiai skiriasi priklausomai nuo pasirinktos skiramosios gebos – vidutinės web kameros gali “išspausti” 30 fps (30 kadrų per sekundę) greitį jei skiriamoji geba 352 x 288 ir tik 15, jei 640 x 480.
        
Taip pat renkantis web kamerą galima atsižvelgti į tai, ar ji turi įmontuotą mikrofoną, ar ne. Tiesa, remiantis asmenine patirtini, geriau naudoti išorinį mikrofoną (nes jį galima pastatyti patogesnėje vietoje, bet jei Jums netrukdo “foninis” triukšmas, web kamerų mikrofonai yra pakankami video
pokalbiams.
        
Aukščiau apžvelgti kamerų parametrai yra aiškai surašyti ant jų pakuočių ir lengvai palyginami. Bėda ta, kad jie yra praktiškai identiški ar bent labai panašūs visose naujesnėse web kamerose, taigi prieš renkantis konkretų modelį būtų labai patartina pažiūrėti, kaip jis atrodo veikiantis. (ypač esant silpnesniam apšvietimui – tuomet ir išryškėja pagrindiniai web kamerų skirtumai).
        
Renkantis web kamerą patarčiau visgi rinktis žinomų firmų produktus (LogTech, Creative, Kingston, intel). Taip pat vertėtų pasiskaitinėti naudotojų atsiliepimus bei testų rezultatus. Kelios naudingos
nuorodos:
        
http://www.pcmag.com/article2/0,4149,53943,00.asp
        

http://www.epinions.com/cmhd-Webcams-All
        

ir t.t.

Kokią web kamerą rinktis, priklauso nuo to, dėl ko jos Jums reikia.

Jei Jums reikia web kameros bendravimui per internetą, nevertėtų pirkti labai galingos kameros – kokybiškas vaizdas užims daug vietos, o tai lėtins bendravimą. Geriau būtų išsirinkti paprastą kamerą už maždaug 150Lt – jas lengva prijungti, nesunku pritvirtinti, pavyzdžiui, prie monitoriaus, jos labai tinka paprastam namų vartotojui, gal ir nepernelyg daug išmanančiam apie
techniką ir kitus su tuo susijusius dalykus…

        
Jei norite su kamera įrašinėti trumpus, nedaug vietos užimančius filmukus,
rodančius, kaip ką nors atlikti (panašiai, kaip būna reklaminiuose kompaktuose pridėti filmukai, kaip naudotis produktu ar pan.) – tokiu atveju, Jums reikėtų brangesnės kameros, kurios apžvalgos laukas yra platesnis, o perduodamas vaizdas kokybiškesnis. Ji tinka ir trumpų vaizdelių iš šventės pasiuntimui elektroniniu paštu…
        
P.S. jei Jūsų naujai nusipirktos kameros vaizdas atrodo išplaukęs,
pabandykite pasukioti objektyvą.. tikriausiai fokusavimas nepataikytas
(daugumos kamerų fokusavimas reguliuojamas sukiojant objektyvą, panašiai
kaip senesniuose fotoaparatuose)

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2400 access attempts in the last 7 days.