Sep 102002
 

Klaipeda klausė: Man labai reikėtų info apie virtuvinius peilius. Kuo skiriasi vienų firmų ir kitų? Koks turėtų būti tvirtas peilis, kurį nuolat galėtų pagaląsti ir jis nesusiraitytų? Koks plienas tinkamiausias, kur galima rasti gerų peilių?

Guru atsako:

Peilių (tarp jų ir virtuvinių) rinkoje galioja ta pati taisyklė, kaip ir visur: Jūs gaunate tai, už ką mokate (prieš ką nors perkant reikėtų patikrinti, kiek tie patys peiliai kainuoja internete. Geriausia duoti paiešką www.google.com naudojant pilną firmos ir modelio pavadinimą. Be to, reikėtų įvertinti ir tai, kad internetinės kainos dažniausiai yra JAV ir skiriasi apie 20%. Reikėtų žiūrėti į realią pardavimo kainą, o ne į MSRP (manufacturer suggested retail price) – būtent virtuvinių peilių rinkoje skirtumas tarp MSRP ir realios kainos gali būti iki 80-90%.)

Be to, renkantis peilius reikėtų juos pirkti iš patikimų šaltinių. Kiniečiai gamina daugelio žymių firmų peilių bei jų rinkinių “kopijas”, kurių tiek įpakavimas, tiek pavadinimai labai panašūs, bet kokybė skiriasi drastiškai.

Pereinam prie peilių tipų. Pirmiausia reikėtų išskirti virtuvinius peilius pagal medžiagą, iš kurios jie pagaminti:

  1. keraminiai: pagaminti geros firmos jie būna labai aštrūs ir išlaiko savo aštrumą labai ilgą laiką. Pagrindiniai du trūkumai:
    • jie labai jautrūs smūgiams, t.y. numetus ant žemės jie paprasčiausiai suduš;
    • norint juos pagaląsti, reikia specialių įrankių (negalima pagaląsti namų sąlygomis)
    • . Prie pliusų dar galima būtų pažymėti, kad jie laikomi plaunamais automatinėse idaplovėse

  2. metaliniai: dauguma jų daugiau/mažiau rūdija, gal nebent išskyrus peilius iš titano, bet dėl savo savybių titanas nėra labai populiarus bendro naudojimo peiliuose (jį sunku pagąlasti ir jis nelabai laiko ašmenis), todėl apie jį atskirai ir nekalbėsime. Dėl rūdijimo metaliniams peiliams reikia daugiau priežiūros, be to, ju nerekomenduojama plauti indų plovimo mašinomis. Metalinius virtuvinius peilius dažniausiai galima pasigaląsti pačiam, net ir naudojant pigias galandinimo stakles.

            Yra kelios pagrindinės metalo rūšys, naudojamos gaminant virtuvinius peilius.

    • Pirmiausia – rūdijančio plieno virtuviniai peiliai, dažniausiai gaminami iš įvairių “carbon steel” – jie pasižymi aštrumu ir geru ašmenų “išlaikymu” , t.y. jų nereikia galąsti. Be to, šis metalas nėra brangus, bet reikalauja labai geros priežiūros (palikus peilį net pusvalandžiui nenaudojamą.. jis jau pradeda rūdyti)
    • kitas peilių porūšis yra nerūdijančio plieno peiliai. Jei nenurodyta kitaip, tokie peiliai būna 420hc arba 440A tipo plieno, kuris ypatingai atsparus rūdijimui, bet ašmenų išlaikymas yra žemesnis (reikės galąsti dažniau).

    Brangūs virtuviniai peiliai gali būti pagaminti iš egzotiškesnių plieno rūšių, pavyzdžiui, Benchmade virtuvinių peilių rinkinys pagamintas iš 440C plieno – jis yra mažiau atsparus rūdims, bet laiko ašmenis žymiai geriau. Yra ir daugiau įvairių nerudijančių plienų, naudojamų virtuviniu peiliu gamybai, bet ju savybės labai panašios (pigūs plienai mažiau rudija, bet prasčiau laiko ašmenis)

        
Kita peilių klasifikacija galėtų būti pagal gamybos būdą. Tai yra lieti arba štampuoti peiliai. Lieti peiliai visada yra brangesni, bet kompanijos, kurios pardavinėja lietus peilius, dažnai turi pigesnių, štampuotų.

 Pagaliau priėjome prie konkrečių peilius gaminančių firmų. Manyčiau, Lietuvoje turėtų būti aktualiausi pigesni arba vidutinės klasės peiliai. Tarp tokių reikėtų išskirti:

  • Spycerco (jie gamina kelių rūšių virtuvinius peilius, įskaitant duonriekį, virėjo, mėsininko ir pan.) – kaina apie 20-50$ už vieną peilį
  • Forschner(Victorinox) – bene garsiausia štampuotų peilių gamintoja. Dėl savo aukštos kokybės ir palyginti žemos kainos jie naudojami daugumos pasaulio restoranų virtuvėse. Kaina svyruoja apie 30 – 70$ už peilį.

Kitos garsios kompanijos, gaminačios virtuvinius peilius (brangius):

  • Wusthoff,
  • Messermeister,
  • Sabatier (šios kompanijos vardu Kinijoje gaminami peiliai yra gana žemos kokybės, todėl nereikėtų painioti su tikrai gerais orginalais, gaminamais naudojant liejimo technologiją),
  • Cutco
  • Chicago Cutlery

Kiek pigesni galėtų būti

  • Henckels

       
Taip pat kompanijos, kurios savo produktų linijoje turi virtuvinius peilius
(geros kokybės):

  • Benchmade (3 peilių rinkinys kainuoja apie 400$),
  • Kershaw,
  • Cold Steel ir t.t.

        
Yra žymiai daugiau virtuvinius peilius gaminančių kompanijų, kurių čia nepaminėjau (daugiausia dėl nežinojimo). Paties peilio pasirinkimas labai priklauso nuo to, kiek norite tam skirti pinigų ir kokią vietą Jūsų gyvenime užima laikas.. praleistas virtuvėje su peiliu (jei galite sau leisti Forschner peilius, jų tikriausiai užteks iki gyvenimo galo net jei kiauras dienas praleidžiate virtuvėje). Jei peiliai reikalingi tik retkarčiais gaminti maistą – jums tiks daugelis, net ir pigių rinkinių. Tiesiog juos reikės dažniau galąsti (šiuo metu aš pats naudoju Fiberwire kiniečių rinkinį, kuris man kainavo 20$ (MSRP 250) už 6 peilius plius žirklės plius stovas. Pagrindinis trūkumas – jie labai greitai atšimpa. Galąsti reikia maždaug kas 3 mėnesius).

 Be to, jei perkate virtuvinius peilius, tai taupant pinigus rekomenduočiau įsigyti rinkinį, nes visgi geriau duoną pjauti su duonriekiu… o mėsinėti paršiuką su mėsininko peiliu. Be to, reikėtų nepamiršti prieš perkant įsitikinti, ar būsimas pirkinys smagiai jaučiasi rankoje. Kadangi skirtingų žmonių rankų dydis labai skiriasi, tai ir rankenos vienų peilių yra patogesnes vieniems, kitų – kitiems.

        
Jūsų noras, kad ašmenys nesusilankstytų yra gana utopinis. Naudojant (ypač didesniuosius peilius) visada susidarys tokia situacija, kai peilio geometrija deformuosis. Tokiu atveju naudojamas vadinamas “steel” metalo arba keramikos strypas su rankena. Jo pagalba ašmenis galima labai gražiai ištiesinti.
        
Pabaigai norėčiau paminėti automatines indaploves. Primygtinai nerekomenduočiau peilių plauti indaplovėse, ypač naudojant “agresyvias” chemines priemones, pvz., skirtas taukams pašalinti ar panašiai. Net jei peilis nerudijantis, naudojami chemikalai jį labai greitai antsšpina, todėl peilius reikia dažniau galąsti, t.y. jie greičiau susidėvės.

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.