Aug 072006
 

V.Mikalauskas klausė: Gal žinot, kaip pačiam galima pasistatyti palydovinę anteną? Turiu omenyje,kaip nustatyti tą kampą į palydovą? Kaip jį išmatuoti? Kas jį sudaro? Gal žinot kokią gerą nuorodą į tai internete?

Guru atsako:
        
Kiek supratau, norima susireguliuoti palydovinę anteną namų sąlygomis, be jokios papildomos aparatūros.

Noriu perspėti iš karto: jei neturite kantrybės, kruopštumo ir pusdienio laisvo laiko (pirmam kartui gali prireikti tiek ar net daugiau), geriau antenos reguliavimą patikėkite profesionalams – jie tai padarys kur kas greičiau ir tiksliau. Tačiau jei esate užsispyręs ir norite tai išmokti padaryti pats, tuomet šis atsakymas tikrai turėtų Jums padėti.

Pradėsiu nuo to, jog reikia išsirinkti vietą, kur tvirtinsite anteną, kryptis – būtinai į pietus (kokiu kampu – priklauso nuo to, kokius palydovus norėsite „pagauti“).

Kai jau išsirinkote vietą, reikia pasidaryti (nusipirkti) stovą, prie kurio tvirtinsite anteną – tai gali bet koks vertikalus (būtinai vertikalus, kitaip vėliau turėsite sunkumų reguliuojant lėkštę, galite nesunkiai patikrinti su siūlu ir svareliu, ar tikrai jis vertikalus) ir stabilus (nedrebantis, kitaip net pučiant nedideliam vėjeliui bus sunku ką nors „pagauti“) vamzdis. Naudojant poliarinį stovą – jis neturi būti vertikalus – priešingai, jis turi būti pasviręs apie 23 laipsnius. Pritvirtinti anteną prie stovo – vieni niekai.

Dabar įdomiausia dalis – tai antenos krypties reguliavimas. Jis priklauso nuo to, kokią komplektaciją Jūs turite. Tai gali būti fiksuoto tvirtinimo ar su lėkštės sukiojimo mechanizmu (H-H varikliuku arba aktuatoriumi), viena galvutė ar kelios galvutės, skirtos fiksuotam priėmimui iš kelių palydovų.

Pradžiai aprašysiu paprasčiausią variantą – tai lėkštė be sukiojimo mechanizmo (stovas – vertikalus vamzdis) su viena universalia galvute ir karts nuo karto norima anteną rankomis persukti į kitą palydovą.

  1. Pastatykite ir pritvirtinkite lėkštę (tikslią kryptį nustatysime vėliau), nutieskite galvutės laidą iki imtuvo.
  2. Pastatykite imtuvą ir sujunkite visus reikalingus laidus tiek į televizorių, tiek į galvutę (kaip parodyta instrukcijoje).
  3. Sureguliuokite televizorių taip, kad matytumėte imtuvo vaizdą (meniu) ir imtuvo meniu pagalba išsirinkite Astra 1E/1F/1G/1H/1KR & 2C 19,2°E, toliau vadinama „Astra“ (Lietuvos sąlygomis tai piečiausias palydovas, jo signalas gana stiprus Lietuvoje, todėl reguliavimą geriausia pradėti nuo jo. Ne Lietuvos sąlygomis šis variantas netinka) palydovą ir kokį nors „transponderį“, pvz 10847Mhz V (iš esmės neturi reikšmės, kurį pasirinkti, svarbu, jog transponderis būtų veikiantis) ir taip, kad būtų rodomas signalo stiprumas (kaip visa tai padaryti, ieškokite imtuvo instrukcijoje). Stiprumą turėtų rodyti dviem skaičiais (spalvotomis juostomis): Strength ir Quality: kuo šie skaičiai didesni – tuo stipresnis signalas ir geresnė kokybė. Tiesa, gali reikėti nustatyti galvutės tipą (didžiausia tikimybė, jog pas jus Universal tipo) ir išjungti DiSEqC (naudojant vieną galvutę ir nesisukiojantį mechanizmą reikia jį išjungti) – kaip tai padaryti, taip pat ieškokite instrukcijoje arba imtuvo meniu.
  4. Grįžkite prie antenos. Nustatykite vertikalaus pasvirimo kampą apie 20-24 laipsnius (jie bus sužymėti ant antenos tvirtinimo mechanizmo), susiraskite pietus (tai galite padaryti pagal kompasą, saulę arba miesto planą (žiūrėdami, kokie objektai yra tiesiai į pietus nuo Jūsų namo)) – visi šie nustatymo būdai nebus labai tikslūs, tačiau pradžiai užteks. Nustatykite anteną beveik į pietus (t.y. kelis laipsnius (2-6, priklauso nuo to, kokioje Lietuvos dalyje esate) pasukite į vakarus (dešinę, jei būsite atsisukęs į pietus)).
  5. Jei viską atlikote teisingai, jau turėtumėte pastebėti padidėjusius Strength ir Quality skaičiukus. Dabar reiktų šiek tiek apsiginkluoti kantrybe ir derinti tiksliau. Idealiausia, jei reguliuodami lėkštę matytumėte skaičiukus, nurodančius signalo stiprumą, jei nėra tokios galimybės, paprašykite draugo pagalbos, kad nuolat diktuotų skaičiukus pro atidarytą langą… Jei taip pat nėra galimybės, tuomet reiktų pasinaudoti racijomis… Pradžiai sukinėkite anteną horizontaliai (jei pradžioje nustatėte gerai, tuomet paderinti reikės tik kelis laipsnius), kol surasite maksimalų signalo stiprumą, po to vertikaliai.
  6. Jei viską atlikote teisingai, jau turėtumėte matyti Astra palydovo programas. Stiprumas turėtų būti nemažiau 70 tiek Strength, tiek Quality (priklauso nuo antenos dydžio).
  7. Ką daryti, jei norite kitų palydovų? Viskas gana paprasta, tačiau prieš persukant anteną į kitus palydovus, atsiminkite tikslią antenos kryptį. Tai padaryti gana nesunku vienu metodu. Iš praktikos darau taip: žiūriu pro antenos tvirtinimo mechanizmo kraščiuka, galvutės kampą, ir kur taip žiūrint žvilgsnis „nusitaiko“ t.y. priešais manąjį namą stovi kitas namas, tai atsimenu, jog jei ši linija yra nukreipta į 5 aukšto vieno lango kampą – tai antena nustatyta į Astrą, jei į ketvirto aukšto kito lango viršutinį kampa – tuomet antena nukreipta į HotBird’a, jei dar kitur – tai į Sirius. Taip vėliau labai nesunku anteną persukti į kitą palydovą net nežiūrint į signalo stiprumą.
  8. Dabar, kai jau atsimenate Astros koordinates, galite persukti į kitus palydovus. Dabar patarčiau persukti į Hot Bird 1/2/3/6/7A 13.0°E (toliau vadinamas „HotBird“) – jo stiprumas Lietuvoje taip pat labai didelis. Persukinėti reiktų labai paprastai – nuo esamos padėties (Astros) pasukti apie 6 laipsnius į vakarus (dešinę) ir nuleisti kokiu vienu-dviem laipsniais žemyn. Tikslesnius pasukinėjimus (+- 1° reiktų atlikti stebint Strenght/Quality (nepamirškite imtuvo perstatyti į HotBird palydovą)). Taip pat reikėtų pasukti šiek tiek ir pačią galvutę (pagal laikrodžio rodyklę, žiūrint į pietus), kai nustatėte tiksliai – taip pat atsiminkite, kur „žiūri“ Jūsų antena.
  9. Vėliau galite bandyti ir Sirius 2/3 5.0°E. Tam reikės pasukti anteną į rytus (ir galvutę, pagal laikrodžio rodyklę) apie 14° (nuo Astros padėties) ir nuleisti kokius 5 laipsnius. Taip pat galite bandyti kitus palydovus, jų sąrašą galite rasti: http://www.lyngsat.com/europe.html, kiek apytiksliai reikės pasukti anteną nuo „Astros padėties“ – tiesiog iš 19,2 atimkite palydovo ilgumą. Jei gausite neigiamą skaičių – anteną reikės sukti per tiek laipsnių (apytiksliai) į rytus nuo Astros padėties, jei teigiamą – į vakarus. Visais atvejais anteną reikės leisti žemyn (Astra Lietuvoje – „aukščiausias“ palydovas, pasukus apie 3 laipsnius į šoną, reikia leisti apie 1 laipsnį žemyn (toks skaičiavimas labai apytikslis, kuo toliau nuo Astros, tuo labiau reiktų leisti anteną žemyn)). Reiktų nepamiršti atitinkamai pasukti galvutę (nors jei antenos kryptis nedaug skiriasi nuo Astros (iki 10-15°) – galvutės sukinėjimas nėra būtinas – signalo stiprumo skirtumai nedideli).
  10. Ir pagaliau – smagaus žiūrėjimo.

Jei naudojamas poliarinis stovas, jo pasvirimo kampas turi būti labai tiksliai šiaurės/pietų linija (kitaip nebus galimybės pagauti daug palydovų (nebus gaudomi palydovai labiau į rytus ar vakarus, nors Astrą ir kitus šalia esančius palydovus gaudys neblogai)). Palydovai nustatinėjami labai panašiai, kaip ir su vertikaliu stovu, tačiau naudojant poliarinį, nereikia papildomai nustatinėti vertikalaus pakrypimo, galvutės sukiot perstačius anteną į kitą palydovą (vertikalų pakrypimą reikia nustatyti tik vieną kartą – kuo jį tiksliau nustatysite, tuo daugiau palydovų „pagausite“).

Koks antenos nustatymas turint anteną su keliomis galvutėmis? Pradžiai reikėtų suderinti anteną su viena galvute, kaip aprašyta 1-6 punktuose (vienintelis skirtumas tas, jog reikia imtuve DiSEqC pasirinkti 1.0, 1.1 arba 1.2 (priklauso nuo galvučių skirstytuvo) ir pasirinkti pirmą galvutę). Suderinus ją, reiktų pritvirtinti anteną ir jos daugiau neliesti. Kitas galvutes reiktų derinti panašiu principu, tačiau derinimus reikia atlikti ant pačių galvučių tvirtinimo, jokiu būdu nesukinėjant antenos!

Antenos derinimas su sukiojimosi mechanizmu (H-H motoru arba aktuatoriumi) irgi labai panašus į aukščiau aprašytus 1-6 punktus. Tačiau reikėtų imtuve (arba pozicionieriuje, jei toks yra) nustatyti DiSEqC 1.2 arba 2.0 (priklauso nuo sukiojimo mechanizmo). Jei yra naudojamas atskiras pozicionierius, reiktų jį nustatyti į 19,2 padėtį (jei jame yra iš karto nustatyti daugelis palydovų, tuomet reiktų pasirinkti anksčiau minėtą Astrą). Tiksliai suderinus anteną į Astrą, turėtų gaudyti ir kitus palydovus. Kuo tiksliau nustatysite, tuo geriau matysite palydovus didesniu kampu.
        
Nepamirškite nustatyti variklio minimalių/maksimalių ribų (kiek antena gali sukinėtis neužkliūdama už mechaninių kliūčių (sienos, balkono krašto, kitos antenos, prisnigusio sniego), kitaip galite sugadinti sukiojimosi mechanizmą).

Naudingos nuorodos:

http://softok.org/science/naukateh/7775prog.html (apačioje yra nuoroda “скачать SATTV 2.0″) – rusiška programėlė (kad perskaitytumėte, kompiuteryje reikės rusiškų rašmenų), kuriai galima nurodyti savo buvimo koordinates, ir ji pasakys, kokiu kampu reikia nukreipti anteną, norint pagauti vieną ar kitą palydovą.

http://members.chello.nl/~berry.walda/GorbTrack_EN.htm – panaši programėlė į SATTV su mažiau galimybių, tačiau angliška.

http://www.polyr.alyno.ru/polyr1.html- rusiškas forumas apie tai, kaip reikėtų nustatyti anteną (labai naudingas, reiktų sekti альяно
instrukcijomis – jos labai detalios, išsamios ir tikslios, nustatinėjant anteną su poliariniu stovu).

Jei turite SkyStar2 plokštę (kompiuterinis SAT imtuvas) arba kitokį kompiuterinį imtuvą, suderinamą su BDA, tuomet Jums labai padės FastSatfinder programėlė – ją atsisiųsti galite iš čia: https://mixesoft.com/fsf.html

Neužsiimu reklama, tačiau prie šio produkto yra instrukcija, kaip suderinti anteną su H-H motoru (tai tinka ir kitiems H-H motorams, ne tik reklamuojamam, tačiau jiems gali neatitikti laipsniai, juos gali tekti įvesti patiems (kaip tą daryti, skaitykite instrukciją)):

H-H motoras Sataleer Digi 1200

Vėl, nedarau reklamos, tačiau jei visiškai nesusigaudote, kur kokio palydovo ieškoti, tai turėtų padėti toks priedas:
palydovo pozicijų kompasas PFCOMP28

Štai keletas puslapių su visais palydovais ir jų transliuojamomis programomis, jie Jums turėtų praversti:

http://www.lyngsat.com/europe.html

http://www.flysat.com/satlist.php

        
P.S. bet kokiu atveju, tiek naudojant minėtą kompasą, tiek naudojant programėles, kurios tiksliai pasako koordinates, kur reikia nukreipti anteną, vis tiek reikės tikslaus rankinio nustatymo, kurio pagalba gausite geriausius rezultatus.

P.P.S. Jei perskaitėte šį atsakymą nuo pradžios iki galo, kantrybės Jūs turite pakankamai ir, manau, jos užteks statant ir reguliuojant anteną :) Sėkmės!

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 69 access attempts in the last 7 days.