Feb 182010
 

Andrej klausė: Kokie radiatariai geriausi nuosvam namui, į ką atkreipti dėmesį renkantis?

Guru atsako:
        
Kadangi neparašėte, kokie radiatoriai Jus domina, tai atsakymas pritaikytas namui, turinčiam centrinę šildymos sistemą ir besišildančiam kieto/skysto kuro ar dujine krosnimi (atmetamas geoterminis, elektrinis ir kiti šildymo būdai).
        
Šiuo metu yra naudojami trys pagrindiniai radiatorių tipiai: skardiniai, aliuminiai, ketaus. Pirmas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį renkantis radiatorius,- ar tai bus nauja sistema, ar seni radiatoriai bus keičiami naujais, nekeičiant vamzdyno. Pastaruoju atveju pasirinkimo problema beveik atkrenta: reikia rinktis tokius, kurie turi analogišką jau veikiančiai sistemai pajungimą.
        
Renkantis radiatorius naujam namui arba bent iš dalies modifikuojant vamzdyną, pasirinkimo laisvė yra didesnė. Pirmiausia apžvelgsime  pagrindinių tipų radiatorių privalumus ir trūkumus.
        
Aliuminiai radiatoriai yra kiek brangesni nei skardiniai, jie greičiausiai iš visų minėtų tipų įšyla ir greičiausiai atvėsta. Be to, tam pačiam efektui pasiekti aliuminių radiatorių reikia sąlyginai mažesnio ploto. Pagrindinis jų trūkumas: jei cirkuliuojančiame vandenyje bus abrazyvinių medžiagų (pvz., rūdžių nuo juodo metalo jungamųjų dalių), jie gali greitai prakiurti.
        
Skardiniai radiatoriai bene patys pigiausi (jei rinksimės iš naujų). Jie gana greitai įšyla ir arvėsta, jų pasirinkimas yra gana platus. Mano asmenine nuomone, tai praktiškiausias pasirinkimas, neieškant didelio išskirtinumo. Skardiniai radiatoriai būna viengubi, dvigubi ir trigubi.
        
Ketiniai („špižiniai“) radiatoriai buvo labai populiarūs senuose namuose (surenkami iš atskirų sekcijų). Šiuo metu naujų ketaus radiatorių pasirinkimas yra gana ribotas. Pagrindinis šių radiatorių privalumas (ir trūkumas) – jie ilgiau kaista ir lėčiau atvėsta (t.y. atlieka nedidelio šilumos akumuliatoriaus vaidemnį).
        
Svarbiausias kriterijus renkantis radiatorius – jų galingumas, kuris privalo būti parenkamas atsižvelgiant į konkrečias šildomos patalpos sąlygas (plotas, sienų šiluminė izoliacija ir t.t.). Dar radiatoriai gali skirtis ir pajungimo tipu (šoninio arba apatinio pajungimo).

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 1295 access attempts in the last 7 days.