Jan 012001
 

Gintaras klausė: Noriu pirkti akustinę gitarą. Gal galite patarti kokių firmų ar kokiose šalyse pagamintos yra geriausios ? Ir apskritai, kokiais kriterijais vadovautis renkantis gitarą ?

Guru atsako:

Renkantis gitarą, pradžioje reikėtų nuspręsti, kokios gitaros norite bei kiek pinigų tam ruošiatės išleisti.

 Akustinės gitaros skirstomos į dvi pagrindines rūšis:

  • Klasikinės (ninolinėmis stygomis);
  • Ne klasikinės (geležinėmis stygomis).

     Klasikinės gitaros yra pigesnės, be to, jos ne tokios įmantrios. Jų kaklelis platesnis (tikriausiai reikia didesnio delno:). Jei stygos metalinės – skambesys žymiai skardesnis, bet tuo atveju kenčia pirštai. Metalinės stygos sveria daugiau, bet jos arčiau viena kitos – kai kam patogiau.
    Taigi, prieš renkantis gitarą vertėtų nuspręsti, kokios Jums iš tikro reikia, tuomet galite rinktis toliau. Pvz., akustinės gitaros būna su nuėmėjais (toks žaisliukas, kuris muziką iš gitaros perduoda į stiprintuvą, t.y. garsas eina kaip iš mikrofono) arba be jų.  

    Be to, renkantis gitarą reikėtų žinoti, kokią muziką ruošiatės groti. Nuo to priklauso, kiek ladų (t.y. perskyrų, kur dedami pirštai) Jums reikės. Jei planuojate daug solinių partijų – rinkitės gitarą su daug ladų. Tuo atveju galėsite išgauti daug aukštų garsų (“pjaustyti”:) ). Jei gitara reikalinga tik ritmui ir keliems akordams – ladų praktiškai iš viso nereikia.

     Būgno dydis (dėžė:). Didesnis būgnas duoda sodresnį garsą, ryškesnius bosus. Kita vertus, storas būgnas – mažiau patogus, sunkiau laikyti.

     Perkat akustinę gitarą reikėtų rinktis tą, kuri Jums yra patogi. Tikriausiai ji bus su išpjovimu (būna toks išpjovimas apačioje, padarantis gitarą nesimetrišką ir palengvinantis manipuliacijas).

     Renkantis savo pirmąją gitarą turbūt nereikia imti pačią brangiausią ar įmantrausią. Svarbiausia, kad Jums būtų patogu ir gerai skambėtų. Prieš perkant parduotuvėje reikėtų ją išbandyti – pasėdėkite 10 minučių su gitara, ir pamatysite :)   

     Kalbant apie firmas – gerų firmų gitaros brangios. Tarkim, Martin kompanijos pagaminta gitara gali kainuoti iki 7000 $. Bet čia jau kraštutinumas :) .  Takamine taip pat geros, tik kiek pigesnės.  Fender firmos gitaros turi LABAI tiesius ir plonus grifus.  Nepaprastai nuostabus skambesys ir patogus grifas yra Florencia firmos.
    
Pabaigai apie kainas: ekspertų teigimu – pirkti gitarą iki 300 Lt – vadinasi, išmesti pinigus. Bet kita vertus, jei esate pradedantysis – geriau išmokite groti pigia gitara, o tuomet pirkdamas “tikrą” gitarą jau žinosite, ko Jums reikia.

    Geros dienos.

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.