Apr 112009
 

Alvydas klausė:
Perskaičiau 2009-11-04 internetiniame „Lietuvos ryte“ V.Trainio straipsnį „Už internetu atsisiųstą įrašą – į policijos rankas“, straipsnio pradžia: Interneto naršytojas, persisiuntęs į savo kompiuterį filmą, dainą ar žaidimą, gali atsidurti policijos pareigūnų akiratyje ir gauti tūkstantinę baudą ir t.t. Noriu paklausti: yra internetinių tinklalapių, iš kurių galima parsisiųsti kai kurių kompiuterinių programų, taipogi tinklalapių, leidžiančių parsisiųsti filmus, pvz.: http://www.gerasfilmas.com/news.php , http://dirvideo.com/ ir t.t. Ar reikėtų suprasti, kad ir iš šių tinklalapių parsisiuntimas nelegalus?

Guru atsako:
        
Visų pirma, tai priklauso nuo filmų/programų autorių ir šių keliamų autorinių teisių apsaugos reikalavimų.

Yra filmų ir programų, kurias autoriai leidžia naudoti visiems, tik prašo nesisavinti autorinių teisių. Tai yra tokį filmą galima žiūrėti pačiam ir parodyti draugams, tačiau negalima sakyti „šį filmą sukūriau aš“. Taip pat ir su programomis: jas galima laisvai naudoti, kitą sykį duoti ir draugui naudotis, o savintis jų sukūrimo – vėlgi ne. Taigi, yra internetinių puslapių ir torrent tinklų, kuriuose dalijamasi tokiomis atviromis programomis ir filmais. Už šių programų/filmų atsisiuntimą ir naudojimą/žiūrėjimą nėra baudžiama.
        
Minėtame straipsnyje aptariami autorių teisių saugomi ne tik nuo autorystės teisių savinimosi, bet ir nuo panaudojimo/peržiūros kūriniai.
        
Populiariuose tinklalapiuose ir torrent tinkluose gali būti ir yra dalijamasi tokiomis programomis bei filmais.
        
Nors šių tinklų autoriai įrašo tinklalapio naudotojo sutartyje (kurią  registruodamiesi patvirtinate) punktą, jog vartotojas neatliks veiksmo, už kurį baudžiama, nesidalins autorių teisių saugomu kūriniu ir t.t., bet žmonės tų sutarčių linkę nepaisyti, o gal net ir neskaityti.
        
Tinklų autoriai apsisaugo ir kitaip: stengiasi slėpti savo tapatybę, tarnybines stotis laiko šalyse, kurių teisės aktai yra ne tokie griežti.
        
Minėtas tinklalapis (gerasfilmas) laikomas Olandijoje esančiame serverių centre. Tinklalapio pabaiga nėra lietuviška (kaip pvz.: guru.lt – lietuviškas vardas, o guru.net jau nelietuviškas) taip pat dėl tos priežasties, jog registruojant lietuvišką svetainės adresą reikia nurodyti savininko tapatybę atskleidžiančius duomenis.
        
Patys filmai gali būti saugomi dar kitur esančiuose serveriuose. Ieškoma šalių, kurios nėra prisijungusios prie Berno konvencijos (visas pavadinimas: Berno konvencija dėl literatūros ir meno kūrinių apsaugos), ar kurių bendravimas su Lietuvos teisėsauga yra keblus: atsisakoma bendradarbiauti ar lėtai reaguojama į Lietuvos prokuratūros užklausas ir
kt.
        
Taigi, filmų atsisiuntimas iš minėtų tinklalapių taip pat yra nelegalus. Bent jau tų filmų, kuriuos, kaip jau minėta, nuo kopijavimo ir t.t. saugo autorių teisės.
        
Bene visi nauji filmai, išleidžiami komercinėse studijose, yra šitaip saugomi. Senesni filmai tampa prieinami visuomenei po 50 metų nuo pirmo parodymo datos arba po 50 metų nuo sukūrimo, jei nebuvo tuo laikotarpiu parodyti.

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3079 access attempts in the last 7 days.