Jan 012006
 

Kiek vertas Jūsų privatumas Lietuvos Internete ?

(samprotavimai apie rinkis.lt)

Vietoje įžangos. Asmens privatumo problemos tinkluose nuo pat interneto atsiradimo buvo aktuali tema. Visada buvo dvi veikiančios jėgos: privatūs asmenys, norintys tą privatumą išlaikyti, bei komercinės ir jėgos struktūros, bandančios kiek galima jį apriboti. Ši konfrontacija pasaulyje ir šiuo metu vyksta visais frontais, nors Lietuvoje jos atgarsių ir nelabai girdisi. Pvz. Anglijoje priimtas įstatymas, leidžiantis darbdaviams kontroliuoti darbuotojų veikla darbo metu internete. JAV kai kuriose valstijose tai leidžiama, bet darbuotojai turi būti įspėti. Kitas šios problemos aspektas – Microsoft pasport.com sistema, kuri renka duomenis apie VISUS žmones, besinaudojančius bet kuriuo iš Microsoft’o internetine svetaine (yra trumpas šuoliukas į passport.com ir atgal). Kaip ir kodėl tai daroma, čia nediskutuosime. Viena aišku: civilizuotame pasaulyje vartotojų asmeninė informacija turi didelę vertę ir ji yra ginama. (Paskutiniu metu dažnai tenka lankytis įvairiose svetainėse, kurios ką nors parduoda. Nei viena iš jų manęs neklausė nieko nereikalingo. Nemanau, kad ilgai biznyje išsilaikytų kad ir džinsus pardavinėjanti kompanija, jei ji imtų klausinėti socialines apsaugos numeriuko (tai panašiai kaip Lietuvoje asmens kodas :) Taigi, o dabar prie reikalo.

    Šį straipsniuką paskatino parašyti apsilankymas rinkis.lt (tų pačių, kurie “suvalgė” kitas aukcionų svetaines www.pirk.lt, www.aukcionai.lt, ukcionu.centras.lt) svetainės registracijos puslapyje. Aš pakraupau pamatęs tarp kitų laukelių, pažymėtų žvaigždute, laukelį ASMENS KODAS. Tiesa, prie jo mažomis raidėmis parašyta, kad jį įvesti nebūtina, įvedus gimimo datą ir lytį. Bet tiek aš pats, tiek visi kiti žmonės, su kuriais teko kalbėtis šiuo klausimu, buvo įsitikinę, kad kodą įvesti būtina. Šiame puslapyje naudojamos visos įmanomos “pusiau apgaulės” priemonės, kad lankytojas įvestų šią informaciją. Pavyzdžiui: internete yra kaip ir standartas, kad formose būtini laukeliai žymimi žvaigždutėmis. Dažniausiai raudonomis. Gi čia tokia žvaigždutė puikuojasi prie laukelio ASMENS KODAS. Tiesa, kažkur puslapio viduryje smulkiu šriftu yra pateiktas paaiškinimas, kad taip žymima informacija, kurią gali keisti tik administratorius. Bet čia jau niuansai. Kita klausimo pusė: kam toks laukelis apskritai reikalingas, jei jo nereikia pildyti, įvedus gimimo datą ir lytį ?

    Nemanau, kad atsirastų žmonių, geriau žinančių savo asmens kodą nei lytį ir gimtadienį. Greičiau atvirkščiai. Kiekvienas, net pažadintas vidury nakties, pasakys, kokios jis lyties ir kada gimęs, tuo tarpu asmens kodą nedaugelis mintinai pasakys net šviesią dieną. Asmens kodas yra svarbi informacija, nedalinama ant kiekvieno kampo ir kiekvienam sutiktam. Taigi, remiantis aukščiau išvardintu, manau, niekam nekils mintis, kad tas laukelis šioje formoje atsirado netyčia, arba kad jis skirtas vartotojo patogumui :) . Jei Jūs taip manote, galite toliau nebeskaityti. Vis tiek Jūsų neįtikinsiu.

Jei skaitote toliau, malonu. Taigi, priėjome išvados, kad laukelio ASMENS KODAS tikrai neturėtų būti. Žiūrim toliau: Dalyvio vardas, Elektroninio pašto adresas, Tikras Vardas, Pavardė. Šių duomenų privalomas reikalavimas, turint galvoje svetainės veiklą, yra daugiau – mažiau pateisinamas. Tiesa, dėl pavardės nesu tikras, bet tai smulkmena, tarkim, leidžianti geriau bendrauti.

Gimimo data, Lytis, Asmens kodas. Absoliučiai perteklinė informacija. Jei lytį dar būtų galima daugiau ar mažiau pateisinti, tai gimimo data ir asmens kodas tikrai turėtų figūruoti prie nebūtinų duomenų (šioje vietoje peršasi išvada, kad lytis ir gimimo data įdėta norint pateisinti ar užmaskuoti asmens kodo reikalavimą). Tuoj pat iškyla klausimas: o kaip gi daro kitos šalys ? Atsakymas paprastas: privalomi duomenys yra tik tie, kurie būtini sandoriui. Kad ir visų pripažintas aukcionų gigantas  ww.ebay.com reikalauja tik adreso, vardo, e-mailo ir telefono. Visa kita informacija – optional (savanoriška). OK. Važiuojame toliau.

Toliau: Pilnas adresas. Reikalavimas gana pagrįstas, visgi vyksta pirkimas-pardavimas, bet toliau einančios eilutės (“Iš šių duomenų Jūsų prekės pirkėjas ar pardavėjas sužinos tik miesto (rajono) pavadinimą”) tuoj pat kelia klausimą: tai kam tada reikalingi tie duomenys, jei jie nebus naudojami sudarant sandorius ? (į šį klausimą bandysime atsakyti vėliau). Toliau eina telefonas, kas, žinoma, yra būtina, ir kita smulkmė.

Dabar užmeskime akį į jų vartotojo sutartį. Nekreipiant dėmesio į visokią beletristiką, akis iškart užkliūna už kelių eilučių: 

4.2.3. suteikti Administratoriui teisę nemokamai naudotis bet kuria pateikta RINKIS sistemai informacija, išskyrus informaciją, kurios konfidencialumas yra apibrėžtas Sutarties 7-ajame skyriuje.

OK. žiūrime į 7 skyrių:

7.1. Administratorius įsipareigoja laikyti paslaptyje ir neatskleisti tretiems asmenims Dalyvio registracijos ir duomenų redagavimo metu pateiktos informacijos.

Žiūrime toliau:

8.3. Administratorius turi teisę bet kuriuo metu keisti Sutartį, patalpindamas jos naują versiją RINKIS sistemoje ir pranešdamas apie pasikeitimus Naujienų skyriuje.

Tai tik kelios nuotrupos iš šios svetainės vartotojo sutarties. Bendras vaizdas: jei skaitysi VISĄ tau siunčiamą “makulatūrą”, tai galėsi laiku pasitraukti iš sistemos, ir esant reikalui nebūti parduotas “tretiesiems” asmenims. Nemanau, kad atsiras daug tokiu žmonių, kurie pastebėtu gerai užmaskuotą žinute, kad nuo šiol informacija jau naudosis ir kas nors “trečias”. Bet šiuo atveju nereikia norėti per daug. Čia priimta praktika, ir viską lemia tik pasitikėjimas geru firmos vardu. 

Bet tai toli gražu ne viskas. Lieka mistinis administratorius, kuris gali  audotis visa šia informacija be jokiu apribojimu, žinoma, jei neatskleis jos  retiesiems asmenims. Pirmiausia žvilgtelim į tai, kas tas administratorius.  okios informacijos paprasčiausiai nėra. Tiesa, prie pagalbos yra nuoroda “Kas yra RINKIS”, bet ji tepasako, kad čia gali pirkti. Pabandžius pažvelgti giliau situacija neaiškėja: puslapio autorinės teisės priklauso labas.com (čia tikriausiai dizainas). Domenas priklauso UAB Rinkis Pats. Atrodo gražu. Bet toliau žiūrint, situacija darosi miglotesnė: Yra tokios pačios svetainės tiek latvių, tiek estų kalbomis. Mano žinių nepakako išsiaiškinti, kam priklauso šios svetainės, bet svetainė pirk.lt, kuri taip pat veda į rinkis.lt, priklauso kažkokiai estų kompanijai (čia buvo nukrypimas į šoną).

Grįžkime prie reikalo.

Taigi, sustojome prie to, kad administratorius turi pilną teisę disponuoti asmeniniais Jūsų duomenimis, įskaitant ir asmens kodą (paprasta situacija: tarkim, esami savininkai pasikeičia. Taip Jūsų informacija visai legaliai keliauja iš rankų į rankas :) Kam gi tuomet administratorius renka tokius duomenis, kurie sistemos darbui nėra reikalingi, ir jis jų negali parduoti ? Labai paprasta. Administratorius gali parduoti savo paslaugas, kaip tokios duomenų bazės operatorius. Tai visų pirma į Jus orientuota reklama (nuo jos čia jau niekaip nepabėgsi. Todėl paslauga ir nemokama). Kam dar tai gali būti naudojama ?.. Tai jau fantazijos vaisius. Net nežinau. Bet esmė ta, kad bent jau man asmeniškai tikrai nepriimtina, kad kas nors gali laisvai manipuliuoti mano duomenimis, ypač kai dauguma žmonių tarp kitų pateiktų duomenų įveda ir asmens kodą.

P.S. Aš tikrai neturiu nieko nei prieš pirk.lt svetainę, nei prieš jos savininkus, bet man paprasčiausiai nepriimtina jų informacijos rinkimo politika. Ne pirmus metus domiuosi privatumo klausimais internete ir esu įsitikinęs, kad žmogus turi turėti teisę į privatumą, t.y. negalima iš jo reikalauti daugiau duomenų nei yra būtina. Manyčiau, pats laikas į Lietuvos cyber pasauli įvesti bent jau šiokią tokią tvarką.

Beje, šiuo metu aš vis dar esu pirk.lt sistemos naudotojas, net turintis vieną veikiantį aukcioną. Bet tai yra tik todėl, kad neužpildęs naujos jų lentelės negaliu patekti į savo pirk.lt puslapį, kuriame, manyčiau, ir yra galimybe išsitrinti iš jų sistemos. 

Pradžioje jiems reikia Jūsų asmens kodo. Vėliau tėvų ir vaikų vardų, metinių pajamų.

Didysis Brolis JUS STEBI !

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2392 access attempts in the last 7 days.