Jan 292005
 

Saulius klausė: Nutariau nusipirkti video kamerą. Man lyg ir imponuotų skaitmeninė Panasonic kamera už ~2500Lt. Tačiau daugelis bando atkalbėti, neva geriau pirkti paprastą. Ką patartumėt dėl šios firmos videokamerų? Kokių problemų gali iškilti eksploatuojant skaitmeninę šios firmos kamerą? Kaip jos prijungimas prie kompiuterio ir pan. Ir apskritai, į ką atkreipti dėmesį renkantis kamerą?

Guru atsako:

        
Analoginių ir skaitmeninių kamerų kaina labai skiriasi. Skaitmeninės gali būti porą kartų brangesnės, tačiau gaunama vaizdo kokybė taip pat stipriai lenkia analoginių kamerų vaizdo kokybę. Kitas skaitmeninių kamerų privalumas tas, kad įrašas skaitmeninis, todėl ir perrašinėjant daug kartų Jūsų filmuotų vaizdų kokybė išliks tokia pati. Rekomenduočiau rinktis skaitmeninę.
        
Renkantis video kamerą reikėtų atsižvelgti į šiuos esminius dalykus:

  1. Kameros optinė sistema: kokio dydžio objektyvas (kuo didesnis, tuo geriau), koks optinis didinimas. Daugelis dabartinių skaitmeninių kamerų didina 10 – 15 kartų. Realiai to užtenka, jei filmuojama ranka, nes jau didinant 15 kartų vaizdas dreba. Gamintojai prie optinio didinimo dažnai prirašo skaitmeninį didinimą – neikreipkite į tai dėmesio, tai tik akių dūmimas ir nepirkite kamerų, kurios turi tik skaitmeninį didinimą.
  2. CCD matrica. Tai šveisai jautrių elementų matrica, kurioje ir vyksta šviesos pavertimas el. signalais. Vienas CCD elementas iš principo atitinka vieną tašką ekrane: kuo daugiau taškų, tuo vaizdas detalesnis. Daugelis šiuolaikinių kamerų turi 800000 pikselių CCD (realiai panaudojama mažiau). Filmuotam vaizdui to pakanka, gaunamas vaizdas būna apie 500 eilučių. Didesnės raiškos CCD turi prasmę naudojant vaizdo kamerą fotografavimui.
  3. Sistema. Dabar populiariausios yra “miniDV” kameros. Šis pavadinimas rodo, kad kameros vaizdams saugoti naudoja miniDV kasetes. Sony firma siūlo ir Digital8 videokameras – jos šiek tiek pigesnės už miniDV analogus, tačiau gabaritai truputį didesni. Joms galima panaudoti Hi8 videokasetes, kurios pigesnės už miniDV. Tačiau situacija gali pasikeisti toliau populiarėjant miniDV standartui.
  4. Vaizdo stabilizavimo sistema. Labai naudingas dalykas, kai filmuojami tolimesni vaizdai laikant kamerą rankose.
  5. Rankinis fokusavimas. Naudingas dalykas (bet ne visos kameros turi) – kai reikia sufokusuoti vaizdą į konkretų objektą, automatika kartais apvilia.
  6. IEEE 1394 prievadas (dar vadinamas iLink, FireWire). Kiek teko matyti, visos kameros turi šį prievadą, tačiau skiriasi jo galimybės (tik kai kurios kameros turi “in” galimybę). Šis prievadas būtinas, jei norėsite kamerą jungti prie kompiuterio (reikės nusipirkti IEEE 1394 (FireWire) plokštę kompiuteriui). Kamerą prie kompiuterio jungti galima dėl dviejų pagrindinių priežasčių: filmuotiems vaizdams sumontuoti į vientisą filmą arba įrašinėti filmus į CD ar DVD. Jei norima tik montuoti ir atgal sumontuotą vaizdą vėl įrašyti į kasetą, reikia, kad kamera palaikytų dv-in (kai kurias kameras galima “nulaužti”, kad jos pradėtų palaikyti :) ) – tai daroma todėl, kad būtų išsaugoma vaizdo kokybė ir disko vieta (45 min. DV vaizdo užima apie 8GB). Įrašinėjant filmus į CD, galima juos konvertuoti į DivX – taip į CD galima sutalpinti ir 90 min. video, bet kokybė nukenčia.

 Nereikėtų žavėtis kameros efektų galimybėmis, nes jie primityvūs ir beverčiai – perkėlus vaizdą į kompiuterį, galima padaryti daug geriau. (Rekomenduojama programinė įranga: Adobe Premiere).
        
Kitos naudingos, bet nebūtinos savybės:

  1. 0 Lux (Night shot) – galimybė filmuoti prieblandoje ir tamsoje. Vaizdas gaunasi nespalvotas, bet įžiūrimas. Smagu pasižaisti, bet naudos nedaug.
  2. Memory stick (SD card) atmintinės palaikymas. Tai galimybė naudoti kamerą kaip skaitmeninį fotoaparatą: nufotografuotas vaizdas išsaugomas Flash atmintinėje ir gali būti perrašytas į kompiuterį (arba tiesiog nuneštas į fotolaboratoriją nuotraukoms padaryti). Nuotraukų kokybė labai priklauso nuo CCD raiškos: su 800000 taškų CCD gaunamos nuotraukos tėra 640×480 raiškos, o tai tikrai mažai. Jei kameros CCD 1Mpixel (1000000 taškų), tuomet gaunamos nuotraukos iki 1200×900, kas jau tikrai neblogai. Tačiau gautų nuotraukų kokybė nėra tokia pat gera kaip skaitmetinių fotoaparatų, daug triukšmų (ypač prie prasto apšvietimo), prastas spalvų balansas. Realiai fotografuoti su kamera galima ir į videojuostą – tai vadinama PhotoShot ar pan. – tiesiog vienas kadras įrašomas kaip keleto sekundžių trukmės nesikeičiantis video, vaizdas gaunasi dar prastesnis nei fotografuojant į Flash atmintinę.

        
Teko naudoti Panasonic NV-DS serijos kamerą – problemų neturėta, pažįstamas naudoja Sony Digital8 kamerą, taip pat problemų negirdėti.

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2393 access attempts in the last 7 days.