Jan 012002
 

Evutė klausė: Noriu sužinoti konkrečiau apie visų tipų spausdintuvus, jų kainas bei koks geriausiai tiktų namams.

 
Guru atsako:

Printerius (spausdintuvus) galima skirstyti į tris pagrindines grupes:

adatiniai printeriai

lazeriniai printeriai

rašaliniai printeriai

Adatiniai printeriai
spausdinimui naudoja juostelę, per kurią adatų pagalba popieriaus lape atkuriamas vaizdas. Dažniausiai tokie printeriai būna 24 adatų, nors senesnio standarto dar pasitaiko ir 9. Šiaip jie yra gerokai pasenusio standarto, dažniausiai būna tik juodai balti, nors į jų eros pabaigą buvo atsiradę ir spalvotu. Šiuo metu daugiausia naudojami prekybos įstaigose, rečiau namuose, užsilikę dar iš senesnių laikų, maždaug 3-6 metų amžiaus. 

Nors savo laiku jie buvo labai populiarūs (daugelis dar tikriausiai prisimena seną gerą 24 adatų Epson LQ-100), bet naujo adatinio pirkti namams tikrai neverta.  Visų pirma, šiuo metu jų kainos yra tikrai didelės, o kokybė gerokai nusileidžia tiek rašaliniams, tiek lazeriniams printeriams. Pagal Sonex kainininką pigiausias adatinis printeris kainuoja apie 800 Lt. Tiesa, po to kopijos kaina yra tikrai maža (savo laiku juostelės pamirkymas rašale kainuodavo 5 litus. Ar dabar kas tuo užsiima, negaliu pasakyti). Tiesa, jei norite labai pigaus printerio, galit bandyti ieškoti naudotų, bet prieš pirkdami nepamirškite patikrinti jų mechanikos. Nepatarčiau mokėti
už A4 formato 24 adatų printeriuką daugiau nei 100 – 150 Lt. 

Kita printerių grupė: Lazeriniai. Technologija naujesnė nei adatinių, kokybė geriausia, kokią šiuo metu galima gauti. Tiesa, net ir nespalvoti lazeriniai printeriai yra gana brangūs (Sonex’e HP lazeriukai kainuoja apie 1500 Lt. OkiPage galima gauti už 1000 Lt, bet nerekomenduočiau). Šie printeriai labiausiai tinka ofisams, kur reikalingas greitis ir kokybė. Net jei ir sugebėtumėte gauti naudotą lazerinį printerį, pirkti jo namams vis tiek nerekomenduoju.

Ir paskutinė kategorija: rašaliniai spausdintuvai. Tai bene labiausiai paplitęs spausdintuvų tipas tarp namų vartotojų. Jie dažniausiai yra pigūs ir greiti. Pagrindiniai gamintojai šioje kategorijoje: Canon, HP, Epson. Tokie pinteriai gali kainuoti nuo 400 iki 2000 Lt (manyčiau, namams reikėtų kuo pigesnio :)

 Taigi nusprendėme, kad šiuo metu namams geriausiai tinka rašaliniai printeriai. Pabandysime apžvelgti jų parametrus ir galimybes plačiau. Pirmiausia parametrai, kurie būna pateikti prie printerio aprašymo:

  • Lapo formatas. Rašaliniai printeriai dažniausiai spausdina A4 formatu, nors yra ir pripažįstančių didesnį. Pvz., HP turi modelį, galintį spausdinti ir ant A1, bet čia jau tikrai ne namams. Taigi. Jei pamatysite prie aprašymo A4, žinokite: čia maksimalūs lapo gabaritai :) (tikriausiai visi žino, kas yra A4 ? Tai dažniausiai naudojamas lapo formatas, 210×297 mm).
  • Spausdinimo greitis. Kainininkuose ir aprašymuose matuojamas lapais per minutę (ppm). Dažniausiai printeriai turi skirtingus parametrus spalvotam ir juodai-baltam spausdinimui. Kuo didesnis šis parametras, tuo geriau, nors, tiesą pasakius, namams didelės įtakos neturi, nebent rašant kursinius paskutinę naktį galite nespėti atspausdinti iki pridavimo :) . Taigi. Prie parametrų pateiktas spausdinimo greitis yra dažniausiai kiek padidintas vidutinis greitis. Spausdinant vien tekstą, spausdinama greičiau,spausdinat sudėtingą piešinį – lėčiau.
  • Kitas labai svarbus parametras – skiriamoji geba, matuojamas taškais colyje (dpi). Tiesa, ne visada ji būna pateikta, bet būtinai reikia tuo pasidomėti. Prasčiausia skiriamoji geba – 600 dpi yra visai pakenčiama, bet jei kaina Jūsų nevaržo arba kainos skirtumas yra nedidelis, rekomenduočiau rinktis didesnės skiriamosios gebos printerį. Žinoma, tai nėra absoliutus parametras, bet juo remiantis jau galima lyginti. Tiesa, lyginti tuos pačius skirtingų gamintojų paramentrus reikėtų atsargiai, nes jie nėra absoliutūs. Daug priklauso ir nuo naudojamos technologijos..
  • Kitas, ne mažiau svarbus parametras – rašalo kaina ir užpildymas bei kiti eksploataciniai kaštai. Yra žinoma, kad pigiausias rašalas yra HP spausdintuvams (jų galvutes, bent jau juodai baltas, galima užpildyti labai pigiai), tuo tarpu Canon ir Epson savikaina žymiai didesnė. Priklausomai nuo to, kiek žadate spausdinti, tai reikėtų išsiaiškinti prieš perkant printerį (keik laiko užtenka rašalo, kiek jis kainuoja, ar kasetes galima užpildyti) Tarkime, Canon galima keisti tiek visą galvutę (spalvota kainuoja 46$ Canon interneto svetainėje), arba atskirai kiekvienos spalvos rašalą. Keturios spalvos, kurių kiekviena kainuoja po 12$. Keičiant atskirai tik spalvas galima sutaupyti. Bet kita vertus, HP galima užpildyti galvutes naudojant specialius komplektus, tai taip pat mažina eksploatacijos savikainą)
Atsižvelgdamas į visus anksčiau minėtus kriterijus ir printerio kainą laikydamas pagrindiniu, manyčiau, kad būtų galima rekomenduoti šiuos 3 printerius:

  Canon Spausdintuvas BJC-3000 A4 1400x720dpi (546Lt Sonex)

  Epson Spausdintuvas Stylus Color 680 Breakthrought res. 2880dpi, 8ppm/7,7ppm. (565Lt Sonex)

  HP Spausdintuvas DeskJet 840C, A4 8ppm juodai/5ppm spalvotai PhotoRet II technologija (509Lt Sonex)

Aš asmeniškai rinkčiausi HP produkciją, nes su ja turiu daug ir geros patirties. Tiesa, spalvoto spausdinimo kokybė gal nebus tokia gera, kaip kitų dviejų konkurentų, bet juodai balto spausdinimo savikaina bus tikrai mažiausia.  Kiti konkurentai. Manyčiau, Epson turės didžiausią pausdinimo savikainą, nes su jų užpildymu yra problemų, toliau eitų Canon. Tiesa, ką reiškia tas 2880 dpi, aš tikrai nežinau, nes tokia skiriamąja geba ir tokiu greičiu spausdinti nelabai įmanoma :) .  Mano asmeninis pasirinkimas eiliškumo tvarka: HP, Canon, Epson. Ką išsirinksite Jūs.. tai priklauso tik nuo Jūsų pačių.

 P.S. Jau parašęs šį rašinėlį gavau informacijos, kad galima dar gauti HP DeskJet 610C adresu: http://www.fekama.lt/spec_pasiulymai_main.htm Tiesa, tai labai seno modelio spausdintuvas, bet jo kokybė yra pakenčiama, o kaina tikrai nedidelė (375Lt).

P.P.S. Kainas ėmiau iš Sonex todėl, kad jų pasirinkimas yra vienas didžiausių, bet ne todėl, kad jų kainos mažiausios ar servisas būtų geriausias. Pats asmeniškai labiau mėgstu BMS’ą (www.bms.lt), bet jie dažnai neturi visko, ko man reikia… Taigi aš pateikiau tik pasiūlomuosius modelius su jų charakteristikomis. Pats išsirinkimas vis tiek priklauso Jums.

Susiję straipsniai:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 73 access attempts in the last 7 days.