Nov 132009
 

Saulius klausė: Кą reikia daryti, kad išjungus kompiuterį išsijungtų ir klaviatūros klavišas NumLock, bet įjungiant jis automatiškai įsijungtų?

Guru atsako:

Jūsų klausimas ne tiek problema, kiek kompiuterio savybė. Naujesnės (na, ne senesnės, nei keliolikos metų) pagrindinės kompiuterio plokštės numato galimybę įjungti kompiuterį nuo tokių veiksmų:

  • kompiuteriniu tinklu atsiųsto signalo;
  • klaviatūros komandos;
  • pelės pajudinimo;
  • kito išorinio įrenginio signalo.
Tai gali būti naudinga, jei kompiuteris paslėptas giliai ir norisi paspaudus klaviatūros mygtuką (kurį tiksliai – reikėtų skaityti pagr. plokštės instrukcijoje) jį įjungti. Kitu atveju gali erzinti per naktį žibantys indikatoriai.

Visų pirma – ką daryti, kad įjungus kompiuterį NumLock klaviatūros dalis būtų aktyvi. Tam reikės pakeisti registro reikšmę.
PASTABA: būkite atidūs, nes redaguojant registrą sistema gali pradėti veikti nestabiliai ar būti sugadinta. Spauskite Start -> Run (Pradžia -> Vykdyti…) ir įvedę „regedit“ (be kabučių) spauskite Enter.
Atverkite šaką: HKEY_USERS -> .Default -> Control Panel -> Keyboard Suraskite įrašą „InitialKeyboardIndicators“ arba sukurkite jį lango dešinėje spausdami dešiniu pelės mygtuku ir rinkdamiesi New -> String Value ir įrašydami pavadinimą „InitialKeyboardIndicators“ (be kabučių).
Įrašo reikšmę pakeiskite į „2“ (paspauskite du kartus ir skaičių du įrašykite laukelyje „Value data“.
Prisijungus prie sistemos Num Lock klavišas bus aktyvus.

Kaip išjungti indikatorius ir netiekti energijos įrenginiams kompiuterį išjungus.
PASTABA: toliau aprašomi pakeitimai susiję su kompiuterio sisteminės plokštės nuostatų keitimu. Atsiminkite reikšmes, kurias keičiate, nes kompiuteriui praradus stabilumą gali reikėti jas atstatyti.
Kadangi kompiuterį išjungus Windows jau nebeveikia – reikia pakeisti pagrindinės plokštės nustatymus. Jie yra surašyti BIOS (bazinės įvesties/išvesties sistemos) atmintyje.
Nežinome Jūsų naudojamo kompiuterio pagrindinės plokštės modelio, tačiau nustatymas turėtų vadintis panašiai.
Įjungus kompiuterį ekrane turėtų pasirodyti diagnostinė informacija ir pranešimas, kaip patekti į nustatymų langą, pvz. „Press F2 to enter setup“ (tokiu atveju reikės paspausti klavišą F2). Taip pat gali būti mygtukas „Del“ ar kuris kitas. Tekstas gali kiek skirtis, tačiau suprantant anglų kalbą neturėtų būti sunku surasti reikiamą klavišą.
Atsidariusiame lange reikėtų susirasti punktą „Power settings“ (tikslus pavadinimas Jūsų kompiuteryje taip pat gali skirtis). Perskaitykite lange esančias instrukcijas, kaip pasirinkti norimą meniu punktą – dažniausiai pasirinkimas atliekamas klaviatūros rodyklių mygtukais ir spaudžiant Enter klavišą.
Pasirinkę energijos nustatymų punktą pateksite į kitą meniu langą. Jame turėtų būti tokios (ar panašiai pavadintos) reikšmės:
  • power on keyboard;
  • power on mouse.
Gali būti vienas punktas „Resume power on“ ar pan., o jame atskirai išvardyti įrenginiai: mouse (pelė), keyboard (klaviatūra), LAN (komp. tinklas) ir kt.
Reikėtų pakeisti klaviatūros nustatymo reikšmę į „Off“, „Disabled“ ar panašią. Kaip keisti reikšmę, turėtų būti parašyta tame lange, kuriame matote nustatymą. Dažniausiai tai „PageUp“ ir „PageDown“ arba „+“ ir „-“ klavišai.
Pakeitę nustatymą išsaugokite nustatymus – pirmame lange turėtų būti punktas „Save settings“ – ir perkraukite arba išjunkite kompiuterį. Kompiuterį išjungus, NumLock indikatorius turėtų būti neaktyvus, o kompiuteris naudoti mažiau energijos.
Galite nurodyti nereaguoti į kitų įrenginių komandas, kuomet kompiuteris išjungtas – taip taupoma elektra.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.