Mar 202007
 

Audrone klausė: Man 57m. Esu moteris. Jau keli metai labai svaigsta galva. Svaigimas užeina staiga: pradeda ūžti ausyse ir galvoje kažkas tarsi spaudžia, jaučiu, kaip netenku sąmonės,kūnas glemba, pykina, bet nevemiu, jei neįsikimbu niekur, tai ir nugriūnu kur papuolė. Kartą taip atsitiko turguje – nebuvo kur įsikibti, nugriuvau tiesiai ant pakaušio, žinoma, prasiskėliau galvą, bet nieko nejutau, pabudau gulinti, atsikėliau kruvina, tik tada supratau, kad čia eilinis priepuolis.Dabar labai saugausi. Po to karto kreipiausi į medikus, patikrino galvą kažkokiais laideliais, sakė, auglių nėra,viskas ten tvarkoje,prašiau tomografu patikrinti, bet atsisakė, išrašė sermiono, gėriau porą pakuočių ir mečiau. Apie 2 metus galva nebesvaigo, buvau jau pamiršusi, dabar vėl prasidėjo. Tiesa, tada dar vartojau PHT (hormonų terapija), nes esu po operacijos, dabar vartoju ‘Menopace’. Kartais, kai pajuntu ateinantį svaigulį, spėju staiga galvą pasukti ar nuleisti žemyn ir kartais praeina be priepuolio. Palaipsniui įsigudrinau, tačiau tai labai vargina, ypač kur eilėje stovint prie kasos ar autobuse ir panašiai – nuolat lydi baimė, nes dėmesys įtemptas, vis galvoji apie tai. Kas tai gali būti? Gal kalta menopauzė, gal užspaudžia kaklo slanksteliai,gal kraujotaka, o gal kokia liga?

Medicinos Guru atsako:

Labai panašu į laikiną galvos smegenų kraujotakos nepakankamumą dėl kaklo slankstelių osteochondrozės, ypač jeigu atmesta epilepsijos diagnozė (tie „laideliai“ – tai elektroencefalografijos tyrimo metodas – registruojamos smegenų biosrovės). Kai kažkuriai smegenų daliai (ar visoms smegenims) pritrūksta kraujo (tuo pačiu ir deguonies bei kt. maisto medžiagų), iškart nervų ląstelės reaguoja, nes jose visuomet vyksta labai intensyvi medžiagų apykaita, ir kad ir trumpalaikiai sutrikimai „praneša apie save“.
Sutrikimo priežastys gali būti įvairios – pradedant galvos smegenų kraujagyslių ligomis (užakimu, ateroskleroze, apsigimimais), tiek bendro arterinio kraujospūdžio sumažėjimu (pvz. apalpimu būnant tvankioje patalpoje ar dėl emocinio stipraus streso).
Gali būti ir trumpalaikiai širdies veiklos sutrikimai, dėl kurių žymiai pakinta kraujospūdis ir tai duoda minėtus simptomus. Galbūt kalti medžiagų apykaitos sutrikimai, nors tai mažai tikėtina. Pvz. sumažėja gliukozės kiekis kraujyje. Galbū tai tik vadinamasis psichogeninis svaigimas.
Rekomenduočiau bendrauti su šeimos gydytoju, ieškoti priežasties. Tegul padaro bendruosius tyrimus (EKG, bendrą kraujo, gliukozės) ir kitus, kuriuos Jūsų gydytojas laiko reikalingais atlikti. O toliau – nukreipia specialistui (neurologui, kardiologui etc.) pagal situaciją, nes kartais priežasties aiškinimasis užtrunka, reikia, kad kiekvienas specialistas atmestų savo srities ligas, kurios gali sukelti tuos pojūčius.
P.S. Nemanau, kad taip iš karto Jūsų atveju yra reikalinga kompiuterinė tomografija ar magn. rezonansas, nes mažai tikėtina kad jie ką nors reikšmingo parodys, jeigu jau tas Jūsų gydytojas (neurologas?) atsisakė jį atlikti.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 4486 access attempts in the last 7 days.