Feb 142007
 

dragg klausė: Artimas žmogus suparalyžiuotas ir jau namie. Bet artimieji nelabai nutuokia, kaip tokį žmogų prižiūrėti, nes informacijos niekur dar negavo. Kaip reikia namų sąlygomis prižiūrėti paralyžuotą žmogų po insulto, kuris nevaldo dešinės pusės ir pats nieko negali padaryti?

Medicinos Guru atsako:

Pirmiausia – ar tikrai nieko negali pats padaryti, jeigu nevaldo tik vienos pusės galūnių? Gal kitos pusės ranka ir koja pakankamai veiklios, kas gali jam padėti apsitarnauti ir nos kiek judėti. Pagrindinė taisyklė: jeigu nors ką gali padaryti pats (tegu ir su pagalba ar priežiūra) – neatimti iš jo iniciatyvos, tai yra, kiek gali, tegul ir prisideda savo pastangomis (pvz. verčiantis lovoje).
Kitas klausimas – ar tas asmuo gavęs kokį nors reabilitacijos kursą? Ar jį taip iš neurologinio skyriaus ir išrašė į namus? Paprastai po insulto skiriama reabilitacija, nebent neatinka kriterijų (pažeista ir psichika, nesuvokia paliepimų ir negali tinkamai jų vykdyti, nesuvokia, kam to reikia ir pan., arba žemas Barthel indeksas, bet tada priklausytų slaugos ligoninė, o gal Jūsų artimas žmogus iš ten ką tik ir parvykęs?). Paprastai reablitacijos metu specialistų komanda moko, kaip žmogui gyventi toliau, įvykus sveikatos pasikeitimams, t.y. kaip judėti (pradžioje, jei galima, verstis lovoje, atsisėsti, atsistoti, persikelti į vežimėlį, jį valdyti…), kaip apsirengti, praustis, o tuo pačiu būtinų veiksmų pamokomi ir artimieji (masažo, taisyklingo padėties keitimo ir pan.). Iš laiško neaišku, kokios iš tiesų būklės ligonis ir kokį gydymą ar reabilitaciją jis jau gavęs.
Trumpai sunku viską nupasakoti, nes priklauso nuo to, kokios problemos vargina (laiko ar nelaiko šlapimą, išmatas, gal vidurių užkietėjimai – yra sauskelnės, vaistai), ar nors kiek mobilus (juda) lovoje, nes reikia bent kas 2 val keisti kūno padėtį lovoje, kad neatsirastų pragulos; kojų masažas, sąnarių pasyvus (kito žmogaus rankomis) išlankstymas, kad neatsirastų kontraktūros, sustingimai; ar gali pats suvalgyti paduotą maistą, gali ar negali pasirūpinti asmens higiena, ar sutrikusi kalba – gal reikia logopedo pagalbos.
Labai keista, jeigu artimieji neturi net minimaliu žinių. Paprastai bet kurio profilio skyriuje gulint, esant reikalui, yra kviečiamas reabilitologas, kuris skiria vadinamąjį pirmąjį reabilitacijos etapą (užsiėmimus, procedūras, mokymą) tam laiku, kol ligonis guli ne reabilitacijos, o kitame skyriuje, ir jo metu artimieji bent kiek gali susipažinti, kas yra kineziterapija, slauga.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 546 access attempts in the last 7 days.