Feb 132007
 

Algirdas klausė: HDD padalintas į du po 40 GB, sys FAT32. Kartais dirba nestabiliai, lūžta. Ar gali būti, kad FAT32 nelabai susitvarko su tokio dydžio HDD? Su kokiu dydžiu pagal taisykles FAT32 turi ir gali veikti be problemų?

Guru atsako:

FAT32, kaip įrašų apie failų išsidėstymą saugojimo sistema, galėtų veikti su kaupikliais ar jų blokiniais iki 8 terabaitų dydžio. Deja, bet dėl įgyvendinimo problemų Microsoft sukurtose operacinėse sistemose iki Windows NT 5 (tiksliau net – iki Windows XP, arba NT 5.1) darbas su didesniais nei 128 Gb diskiniais kaupikliais buvo neįmanomas. Tai siejama su sklaidos (fragmentacijos) mažinimo priemone ScanDisk, kuri tebuvo 16 bitų programa, pritaikyta darbui su 32 bitų duomenų saugojimo priemonėmis.
Tuo tarpu kalbant apie Jūsų problemą – vargu ar tai susiję su tuo, jog sistema nesusidoroja su dideliu diskiniu kaupikliu. Nors problemos, susijusios su diskiniu kaupikliu, galėtų būti viena iš priežasčių, bet veikiau tai kokio sisteminio komponento gedimas (ar kelių komponentų tarpusavio nesuderinamumas) arba programinė klaida.
Visų pirma, jei kompiuteris yra rinktas „namie“ (t.y. ne pirktas iš patikimo pardavėjo, turintis prekinį ženklą), vertėtų pabandyti kurį laiką padirbėti pakeitus vieną ar kelias detales. Tai ilgas procesas, tačiau taip bandant keisti atskirus komponentus, galima atrasti tą, kuris sukelia bėdas. Aš veikiausiai pradėčiau nuo išplėtimo plokščių, statomų į PCI ir/ar AGP lizdus (tinklo, vaizdo, garso…) ar operatyvinės atminties.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2395 access attempts in the last 7 days.