Mar 162006
 

bene klausė: Sakykyt, dėl kokios priežasties galėtų nuolat traškėti sąnariai, man juk tik 23 metai. Nėra taip, kad visai nesportuoju ar vartoju daug druskos (valgau tikrai nesūriai). O keliai, alkūnės ar kas kita – kai sutraška tokiu garsumu…Ką daryti ar nedaryti, valgyti ar nevalgyti, kad tai praeitų?

Medicinos Guru atsako:
Jei visai nustosit valgyti, po ~45-50 parų sąnariai tikrai nustos traškėt. Jei ir gerti – tai 5 kartus greičiau.
Jei rimčiau, 1/3 visų žmonių sąnariai skleidžia garsus. Tai dažniausiai susiję su sąnarių kapsulių ar raiščių „peršokimais“ per t.t. anatomines struktūras (kaulus ar sausgysles). Stambiuosiuose sąnariuose (kaip keliai) tai gali būti dėl neišnykusių plėvinių pertvarų (vaisiaus stadijoje visi jas turi) ar sąaugų, atsiradusių po traumų.
Druskos vartojimas praktiškai jokios įtakos neturi (nors sakoma kad „nusėda druskos“, bet iš tiesų jokių druskų, juolab valgomosios, nėra). Jeigu kremzlė dyla, tai organizmas stengiasi kompensuoti sąnarinio paviršiaus sumažėjimą ir priaugina papildomų kaulinių darinių (ką žmonės vadina „druskomis“), kurie kalcifikuojasi kaip ir kiti kauliniai audiniai, ir judesio metu gali dėl kaulinių paviršių nelygumų trintis ir girdėtis traškesiai. Tačiau jeigu jokių žymių pakitimų sąnariuose nėra, tai visokie traškesiai gali būti jaučiami dėl to, kad tiesiog tas žmogelis jautresnis iš prigimties ir labai reaguoja į kiekvieną kūno garsą. Šiek tiek traškėti gali sąnariai ir visai sveikam žmogui, ypač pasyviai forsuojant judesį (tai yra, kai aktyviai atliekamas sąnario judesys, jo pabaigoje su papildoma išorės jėga dar bandoma lenkti ar tiesti kelis ir keliasdešimčia laipsnių), ir tai nereiškia, kad yra kažkas blogai.
Pagrindinis bruožas, skiriantis normos variantą nuo patologijos – skausmas. Jei traškėjimas susijęs su skausmu, tai gali būti patologija, dėl kurios reiktų konsultuotis su ortopedu traumatologu ar reumatologu. Jei sąnariai traška be kitokių simpotomų – gal jiems tiesiog trūksta dėmesio? ;)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 296 access attempts in the last 7 days.