Mar 202006
 

Tomas klausė: 1. Ar įmanoma MS Word (2002), *.doc dokumente, dirbant leisti vartotojui rašyti tik tam tikras eilutes? Reikalas tas, kad norime spausdinti sertifikatus adatiniu printeriu ir ten keičiasi tik tam tikros eilutės (jos turi pataikyti į tam tikras eilutes).
2. O gal įmanoma MS Word (2002), *.doc dokumente nuskanuoti šį sertifikatą taip, kad jis būtų antrame plane (ir leidžiant per printerį neatsispausdintų), o ant viršaus spausdinti reikiamus tekstus?


Guru atsako:
Paprasčiau pradėti nuo antros pusės – galima bet kokį paveikslėlį paversti Microsoft Office Word programa rengiamo dokumento fonu ir jis nebus spausdinamas (šių eilučių autorius ką tik atspausdino lapą, kuriame užrašyta „testas“, o fone matosi paveikslėlių rinkinys – jis matomas tik ekrane, o atspausdinus lieka tekstas). Tokį efektą galima sukurti taip: išsaugote kur nors, kur nesunkiai rasite, paveikslėlį, kurį norite paversti dokumento fonu. Tuomet naujame Microsoft Office Word dokumente renkatės Formatavimas -> Fonas -> Užpildo efektai, o toliau – viršuje spaudžiate Paveikslėlis ir spragtelite mygtuką Žymėti paveikslėlį, jį paspaudus iššokusiame lange surandate norimą paveikslėlį ir spaudžiate Įterpti, po to Gerai ir štai – fonas yra. Angliškoje versijoje kelias būtų: Format -> Background -> Fill efects ==> Picture – Select Picture – surandate – Insert -> OK
Dabar įdomesnė dalis – kaip parengti formą, kurią užpildžius ir paleidus spausdinti pataikytumėte į reikiamas dokumento vietas. Čia kyla keli keblumai ir vienas jų susijęs su techninėmis smulkmenomis: jei printeris nelygiai „paima“ lapą – galutinis variantas gali gautis pasisukęs arba ant viršaus atspausdinti užrašai pasislinkę iš savo vietų. Nors dažniausiai tai neturėtų būti labai žymu.
Vienas iš variantų jau atspausdinto dokumento trūkstamų laukų užpildymui – tokio pat dokumento kopijos sukūrimas, įterpiant formas. Tai yra, jei jau turite dokumentą, tose vietose, kur reikia ką nors įvesti – sukuriate laukelius įvedimui. Jei neturite dokumento, ant kurio spausdinsite, el. varianto – pirmiausiai susikuriate jį. Po to spaudžiate bet kur meniu juostoje dešiniu pelės klavišu ir renkatės punktą Formos (Forms). Tuomet reikiamose dokumento vietose įterpiate Tekstinį langelį (formų meniu, kurį įjungėte ankstesniu žingsiu, teksto įvedimo langelį išsirinksite paspaudę mygtuką, ant kurio yra užrašytos raidės „ab“). Paspaudę mygtuką pažymėkite reikiamą dokumento vietą ir ten atsiras pilkas laukelis su keliais apskritimais. Norėdami, kad atspausdintame dokumente pilko fono nesimatytų, paspauskite mygtuką Formos lauko spalvinimas (raidė „a“, apsupta spalvotų linijų).
Dar galite paredaguoti formą – paspauskite ant jos dešiniu pelės mygtuku ir išsirinkite Ypatybės (angl. Properties). Atsivers naujas langas, kuriame galėsite nustatyti įvedamų duomenų tipą, maksimalų leidžiamą ilgį ir formatavimą.
Kai tai atlikote – lieka keli svarbūs žingsniai. Pirmas – nustatyti, kad būtų spausdinami tik formų duomenys. Eikite šiuo keliu: Įrankiai – Pasirinktys – Spausdinimas – Pasirinktys tik šiam dokumentui – Spausdinti tik formų duomenis. Angliškame variante: Tools – Options – Print – Options for current document only – Print data forms only.
Apribokite dokumento redagavimą, kad net ir netyčia nebūtų pakeisti jokie duomenys, ne formose; beje – šį nustatymą vėliau galėsite atšaukti. Spauskite ir rinkitės: Įrankiai – Apsaugoti dokumentą => 2. Redagavimo apribojimai – Dokumente leisti tik šio tipo apribojimą –> „Formų pildymas“ => Taip, pradėti stiprinti apsaugą. Angliškame variante: Tools – Protect Document => 2. Editing Restrictions – Allow only this type of editing in the document –> „Filling in forms“ => Yes, Start Enforcing Protection.
Užpildžius formas tokiame dokumente, galite jį spausdinti. Tačiau derėtų pasitikrinti, ar sutampa nustatytos paraštės su egzistuojančiu sertifikato šablonu. Jei ne – gali tekti redaguoti elementų išsidėstymą (vertėtų tą padaryti prieš įjungiant dokumento apsaugą, kad negaištumėte bereikalingo laiko).
Beje, yra ir dar vienas būdas pasiekti norimą rezultatą: galite bandymų ir klaidų metodu naujame popieriaus lape išdėstyti teksto laukelius, kuriuose reikėtų įrašyti trūkstamus duomenis. Tiesa, toks variantas išties tinka tik asmeniniam naudojimui – tai yra jį suprasti ir patogiai juo naudotis gali tik jį kūręs žmogus.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2124 access attempts in the last 7 days.