Nov 152005
 

garbage klausė: Gyvenu Kaune. Namas daugiabutis, 5-aukštis. Gyvenu 4-ame aukšte. Yra bendrija, komendantas, kuriam mokami pinigai ir pan. Situacija tokia: prieš keletą metų komendanto iniciatyva buvo sumontuotas vandens filtras/boileris ar kažkoks velnias. Matyt, jo pralaidumas/pajėgumas mažesnis už laiptinės gyventojų poreikius, todėl piko valandomis bandant palįsti po dušu ar darant ką nors kita, kas reikalauja pastovios vandens temperatūros, nevalingai pradedi keikti komendantą, bendriją, Kauno Vandenis, Landsbergį ir kiemsargio bobutę. Temperatūros svyravimai turbūt daugiau nei 20 laipsnių. Šaltas vanduo bėga lyg ir stabiliai, o karštas – su pragiedruliais. Tai įprastas daugiabutis namas, sąlyginai naujas (iki 10 metų), su vamzdžiais didelių problemų būti neturėtų, juo labiau, kad darbo dienomis kai visi dirba arba vėlai naktį vanduo bėga gerai. Vandens sistema įprastinė, kaip ir visuose daugiabučiuose namuose, t.y. karštą vandenį gaunam iš Kauno Vandenų, jo šildyt nereikia, tuo pačiu nereikia ir jokių boilerių ar dar kažko.
Karts nuo karto vyksta namo/laiptinės susirinkimai. Visi kaimynai (ypač gyvenantys 3+ aukštuose) smaugia komendantą dėl to karšto vandens. Tas vargšas senukas, kuriam turbūt kokie 200 metų jau, linksi galva ir kiekvieną kartą visais šventaisiais prisižada išvalyt filtrą. Gal net kažkada ir buvo išvalęs. Situacija gal buvo kiek pagerėjusi, bet toli gražu ne pasitaisiusi. Vienas kaimynas iš 3 a. sakė, kad indus plauna vonioj, nes ten truputį geriau bėga karštas vanduo. Kaip gyvena kaimynai iš 5 a. – neįsivaizduoju. Gal kibirais nešasi vandenį iš 1 a. Pats komendantas gyvena 2 a., tai jam kaip ir neturėtų smarkiai jaustis šitos problemos.
Trumpiau tariant, klausimas toks: ar gali komendantas (ar kažkas kitas) savavališkai įmontuoti kažkoki filtrą? Visi kaimynai nepatenkinti. Savo nepasitenkinimus išreiškia žodžiais pasitaikius bet kokiai progai. Naudos iš to jokios nėra. Į ką kreiptis šiuo klausimu, kaip priversti komendantą išimti tą filtrą? Ar galima išsikviesti Kauno Vandenų specialistus, kurie kaip nors išmatuotų tuos vandens spaudimo svyravimus?


Teisės Guru atsako:
Tokius klausimus turėtų spręsti bendrija, o jei tokios nėra, namo administratorius. Tačiau, bet kokiu atveju, bendros paskirties įrenginiai (stogas, durys, namo boileriai) naudojami bendrai ir turi būti atsižvelgiama į daugumos nuomonę. Jei susirinkime ar kitokiu būdu 50%+1 bendrasavininkių nuspręs, jog tokio vandens apšildymo būdo verta atsisakyti ar imtis kokių priemonių, tuomet galite reikalauti tai padaryti (bendrijos ar administratoriaus).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2399 access attempts in the last 7 days.