May 252005
 

Gina klausė: Kokiais atvejais siūlomas žarnyno plovimas (per tiesiąją žarną)? Kokios grėsmės? Ar plovimas kenksmingas širdžiai? O jei yra perrišti žiedais hemorojiniai mazgai, ar galima valyti žarnyną? Ar vien siekiant sumažinti svorį siūlytumėt valyti žarnyną bent 3 kartus?

Medicinos Guru atsako:
Kaip gydytojas, nors ir besidomintis alternatyviąja medicina, kategoriškai NEREKOMENDUOJU užsiimti žarnyno valymu, ypač jei Jūsų tikslas – suliesėti.
Apskritai žarnyno valymas Vakarų medicinoje taikomas, tik tam yra aiškiai nustatyti parodymai (=indikacijos), pvz. prieš virškinamojo trakto tyrimus ar operaciją išvalomas žarnynas nuo dujų ir turinio naudojant paprastą klizmą, yra klizmos (ar mikroklizmos) esant vidurių užkietėjimui; o žarnų nepraeinamumo atveju kai kada daromos vadin. sifoninės klizmos.
Nežnau, kaip dėl žiedų ant mazgų. Teoriškai tai lyg ir neturėtų būti kliūtis, nebent grubiai atliekant procedūras, gali būti traumuoti patys mazgai ar tiesiosios žarnos gleivinė, todėl galimas kraujavimas ar infekavimasis.
Tačiau nereikia daryti žarnyno valymo procedūrų tam, kad numestumėte svorio. Svorio ši procedūra nesumažina (tik tam kartui) – plovimo metu pasišalins iki kilogramo žarnyno turinio, kuris ir šiaip jau būtų išėjęs… Priešingai paplitusiai nuomonei, žarnyne jokie toksinai nesikaupia (nebent viduriai ilgai užkietėję ar yra žarnyno nepaeinamumas) – visas turinys palaipsniui pasišalina su išmatomis, o gleivinė nuolat atsinaujina, todėl valymas biologinės prasmės neturi.
Na, jeigu būna susidarę koprolitai (išmatų akmenys, t.y sukietėjimai) arba žarnyne gausu dujų, kurios sukelia pilvo skausmus ar pūtimą – tai tam „malonumui“ pasišalinus, žmogaus savijauta, aišku, pagerėti turi.
Bet yra dvi pusės. Vienas dalykas, kad neaišku, ką gi ten išvalo – juk ir maisto liekanas, ir gausybę žarnyno mikroorganizmų (taip pat ir bakterijas, tarp jų ir naudingąsias, kurios dalyvauja virškinime bei savo produktais skatina peristaltiką) ir mikroelementų, visa tai atsilieps visam organizmui greičiau neigiamai negu teigiamai (širdžiai bet kokiu atveju pavojingas skysčių ir elektrolitų žymesnis disbalansas).
Dar tvirtesnis argumentas – dauguma maisto medžiagų (riebalai, anglavandeniai, baltymai) įsisavinama plonajame žarnyne. Storajame daugiausiai absorbuojamas vanduo (taigi išmatos kietėja). Nelabai tikiu, kad tiems žarnyno valytojams pasiseka išplauti ne tik storąjį, bet ir plonajį žarnyną :) tai techniškai vargiai neįmanoma, jeigu priėjimas yra iš ‘anos’ pusės, t.y. per tiesiąją žarną. O jeigu taip, tai ką tuomet pasieksime valydamiesi tik storąjį? Juk angliavandeniai ir kitų medžiagų dauguma jau spėjo būti įsisavinta!
Žodžiu – žmonija visais amžias stengėsi atrasti panacėją nuop bet kokios ligos. Kitaip sakant – juk taip norisi tokio gydymo metodo, kad jį pats ar kas nors kitas pritaikytų vieną ar kelis kartus ir problema pranyktų, kad nereikėtų daugiau pačiam nieko daryti – nei keisti mitybos (dažniau ir mažesnėmis porcijomis, vengti užkandžiavimų tarp valgymų, daugiau valgyt vaisių ir daržovių, grūdinių produktų ir kt. – tai rekomenduoja dietologai norintiems suliesėti), nei daugiau judėti, išmokti atsipalaiduoti etc.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.