Oct 262004
 

antivirusas klausė: Norėčiau paklausti apie senoviškus žiūronus. Gavau 1942 antikvarinius daniškus žiūronus ir nelabai žinau, ką daryti su oranžiniu filtru, kuris uždedamas ant jų.Gal žinote, kam jis reikalingas? Ir dar, kai žiūri pro žiūronus, yra skaičiai x ir y koordinatėmis: apatinėje yra sužymėtos koordinatės iki 80, o į viršų iki 20. Ką jos reiškia? Turbūt cm?

Guru atsako:

Oranžinis filtras truputį padidina kontrastą per rūką. T.y. tamsias detales stipriau patamsina, nei šviesias, ypač gamtoje, kur daug žalių tonų.
80 x 20 y nėra cm. Ten greičiausiai laipsnio dešimtosios dalys. Atstumai optikoje yra kampiniai. 80- tai 8 laipsniai. Atstumai skaičiuojami taip: jei žinote, koks vidutinis medžio aukštis ir matote, kiek jis užima LAIPSNIO, galite trianguliuoti trigonometriją – gausite atstumą iki to medžio :)
Kitas variantas – gali būti, kad ten jau paruošta kalibracija atstumui matuoti. Bet tai būtų labai nepatogu. Jei, tarkim, ten būtų sužymėta, kaip atrodo 1 metras už kilometro, į tą 80 lauką tilptų 80 metrų. Visgi aš manau, kad ten laipsnio dalys.
Atstumas būtų skaičiuojamas taip: pažiūrite į žmogų, kuris vaikštinėja kažkur toli. Matote, kad jis užima kokias 4..5 padalas tos gradacijos. Jei esate išsiaiškinęs, kokia ta gradacija – žinote stebimą kampą. Tariate, kad žmogaus vidutinis ūgis 1.7m – ir apskaičiuojate atstumą 10…15% tikslumu. Tik reikia kakuliatoriaus su sinusais ir tangentais… Na, Štirlicas lentelę mokėjo mintinai:) O Jūs galite namie susiskaičiuoti ir lentelę ant žiūrono prisilaminuoti :)
Jei norite tikslumo – skaičiuojate, kai žinote lygiakraščio trikampio viršūnės kampą ir pagrindą. Arba žinote pusę žmogaus ūgio ir imate pusę kampo bei statųjį trikampį. Jei apytiksliai, tai laikote, kad statinis sutampa su įstrižaine tinkamu tikslumu ir naudojate arktangentą. T.y. randate atstumą ne iki žmogaus vidurio, o iki žmogaus galvos :) O tai jau nedidelis skirtumas :) Nors atstumas realiai išmatavus gal skirtųsi keliolika metrų per kokį kilometrą :)
O tiksliai skaičiuojant būtų taip: pusę žmogaus ūgio dalinate iš pusės kampo tangento ir gaunate atstumą.
Arba nekreipiant dėmesio tuos kelių procentų netikslumus, kai vis tiek žmogaus ūgio nežinote tiksliau, nei 5%, tai imate žmogaus ūgį, dalinate iš matomo kampo tangento ir gaunate keliomis procento dalimis ilgesnį atstumą, o jei tas atstumas virš kilometro, tai išties nebesvarbu – tas netikslumas susiveda į milimetrus.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.