Oct 252004
 

nermedas klausė: Įkliuvau į labai nedoros organizacijos žabangas. Yra aibė klausimų, bet pagrindinis: jei pasirašyta vien tik neterminuota darbo sutartis, o materialinės atsakomybės ne- ar darbdavys gali nemokėti net minimumo ir atostoginių atleidžiant iš darbo, apkaltindamas vagystėmis ar pan? Praktiškai negaunu algos: alga, kurią sutarėm su darbdaviu, yra minimumas plius procentas juodais. Gaunasi taip, kad darbdavys atskaičiuoja visus įmanomus jo verslo mokesčius: telefoną, internetą, ir net minimumo nebelieka. Kaip būtų galima nuo to išsisukti? Kur reikia kreiptis, norint įskųsti darbdavį?

Teisės Guru atsako:

Visiškos materialinės atsakomybės sutartis gali būti sudaroma su darbuotojais, kurių darbas yra tiesiogiai susijęs su materialinių vertybių saugojimu, priėmimu, išdavimu, pardavimu, pirkimu, gabenimu, ir dėl priemonių, perduotų darbuotojui naudotis darbe.
Darbo kodeksas numato tik galimybę ją pasirašyti, tačiau ne prievolę. Tuo tarpu minimalus atlygis yra įtvirtintas teisės aktuose ir mažiau mokėti negalima. Materialinės atsakomybės sutartis tam neturi jokios įtakos. Darbo kodeksas taip pat griežtai reglamentuoja atsiskaitymo už atostogas bei kompensacijų už nepanaudotas atostogas tvarką. Šios tvarkos nepaisymas yra įstatymo pažeidimas, ir už jį atitinkamai baudžiama.
Darbdavio šantažas, jog būsite atleisti dėl vagysčių, galimas, tačiau tokiu atveju patartina kreiptis į darbuotojų teises ginančias institucijas ir/ar teismą.
Viena tokių institucijų yra Valstybinė Darbo Inspekcija (pasitikėjimo telefonas 8-5 2139750; http://www.vdi.lt/).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 474 access attempts in the last 7 days.