Aug 062004
 

Larisa klausė: Norėčiau įsigyti kompiuterį. Ar būtinai turi būti kartu su kompiuteriu nusipirkta programinė įranga, kad būtų taikoma lengvata (t.y. kompensuojama kažkokia sumos dalis)? Kokia konkrečiau programinė įranga turi būti tokiu atveju? Jeigu galima, paaiškinkit, ko reikia, kad galima būtų pasinaudoti šia lengvata.

Guru atsako:

Pats Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 21 straipsnio papildymo įstatymas skamba taip: <pajamų mokestį galite susigrąžinti> už vieną per trejus metus įsigytą asmeninio kompiuterio vienetą su programine įranga ir (arba) interneto prieigos įrengimą kartu su šiai prieigai reikalingos įrangos įsigijimo išlaidomis, neviršijančios 4000 Lt. <…>
Asmeninio kompiuterio vienetą sudarančių dalių sąrašas buvo patvirtintas gerokai vėliau – tik rugpjūčio pabaigoje. Jame buvo pamiršta paminėti vaizdo plokštę, bet tą su kaupu atstoja „Kita sisteminiame bloke talpinama ir veikianti aparatinė įranga, kurios prijungimo galimybės numatytos sisteminėje plokštėje“.
Perkant kompiuterį, jei norite pagal naujajį įstatymą atgauti dalį sumokėtų pinigų, būtinai turite pirktį jį su legalia programine įranga, t.y. operacine sistema. Palyginimui galima pasakyti, kad Windows XP Professional Edition kainuoja (perkant kartu su nauju kompiuteriu) 450-600 litų, Windows XP Home Edition apie 280-350 litų. Šiuo metu dauguma įmonių pradėjo prekiauti kompiuteriais su operacine sistema ‘Linux’ (ji yra nemokama). Kad gautumėte mokesčių lengvatą, Jūs turite paprašyti firmos, iš kurios perkate kompiuterį, kad jums išrašytų sąskaitą-faktūrą. Šioje sąskaitoje turi būti būtinai paminėtas ir kompiuteris, ir legali programinė įranga, ir tai turi būti vienoje sąskaitoje. Atskirai nusipirkus kompiuterį ir programinę įrangą mokesčių lengvatos greičiausiai nebus taikomos, jau nekalbant apie kompiuterio įsigijimą atskiromis dalimis skirtingose firmose.
Taip pat valstybė grąžins dalį pinigų ir už interneto įsivedimą ir tam reikalingos įrangos įsigijimą – nepriklausomai nuo to, ar įsigijote kompiuterį, ar tik įsivedėte internetą. Tiesiog bendra suma, už kurią norite susigrąžinti pajamų mokestį, turi neviršyti 4000Lt. Žinoma, internetą įvedančios firmos taip pat turite prašyti sąskaitos-faktūros.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2393 access attempts in the last 7 days.