Sep 242003
 

Vitalijus klausė: Turiu klausimą iš kompiuterių sferos. Operacinė sistema Windows XP. Pagrindiniame diske (c:) yra man įtartini failai: hiberfil.sys, užimantis 133 MB ir pagefile užimantis 201MB. Ar ne per daug? Labai įdomu, kokia jų funkcija. Ar galima juos sumažinti arba tiesiog ištrinti?

Guru atsako:

*.sys failo priesaga reiškia, kad failas yra sisteminis (system file).
Jūsų išvardinti failai:

hiberfil.sys - sistemos hibernacijai naudojamas failas. Hibernacija – tai kažkas panašaus į kompiuterio išsijungimą, tik tiek, kad išlaikomos atmintyje visos paleistos programos ir visi pakeitimai, kurių nesate išsaugojęs (tarkim, paredaguotas tekstas). Šioje būsenoje kompiuteris energijos vartoja ne daugiau, nei būdamas išjungtas. Be to, iš hibernation būsenos kompiuteris įsikrauna greičiau, nei nuo nulio (tai yra, jei būna paprasčiausiai išjungtas). Šis failas turėtų užimti tiek pat vietos, kiek Jūs turite RAM. Toks dydis yra todėl, kad išsijungimo metu visa informacija iš RAM yra perkeliama į hiberfil failą, kad būtų galima kitos įkrovos metu vėl naudotis visomis paleistomis programomis ir būtų išsaugoti visi dokumentai.
Jei nesinaudojate šia galimybe, ją galima išjungti taip: dešiniu pelės mygtuku spragtelėkite tuščioje Desktop`o (darbastalio) vietoje, iš iškrentančio meniu išsirinkite punktą Properties, naujame lange pereikite į Properties skirsnį, paspauskite mygtuką Power, viršuje susiraskite skiltį Hibernation ir nuimkite pažymėjimą nuo langelio Enable hibernate support (taip pat Power sekcijose galima pažymėti parinktį prie žodžio HibernateNever‘), kelis kartus spragtelkite OK, kol užversite visus langus, tuomet perkraukite kompiuterį – failas turėtų būti išnykęs…

pagefile.sys failas yra Windows virtuali atmintis (paprastai toks failas būna tik Windows NT/2000/XP sistemose, Windows 9x sistemose jis vadinamas swap-file). Tai RAM atitikmuo, tik laikomas kietajame diske – jei RAM užsipildo, dalis informacijos yra perkeliama į šį failą, paprastai informacija, kuri mažiau naudojama. Įprastu atveju jis turėtų būti lygus arba du kartus didesnis nei Jūsų RAM kiekis. Kad pakeistumėte šio failo dydį, spauskite dešiniu pelės mygtuku ant My Computer ikonos, toliau eikite šiuo keliu: Advanced-> Performance Options-> Change (Windows XP aplinkoje kelias būtų toks: Start-> Settings-> Control Panel-> Performance and Maintenance-> System-> Advanced-> Performance skiltyje=> Settings-> Advanced-> Virtual Memory skiltyje=> Change pažymėkite norimo disko raidę (failas gali būti abiejuose skirsniuose)) ir langelyje, šalia kurio parašyta Maximum size (Mb) įveskite pageidaujamą skaičių, tarkim 200, tuomet failas niekada neviršys 200 Mb failo ribos. Galite šį failą ir visai sunaikinti, bet tai lėtintų sistemos darbą. Beje, Jūsų įvestas skaičius neturi būti mažesnis, nei Initial Size (Mb). Po to, kai jau įvedėte skaičius spauskite mygtuką Set. Po to kelis kartus spregtelkite OK, kad užvertumėte visus aktyvius langus ir perkraukite kompiuterį.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.