Sep 252003
 

mantas klausė: Kas yra ftp serveris?(norėčiau detaliau:). Ar galim prie ftp serverio prisijungti per ineternetą, o ne tinklą, ir koks tuomet būtų greitis?

Guru atsako:

FTP
Failų Perkėlimo Protokolas (File Transfer Protocol), yra standartinis interneto protokolas, kuriuo naudojantis patogiausia keistis failais tarp kompiuterių tinkluose ar internete. Kaip ir Hyper Teksto Perkėlimo Protokolas (Hypertext Transfer Protocol – HTTP), kurio pagalba yra persiunčiami Interneto (Žiniatinklio :D ) puslapiai, ar Paprastas Pašto Persiuntimo Protokolas (SMTP – Simple Mail Transfer Protocol), kurio pagalba yra persiunčiamas el. paštas, FTP yra programų protokolas, kuris naudoja interneto TCP/IP protokolus.
FTP dažniausiai yra panaudojamas keistis Internetinio puslapio failais tarp puslapio kūrėjo ir kompiuterio, kuris veikia kaip visiems Interneto vartotojams pasiekiamas serveris. Šis protokolas taip pat naudojamas parsisiųsti programas ar kitus failus iš serverio į Jūsų kompiuterį. Kaip vartotojas, Jūs galite naudotis FTP su paprastu komandinės eilutės prievadu (simple command line interface) (kaip pvz.: iš komandinio Windows MS-DOS Prompt lango) arba kokia nors programa, kuri suteikia grafinį vartotojo prievadą. Jūsų naudojamos interneto naršyklės taip pat gali susijungti FTP protokolu su serveriu, kad galėtumėte parsisiųsti programas. Naudodamiesi FTP protokolu Jūs taip pat galite atnaujinti (ištrinti, pervardinti, perkelti ar nukopijuoti) failus, esančius serveryje.
Kad naudotumėtės FTP serveriu, Jums reikia prie jo prisijungti (logon to an FTP server). Žinoma, viešai prieinami failai paprastai yra pasiekiami naudojantis anoniminiu FTP.

Elementarus FTP palaikymas (Basic FTP support) yra teikiamas kaip dalys programinio rinkinio, gaunamo kartu su TCP/IP. Tačiau bet kokia FTP programa su grafine vartotojo aplinka (GUI) dažniausiai turi būti parsisiųsti iš kompanijų, kurios tokias programas gamina.

Anoniminis naudojimasis FTP
Naudojantis Interneto Failų Persiuntimo Protokolu (FTP), anoniminis naudojimasis FTP yra metodas, leidžiantis vartotojams tvarkyti failus, nesiidentifikuojant serveryje. Naudojantis tiek FTP programa, tiek komandinės eilutės prisijungimu prie FTP serverio, vartotojai gali įvesti ‘anonymous’ vietoj vartotojo ID. Paprastai vietoj slaptažodžio reikalaujama įvesti savo elektroninio pašto adresą. arba jį priskiria FTP serveris. Anoniminis naudojimasis FTP serveriu yra įprastas būdas prisijungti prie serverio, siekiant peržiūrėti ar parsisiųsti viešam naudojimui padėtus failus.

Serveris
Tai kompiuteris ar įrenginys tinkle, tvarkantis tinklo resursus. Pavyzdžiui, Failų Serveris (File Server, FTP server) yra kompiuteris ir failų saugojimo įrenginys, skirtas failų saugojimui. Kiekvienas tinklo vartotojas gali saugoti failus serveryje. Spausdinimo serveris (print server) yra kompiuteris, kuris prižiūri vieną ar kelis spausdintuvus o tinklo serveris yra kompiuteris, kuris paskirsto tinklo duomenų kaitą/judėjimą (traffic). Duomenų bazės serveris yra kompiuterių sistema, kuri apdoroja užklausas skirtas duomenų bazei.
Paprastai serveriai yra paskirtieji (dedicated), kas reiškia, kad jie neatlieka nieko kito, tik to serverio užduotis. Daugiaprocesėse operacinėse sistemose vienas kompiuteris vienu metu gali atlikti keletą užduočių vienu metu. Serveris tokiu atveju gali greičiau kreiptis į programą, kuri tvarko resursus, negu į atskirą kompiuterį.

FTP Serveris
Viena iš seniausių Interneto paslaugų – Failų Perkėlimo Protokolas (FTP) – įgalina keistis failais tarp kompiuterių, taip išlaikant failus saugius, bei nelėtinant perdavimo tempo. Beje, apie kitus serverius galite pasiskaityti čia: http://www.serverwatch.com/

Prisijungimas prie FTP serverio
Prie FTP serverio galima prisijungti bet kokiu tinklu, su kuriuo Jūs ir tas serveris turi ryšį. Taigi – jei FTP serveris turi savo išorinį IP adresą, tuomet jį galima pasiekti internetu. Kai kurie interneto paslaugų tiekėjai teikia FTP serverius, kurias gali naudotis visi vartotojai, kurie yra prisijungę prie to tiekėjo tinklo, pvz.: Lietuvoje toks yra Telekomo teikiamas FTP serveris ftp://hdd.takas.lt/ – prie jo gali prisijungti visi, kas naudojasi Telekomo interneto ryšiu. Internete yra daugybė FTP serverių, niekas nežino visų serverių, be to, ne visi internetu pasiekiami FTP serveriai leidžia prisijungti anonimiškai.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 474 access attempts in the last 7 days.