Sep 012003
 

Inga klausė: Norėčiau sužinoti, kokias teises į butą gali turėti sugyventinis. Paėmiau kreditą butui pirkti, noriu viena jį išmokėti.Gyvenu su draugu daugiau nei metus. Girdėjau, kad gyvenant nesusituokus 3 ar kažkiek metų, sugyventinis skyrybų atveju gali prisiteisti dalį turto, nors bendro ūkio nevedė, bet tai įrodo. Koks būtų geriausias sprendimas tokiu atveju? O nusprendus tuoktis, ar vedybinė sutartis būtų geriausia išeitis?

Teisės Guru atsako:
(už atsakymą ačiū Laurai iš http://www.teisininkai.lt/)

Pirmiausia – pagal LR Civilinį kodekąa sugyventiniais yra vadinami asmenys, kurie yra įregistravę partnerystę, gyvena ne mažiau kaip metus, turi tikslą sukurti šeimą.
Jeigu partnerystė nėra įregistruota, Jūsų draugas jokių teisių į Jūsų butą neturi. Tai, kad Jūs gyvensite 3 ar daugiau metų, jam jokių turtinių teisių taip pat nesuteiks. Nuosavybės teisės į nekilnojamajį turtą atsiranda ne mažiau kaip po 10 metų ir, jei asmuo tą turtą teisėtai, atvirai, nepertraukiamai valdė (LR CK 4.68 str.). Jūsų atveju tas netaikytina, nes tame bute gyvenate ir Jūs.
Taigi galite ramiai sau gyventi ir toliau, nebijodama, jog sugyventinis pretenduos į Jūsų turto dalį. O nusprendus tuoktis, galite sudaryti vedybinę sutartį, kurioje nurodysite, jog šis butas Jums priklauso asmenine nuosavybe ir skyrybų atveju Jūsų vyras į jį pretenduoti negalės.
Sėkmės

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 69 access attempts in the last 7 days.