Apr 122003
 

Milda klausė: Esu dvyliktokė. Didelis krūvis, mokslai, nuovargis, miego trūkumas ir t.t. Visa klasė geria įvairius vitaminus: Mg, Se, Ca ir t.t. na.. beveik visus, kiek ten ju yra:) Be to dar visokius Gerimax ir pan. Ar tai tikslinga? O gal dar galėtumėte ką nors parekomenduoti?

Medicinos Guru atsako:

Gerimax ir panašūs preparatai yra pakankamai veiksmingi (gerina kraujotaką smegenyse, deguonies pristatymą etc., o intensyviai dirbančioms smegenims to išties labai reikia). Tačiau juos reikėtų vartoti ilgą laiką (bent mėnesį), kad pajustumėte žymesnį poveikį. Vitaminai bei mineralai irgi vartotini (geriausiai vadinamieji polivitaminai, kompleksai, t.y. kai yra keletas vitaminų ar/ir mineralų sudėtyje), nes esant intensyviai medžiagų apykaitai (vyresnėse klasėse ji tikrai intensyvi, tą gerai prisimenu :) ), yra didesnis ir įvairių medžiagų poreikis. Vienas geros kokybės ir kainos santykio preparatų yra LIVOL Multi Total, tačiau galite rinktis ir kitus – preparato pavadinimas nelabai turi įtakos – beveik visi sudaryti remiantis vitaminų ir mikroelementų dienos normomis, skiriasi kaina, pavadinimai ir priedai. Fizinį ir protinį darbingumą taip pat padeda padidinti medžiagų apykaitą stimuliuojantis preparatas Mildronatas (geriamas kapsulėmis, po 2-4 per dieną, kursas-apie 2 mėnesius; kapsulės vaistinėje parduodamos be recepto.)
Yra įvairių nuomonių – kai kas teigia, kad vitaminus reikia vartoti tik tada, kai tai būtina, tad pirmiausia kaip ir reikėtų įrodyti tą trūkumą, nes nuolatinis nuovargis, miego ir atminties ir pan. sutrikimai yra ne tik vitaminų stokos požymis. Atmintina, kad vitaminų (ypač riebaluose tirpių) bei mineralų (Ca, Mg, Fe etc.) perteklius yra nepageidautinas ir net žalingas. Bet vartojant preparatus rekomenduojamomis dozėmis (nemanau, kad vitaminus geriate saujomis :) , greičiausiai nieko bloga nenutiks.
Kita vertus – gal tai yra dėl pervargimo, nepakankamo miego, ar turite daug neišspręstų psichologinių problemų (santykiai su artimaisiais, draugais), o galbūt net sergate depresija. Tad pirmiausia verta apsvarstyti darbo ir poilsio režimą: pakankamai išmiegoti, bedirbant (mokantis) reguliariai daryti bent 10 min. pertaukėles, per jas leisti pailsėti akims, padaryti keletą nesudėtingų fizinių pratimų; bent išeiginėmis dienomis pailsėti (nors nepatariu tuomet ilgai miegoti, neva ‘išsimiegoti už visą savaitę’, nes organizmas pripratęs prie tam tikro ritmo, t.y. keltis tam tikru metu, o ilgiau miegant šeštadienį ir sekmadienį kyla pavojus išsiderinti tam ritmui, ir gali būti paradoksas, kad nuo pirmadienio kaip tik jausitės blogiau, nors ir ‘atsimiegojote’…) ; susiplanuoti darbus, kad netektų sėdėti iki vidurnakčio; nusistatyti prioritetus ir galbūt kažkokių užsiėmimų atsisakyti, nes tikrai bandyti visose srityse viską atlikti tobulai ir visur suspėti yra utopija. Galų gale svarbi pilnavertė mityba, t.y. valgyti įvairų maistą, kelis sykius per dieną, būtinai pavalgyti pusryčius. Pravartu priminti, kad tokie mėgstami dalykai kaip kokakola, čipsai, picos, bandelės ir kitas greitas maistas, jeigu jo paskanaujate retai, nieko ypač blogo nepadarys, tačiau jeigu dėl ‘laiko trūkumo’ jis yra pagrindinis jaunimo racionas, žinotina, kad tai menkavertis maistas, jis gal ir duoda sotumą, tačiau tai tik kalorijos, praktiškai neturintis (ar nedaug) vitaminų ir kitų vertingų medžiagų, o vietoj to – žalingų junginių (akrilamidų etc.), kurių įrodytas net vėžį sukeliantis veikimas, o be to, gali sukelti skrandžio ar žarnyno uždegimus. Tad geriau tokio maisto vengti.
Jeigu tokios ir panašios priemonės nepadeda ir skundai išlieka, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Mat nuolatinis nuovargis gali būti netgi dėl kai kurių lėtinių ligų (tiek infekcinių, tiek neinfekcinių; o jos kaip tik dabar dažnėja ir tarp jaunimo), ir jeigu jos nediagnozuotos ir negydomos, net ir didžiausi kiekiai vitaminų, gerimaxų ir panašių dalykų nepadės.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5116 access attempts in the last 7 days.