Mar 102003
 

Donatas klausė: Mano tėvukui neseniai buvo mikroinfarktas, jam 57metai.Norėčiau sužinoti, koks turėtų būti tokio ligonio režimas. Jo pomėgiai: daug dirbti, išgerti alaus, rūkymas, pirtis.

Guru atsako:

Visų išemine širdies liga sergančių ligonių gyvenimo būdo principai panašūs, ir apie juos galite pasiskaityti daug kur.
Tai: mažinti kūno svorį (jeigu turima antsvorio), reguliuoti kraujospūdį (jei padidėjęs), būtinai mesti rūkyti (nes rūkymas skatina aterosklerozės vystymąsi), sureguliuoti darbo-poilsio režimą; būtina judėti (saikingai, savo malonumui). Pirtis nėra labai gerai, bet ir nėra itin blogai. Dėl alkoholio…-maži jo kiekiai, manoma, stabdo aterosklerozinių plokštelių vystymąsi, dideli – skatina (bėda tik, kad mūsuose nėra ‘gėrimo kulturos’-geriama nesaikingai). Reikėtų valgyti mažiau (ar visai atsisakyti) riebaus gyvulinio maisto, pvz. vietoj kiaulienos valgyti vištieną, kalakutieną ar bent jau jautieną; riboti valgomosios druskos kiekį maiste (pramoniniu būdu ruošta mėsa, fermentiniai sūriai – nemažai druskos turį produktai) – racione valgomosios druskos per parą iki 6g; ‘valgyti daržoves be grietinės’ – tai yra, daugiau ląstelienos – šviežių (ar ne visai) daržovių, vaisių (ypač gerai obuoliai) mažiau riebalų, ypač taukų, keisti juos augaliniais aliejais. Beje, šie patarimai trumpai tinka bet kuriam sveikam žmogui.

Be to, reikėtų su savimi turėti nitroglicerino tablečių ar aerozolio skubiai pagalbai, jei prasidėtų skausmai širdies plote ar dusulys. Ir žinoma, reguliariai, kasdien, vartoti vaistus, taip, kaip nurodyta gydytojo.
Siūlau pasiskaityti:
http://www.sam.lt/sveikata/schema.htm.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5116 access attempts in the last 7 days.