Dec 212001
 

tolikas klausė: Turiu tokią bėdą. Mano kompiuteris labai kaista. Yra procesorius Athlon XP 1600+ ir motininė plokštė Soltek SL75DRV2 su Via Apollo 266A čipsetu. Procesorius įkaista iki 60 laipsnių ir ‘nulūžta’ Windows Millenium. Klausimas: koks aušintuvas geriausiai tiktų mano Athlonui socket A ?

Guru atsako:

Taip, problema yra labai dažnai sutinkama, ir Jūs tikriausiai esate teisus – kaltas procesoriaus aušintuvas, ypač jei pirkote kur nors Lietuvoje surinktą kompiuterį ir ne iš žinomos firmos. Mažindami kompiuterio savikainą, surinkėjai dažniausiai naudoja pačius prasčiausius aušintuvus, todėl nenuostabu, kad turite problemų.
Renkantis aušintuvą, geriausia būtų pasitikėti pačių AMD rekomendacijomis. Jas galite rasti čia.
Problema ta, kad daugumos šiame puslapyje paminėtų aušintuvų Lietuvoje praktiškai neįmanoma gauti, ir jų kainos nėra žemos. Iš Lietuvos masinėje rinkoje sutinkamų aušintuvų galėčiau rekomenduoti Vantek firmos gaminius. Accorp aušintuvai labai geri, tačiau Athlonui gali netikti – jie skirti Duronams. Titan aušintuvai yra labai neblogi, bet jų sukeliamas garsas žymiai intensyvesnis (tiesa, niekas nepramuš FOP38 aušintuvo su Black Label Delta ventiliatoriumi, kuris kaukia.. kaip reaktyvinis lektuvas. Prieš metus tai buvo pats našiausias aušintuvas Socket A tipo motininei plokštei. Šiuo metu yra žymiai našesnių ir tylesnių). Jų kaina yra žema, jie dirba palyginus tyliai ir aušina pakankamai. Jei galite sau leisti įsigyti brangesnį aušintuvą – rinkitės varinius.
Be to, prieš dėdami aušintuvą nepamirškite nugramdyti gamintojo pateikiamą ‘thermal pad’. Jis teoriškai yra skirtas pagerinti termini kontaktą, bet daugumoje atvejų elgiasi atvirkščiai. Nuvalykite šį sluoksnį tirpikliu arba smulkiu švitriniu popieriumi (600 ar smulkesniu). Nenaudokite peilio ar panašių įrankių, nes jie gali sugadinti lygų aušintuvo paviršių. Prieš dėdami nepamirškite patepti termine pasta.
Be to, ypač jei Jūsu kompiuterio korpusas – mažas ir pigus mini/midi toweris (brangesni dažniausiai turi trupyti daugiau erdvės viduje) – rekomenduočiau sudėti visus įmanomus korpuso ventiliatorius (danžiausiai vienas ar du dedami kompiutereio nugaroje ir vienas priekyje. Priekinis ventiliatorius turėtų traukti orą į korpusą, užpakaliniai – siubti jį iš korpuso. Reikėtų rinktis ventiliatorius, turinčius kuo auštesnį perstumiamo oro koeficientą (tų pačių išmatavimų ventiliatoriaus prastumiamo oro tūris gali skirtis iki kelių kartų). Tiesa, kuo ventiliatorius našesis, tuo jo sukeliamas triukšmas didesnis. Reikėtų nepamiršti atsižvelgti ir į tai.
Apibendrinimas:
Kad ir kokį aušintuvą įsigysite, reikia nepamiršti:

  1. Nuimti nuo jo gamintojo terminį sluoksnį ir pakeisti jį termine pasta. Pigiausios yra silikoninės, geriausios – sidabrinės.
  2. Net ir geriausias procesoriaus aušintuvas nepadės, jei kompiuterio korpuso vidaus temperatūra bus aukšta. Rekomenduočiau įdėti bent du papildomus (vieną priekyje, kitą gale) korpuso ventiliatorius, kad pagerintų oro cirkuliaciją.


Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5100 access attempts in the last 7 days.