Dec 192001
 

Rimantas klausė: Siūloma nemažai įvairių brangokų eraser’ių, kurie neva 100 proc. garantuoja mano apsilankymų internete slaptumą. Ar tikrai taip? O gal užtenka tokių priemonių kaip history, cookies, temporary files išvalymo, kad ne tik iš mano PC, bet ir serverio operatorius negalėtų pasmalsauti, kokiuose interneto puslapiuose aš lankiausi ? Norėčiau tikrai žinovo (profo) atsakymo, nes konfidencialumas plintant el.ryšiams labai svarbus ir labai nemalonu, kai po tavo asmeninius reikalus gali kapstytis kiti.

Guru atsako:

Visų pirma norėčiau pastebėti, kad ‘ereizeriai’ savo prigimtimi negali garantuoti Jūsų apsilankymų internete slaptumo. Ne tokia jų paskirtis. Jie paprasčiausiai panaikina Jūsų kompiuteryje tokių apsilankymų pėdsakus (jie tikriausiai ištrina cache, cookies, history ir panašiai). Bet tai ir viskas, ką jie gali padaryti.
Jei norite, kad serverio, per kurį jungiatės prie interneto, administratoriai nematytų Jūsų aplankytų svetainių, tai šios priemonės visai netinka. Be to, jei administratorius gerai išmano savo darbą, tai jam visiškai nesunku pamatyti, ką Jūs veikiate internete. Tiesa, galima sugalvoti priemones, kaip to išvengti, bet jos tikrai nėra prieinamos paprastiems vartotojams (pvz., koduotas tunelis ir pan).
Taigi, 1:1 Jūsų dvikovą prieš serverio operatorių laikyčiau iš anksto pralaimėta.
Tiesa, galima dalinai užmaskuoti Jūsų lankomas svetaines bei toms svetainėms nerodyti Jūsų tikrojo adreso. Tam yra naudojami http proxy (tuomet tai, ką Jūs lankote, galės matyti minėto proxy, bet ne Jūsų tinklo operatorius) arba taip vadinami anonimaizeriai (paprastai www svetainės arba atskiros programos). Kadangi nesu su jomis nuodugniai susipažinęs, aprašysiu tik http proxy.
Iš principo, proxy veikimas yra labai paprastas. Jūs pirmiausia jungiatės prie šio proxy, o toliau jis jungiasi prie svetainių, kurias norite aplankyti.
Jūsų administratoriui matomi susijungimo adresai: Jūsų ir proxy (IP lygyje). Proxy mato Jūsų adresą ir adresą svetainės, į kurią jungiatės. Svetainei, kurią lankote, matomas proxy adresas.
Proxy galima nustatyri pasirinkus Tools -> Internet Options -> Connection -> LAN Setings…
Gana didelį proxy sąrašą galite rasti čia: http://www.proxymetr.narod.ru/ arba čia: http://www.samair.ru/xwww/proxy.htm.
Bet ir naudojantis šia priemone Jūsų administratorius labai norėdamas galės pažiūrėti, kokius puslapius lankote (tam naudojamos specialios programos).
Ir pabaigai: jei rimtai rūpinatės savo privatumu internete, tai Jums reikėtų kreiptis į saugumo specialistą. Naudojantis internetu yra tiek būdų pažeisti Jūsų privatumą, kad juos net išvardinti būtų sunku, jau nekalbant apie sprendimus juos pašalinti. Paminėsiu tik keletą:

  1. Jei naudojate e-mail’ą, žinokite, kad Jūsų žinutės tinklais keliauja ‘atviru tekstu’, todėl jas gali perskaityti ne tik Jūsų adresato pašto serverio administratorius, bet ir nemažai kitų, su Jūsų tinklais niekaip nesusijusių žmonių.
  2. Jei Jūsų kompiuteris tiesiogiai prijungtas prie interneto, tai į Jūsų kompiuterį galima įsilaužti ir ‘pasiskolinti’ jame esančią informaciją.
  3. Egzistuoja virusai, kurie ‘atidaro’ Jūsų kompiuterį kiekvienam prie interneto prisijungusiam žmogui. Tokiu atveju nereikia jokių specialių žinių, norint ‘peržiūrėti’ Jūsų informaciją.
  4. Kad ir ką veiktumėte internete, Jūs paliekate ‘pėdsaką‘, pagal kurį yra labai nesunku Jus atsekti.


Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 69 access attempts in the last 7 days.