Jul 312001
 

Vytis klausė: Ar galima ant paprasto folderio uždėti kodą (password) ?

Guru atsako:
Viskas priklauso nuo to, kokia operacinę sistemą naudojate. Deja, spėju, kad tai yra viena iš Win95/98/ME. Šios operacinės sistemos naudoja FAT tipo failų sistemą, o FAT’e jokio saugumo numatyta nėra.
Dar labai seniai, prieš kokius 6 metus, esu turėjęs programėlę, kurios pagalba galima užkoduoti katalogą, tačiau tada užkoduotas katalogas paverčiamas vienu dideliu failu, kuris užima tiek, kiek viduje esantys failai. Kitaip sakant, visas katalogo turinys yra tarsi supakuojamas į failą koduojant, o norint tą informaciją naudoti, reikia naudojant tą pačią programą atkoduoti tuos failus įvedant slaptažodį, kas, be abejo, yra visiškai nepatogu.
Yra ir kitokiu failinių sistemų, kuriose yra numatytas saugumo poreikis (tiesą sakant, be FAT’o beveik visos kitos leidžia apsaugoti informaciją), tačiau jos gali būti naudojamos tik su kitomis operacinėmis sistemomis. Pvz: WinNT/2000 naudoja NTFS failų sistemą. Joje nėra slaptažodžio uždėjimo galimybės, tačiau įsijungęs kompiuterį asmuo turi nurodyti savo vartotojo vardą ir slaptažodį, o kiekvienam katalogui ar failui NTFS failų sistemoje galima nurodyti leidimus kiekvienam vartotojui. UNIX tipo operacinės sistemos savo failų sistemose naudoja dar kitokį saugumo modelį. Apie tai plačiau galite rasti internete kartu su konkrečios operacinės sistemos aprašymu.
Šiuo metu yra sukurta nemažai programinės įrangos, leidžiančios apsaugoti informaciją tam tikrose kataloguose net ir naudojant FAT sistemą. Bet visos šios priemonės yra papildomas apkrovimas operacinei sistemai (dirbant su tokiais failais, naudojami papildomi resursai jiems koduoti/atkoduoti).
Keli tam naudojami būdai:

  1. Aukščiau minėtas visų failų sujungimas į katalogą.
  2. Fat lentelės kodavimas
  3. Atskirų failų kodavimas
  4. kt.
Beje, kiek man teko susidurti su šiomis sistemoms (tiesa, aš naudojau tik shareware), jos nėra labai patikimos (tai yra, įdiegus jas, sistemos stabilumas sumažėja… o atsitikus kokiai nors ‘nelaimei’ dažniausiai prarandami visi užkoduoti failai ir katalogai…

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5100 access attempts in the last 7 days.