May 152001
 

Saulius klausė: MMX 166 procesorius yra užturbintas iki 188MHz, kompiuterį rinkusi firma sakė, kad galima turbinti iki 200MHz. Kaip ten iš tikrųjų yra? Ar galiu užturbinti procesorių iki 230 MHz ? (tiek maksimaliai palaiko plokštė). Gal galima turbinti, bet reikės papildomo aušinimo?

Guru atsako:
Į šį klausimą vienareikšmio atsakymo nėra. Žiūrint grynai iš praktinės pusės – užturbinti galima, bet kaip procesorius veiks – čia jau nėra jokios garantijos. 166MMX’ą mačiau max užturbintą iki 210. Dirbo stabiliai su eiliniu cooleriu. Bet tai nereiškia, kad Jums irgi taip pavyks. Mes jau anksčiau esame atsakinėję į panašius klausimus, bet kartotis gal nepakenks:

  1. Procesorių turbinimas – sėkmės dalykas. Tėra tik tendencijos. Vieni procesoriai turbinas geriau, kiti – prasčiau, bet nepabandęs niekada negali tiksliai pasakyti, iki kiek pavyks užturbinti konkretų procesorių.
  2. Užturbinti procesoriai ‘ryja’ daugiau energijos, todėl labiau kaista ir jiems rekomenduojami geresni aušintuvai. Be to, gali tekti kiek kilstelti ir įtampą (Jūsų atveju tai neaktualu).
  3. Peržengus tam tikrą ribą (kuri kiekvienam procesoriui yra skirtinga), kompiuteris nebepasikrauna (‘nepostina’, arba Windows’ai krovimosi metu išmeta mėlyną mirties langą). Tai akivaizdūs turbinimo padariniai. Be to, gali sumažėti sistemos stabilumas tiek atliekant matematines operacijas, tiek ir bendraujant su ‘periferija’. Kadangi kalba eina apie 166MMX, tai čia nekalbėsime apie FSB kėlimo problemą. Taigi, užturbinus kompiuterį, reikėtų pratestuoti jo stabilumą (mano mėgstamiausia programa šiam reikalui – Prime95, paleidus ją, net ir tuo atveju, kai Windows dirba stabiliai, matomos laidos).
  4. Jūs turbinate tik savo asmenine rizika. Turbinimo metu gali būti pažeistas tiek pats procesorius, tiek ir kiti kompiuterio komponentai. Jei procesorius naujas, turbinimas dažniausiai panaikina garantiją (jei procesorius sudega). Taigi, jei kas atsitiks, galėsite kaltinti tiks save, ir jokiu būdu ne guru.lt ar ką nors kitą (čia tik tarp kitko, galima ir neišsigąsti :)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3079 access attempts in the last 7 days.