Feb 012010
 

musics klausė: Norėčiau sužinoti, ką galėtų reikšti mano monitoriaus adapterio traškesys. Kai įjungi monitorių, traška, kai išjungi – nebetraška. Monitorius Dell 1503FP (Analog), adaperis AC Dell (1503FP).

Guru atsako:

Trumpai: kai to garso nebegirdėsite, teks nešti srovės keitiklį į remonto dirbtuves. Tai normalus garsas, kurį skleidžia kiekvienas įrenginys, verčiantis kintamą (KS, angl. AC) el. srovę į nuolatinę (NS, angl. DC).
Įrenginys, verčiantis KS į NS vadinamas lygintuvu (angl. rectifier). Nepainioti su namų apyvokos įrenginiu, kuris naudojamas lyginant skalbinius. Tai elektrotechnikos terminas.
Atvirkščiai, keičiantis nuolatinę į kintamą srovę įrenginys vadinamas inverteriu (angl. inverter).
Kintamos srovės atveju įtampos kitimas laike atrodo taip (horizontali ašis – laikas, vertikali – įtampa [U], matuojama [V]oltais):


Nuolatinės srovės atveju pašalinama viena iš įtampos dedamųjų (teigiama arba neigiama), o dažniau, kadangi tai yra efektyviau, paliekama tik vienos orientacijos (teigiamos arba neigiamos) įtampos dedamoji, pvz.:


Taigi, pirmas darbas, kurį atlieka blokelis, keičiantis srovę, ateinančią iš elektros tinklų, į tinkamą Jūsų ekranui – pašalina vieną iš įtampos dedamųjų. Anksčiau tam buvo naudojamos metalo plokštelės. Dabar kur kas dažniau – silicio diodai. Metaliniai srovės lygintuvai vis dar naudojami aukštos įtampos perdavimo tinkluose. Ramesnę dieną nueikite prie aukštos įtampos perdavimo linijų ar paskirstymo stoties – išgirsite bene tą patį, tik kiek duslesnį zvimbesį.
Antrasis blokelio darbas – įtampos stiprio mažinimas ir stabilizavimas. Elektros perdavimo tinklais mūsuose perduodama 230 [V]oltų stiprio elektros srovė. Be to, stipris gali kisti 10% ribose į didesnę ir mažesnę pusę.
Remiantis energijos kokybės reikalavimais, Po 2009 metų elektros tinklo įtampa didinama iki vardinės 230 V reikšmės ir nustatomos leistinos nuo -10% iki +10% darbo įtampos ribos, tai yra nuo 207 V iki 253 V.
Ekranams, nešiojamiesiems kompiuteriams ir pan. įrenginiams pakanka įtampos stiprio iki 50 [V]oltų. Dažniausiai ir dar mažesnio: 12, 20, 36 V. Šį, elektros įtampos stiprio mažinimo, darbą atlieka varžas (rezistorius). Tai tam tikro ilgio (formulėse skaičiuojame metrais, bet įrenginyje turėtų būti kelių centimetrų ilgio) elektros grandinės dalis, turinti savitąją varžą, matuojama Omais metrui (Ω m).
Paprasčiausias varžo pavyzdys – elektros laidas. Laidas, kuriuo teka elektros srovė, yra menkas varžas, tačiau kuo stipresnė srovė, tuo jo poveikis juntamesnis – laidas, kuriuo ilgai teka el. srovė, šyla, o srovė ilgo laido gale būna menkesnė, nei pradžioje. Energija niekur nedingsta. Tik pasikeičia jos forma.
Taigi, blokelis, paversdamas elektros perdavimo tinklais atkeliavusią srovę tinkama Jūsų ekranui, šyla ir zvimbia. Traška, arba zvimbia, nes atskiras dalis sudarančios metalinės plokštelės, atsiradus elektros srovei, daug sykių per sekundę juda. Juda labai nedaug, toks judėjimas gali būti nepastebimas akimi, tačiau vis tiek juda. O judantis metalas yra linkęs skleisti traškančius ar zvimbiančius garsus… Nereikia jaudintis, tačiau jei erzina garsas – padėkite blokelį kur nors toliau. Tik neuždenkite jo minkšta, šiluma izoliuojančia medžiaga – jo skleidžiama šiluma turėtų kur nors išsisklaidyti.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 73 access attempts in the last 7 days.