Dec 292009
 

Gintarė klausė: Esu 22 metu dirbanti studentė. Mano tėvai 14 metų negyvena kartu, jie nebuvo susituokę. Jiems abiems tai antra partneryste. Mano pavardė yra pirmojo mamos vyro (kadangi jiems gyvenant kartu mama turėjo pirmojo vyro pavardę, nes už jo buvo ištekėjusi, o išsiskyrusi pasiliko tą pavardę). Tėvas nepripažįsta, kad esu jo dukra. Mama niekad nereikalavo alimentų. Mama tvirtina, jog jis tikrai mano tėvas. Tačiau tėvas atsisako tai pripažinti. Atsitiko taip, kad turiu rimtų sveikatos problemų, turėjau operaciją. Moku už mokslą, o dabar ir vaistai kiekvieną mėnesį man kainuos apie 700Lt. Taigi mano algos neužtenka pragyvenimui. Mama pensininkė, bedarbė. Mano tėvas pasiturintis žmogus. Noriu pasiteirauti, ar dar yra kokių galimybių, kaip galėčiau pasiekti to, kad tėvas mane pripažintų? Ar jis dar privalo mane išlaikyti? (Girdėjau, jog yra įstatymas, jog tėvai vaikus turi išlaikyti iki 24 metų). Ar įmanoma išsireikalauti iš tėvo finansinės paramos mano atveju?

Teisės Guru atsako:

Gimus vaikui, kaip vaiko tėvai yra įrašomi santuokoje gyvenantys asmenys.
Jeigu vaikas gimsta po santuokos nutraukimo, santuokos pripažinimo negaliojančia ar po vyro mirties nepraėjus 300 d., vaiko tėvu įrašomas buvęs motinos sutuoktinis.
Iš klausimo neaišku, ar Jūs gimėte Jūsų motinos ir vyro, kuris įrašytas Jūsų tėvu, santuokos metu, ar jau po santuokos nutraukimo, bet nepraėjus 300 d. Ir vienu, ir kitu atveju turi būti nuginčijama tėvystė. Tai padaryti gali Jūsų tėvas (kuris įrašytas gimimo liudijime), motina arba Jūs kreipdamiesi į teismą.
Teismas atsižvelgdamas į visų šalių parodymus, liudytojų liudijimus ir jeigu nėra ginčo tarp šalių priims sprendimą, kuris yra tikrasis vaiko tėvas. Jeigu visgi yra ginčas tarp šalių, tokiu atveju yra atliekamas DNR tyrimas.
Dėl išlaikymo: išlaikymą teismas priteisia, kol vaikas sulaukia pilnametystės, išskyrus atvejus, kai vaikas yra nedarbingas, dėl invalidumo, kuris jam nepilnamečiui nustatytas, arba kai vaikui būtina parama, jis mokosi vidurinių, aukštųjų ar profesinių mokyklų dieniniuose skyriuose ir yra ne vyresnis nei 24 m. (LR CK 3.194 str. 3d.).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2397 access attempts in the last 7 days.