Jan 292009
 

Irena klausė: Kokia žalą daro gazuoti vaisvandeniai ? Kokios medžiagos yra pačios pavojingiausios gaz.vaisv. sudėtyje ?

Guru atsako:

„Gazuoti“ gėrimai: vandenys ir limonadai, nuo kurių gausybės ir įvairybės lūžta maisto parduotuvių, ypač didžiųjų prekybos centrų, bei degalinių lentynos, atvirai kalbant, neturi jokių fiziologiškai aktyvių mikroelementų ir vitaminų, kurie yra būtini organizmui. Na, galbūt nebent tie, kurių etiketėse yra atitinkama markiruotė, dėl ko aš esu linkęs abejoti, nes visų šių gėralų kaina yra vienoda, o juk vaistinėse vienos vitaminų piliulės kaina pranoksta dvilitrinio „bambolio“ kainą… Bet užtat visi šie vaikams skirti gėrimai būna sočiai „pagardinti“ konservantais (pav., benzoine rūgštimi E211), sintetiniais aromatizatoriais, dažais ir saldikliais.

        
Jei šie „gaivinantys“ gėrimai blogai veikia suaugusio žmogaus virškinamojo trakto veiklą, tai vaikams jie yra net dvigubai pavojingesni. Mamytėms privalu žinoti, kad jų vaikeliams dar nėra susiformavusios suaugusiųjų skrandžio sekrecijos funkcijos, todėl limonadai ir „gazuoti“ gėrimai vaikams akyvaizdžiai mažina skrandžio rūgšties susidarymą. Gydytojai jau senai įrodė, kad cheminiai šių gėrimų dažai vaikams sukelia įvairias alergijas, o pats „gazas“ – angliarūgštė (anglies dioksidas) – sukelia raugėjimą, vidurių pūtimą ir kitus nepageidaujamus vidaus organų pokyčius.

        
Dažnai žmonės, gerdami pigius, angliarūgšte ir saldikliais prisotintus putojančius vynus, liaudyje vadinamus „šampanais“, skundžiasi apsinuodijimu ir bloga savijauta. Ir kaip nesiskųs, jei ta pati „šampanų“ angliarūgštė taip išėda „šampano“ butelį, kad jo net taros supirkimo punktai jau nebepriima.

        
Indijos mokslininkai nustatė, kad žmonėms, kurie ilgesnį laiką gėrė limonadus ir kolas, fantas ir spraitus su angliarūgšte, žymiai padidėjo virškinamojo trakto vėžiniai susirgimai. JAV mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad „gazuotų“ gėrimų paklausa per paskutiniuosius 50 metų išaugo 450%, o per paskutiniuosius 25 metus virškinamojo trakto vėžiniai susirgimai išaugo net 570%!!!

        
Blogesni reikalai yra su saldikliais. Šiandienos gėrimuose cukraus nerasite – gėrimų gamintojams cukrus yra per brangus. Visi bet kokių gėrimų gamintojai saldina savo gėrimus cheminiais saldikliais. Koks jų poveikis žmogaus organizmui, galima akivaizdžiai įsitikinti apsilankius Jungtinėse Amerikos Valstijose – niekur kitur nerasite tiek storulių ir ypač nuo viršsvorio ir įvairių virškinamojo trakto ligų kenčiančių vaikų.

        
Gėrimų gamintojai ir Lietuvoje gėrimų saldinimui naudoja tokius saldiklius:

  • ciklamatą (kodas E 952), kuris yra 30 kartų saldesnis už cukrų. Jo negalima duoti vaikams ir nėščioms moterims, bet jūs gėrimų etiketėse šių perspėjimų tikrai nerasite.
  • aspartamą (kodas E 951), kuris yra 180 kartų saldesnis už cukrų. Jis daugiausia naudojamas limonadų gamybai. Koks jo poveikis žmogaus organizmui ir ypač vaikų besivystančiam organizmui, niekas Lietuvoje dar nėra net tyręs, bet vaikų sergamumas inkstų ligomis po šių gėrimų pasirodymo Lietuvoje padvigubėjo.
  • sachariną (kodas E 954) – sintetinį cukraus pakaitalą, net 500 kartų saldesnį už cukrų. Gėrimų gamintojai teigia, kad jo leistina norma -2,5 mg 1 kg kūno masės, bet tai yra tik pačių gamintojų teigimas, nes ir jo poveikio žmogaus organizmui, žmonijos mutacijai taip pat niekas nėra tyręs.
  • šiandien be jų yra atrasta ir dar keliolika saldiklių, o kai kurie iš jų yra net iki 5000 kartų saldesni už cukrų. Tai gana pavojingi žmogaus organizmui sintetiniai cheminiai junginiai. Ir nors jie daug pigesni, saldinimui jų pakanka nedidelio kiekio, Europoje jie yra neaprobuoti, neleidžiami naudoti gėrimų ir konditerijos gamyboje. Atliekant tyrimus su gyvūnais, buvo nustatyta, kad jie sukelia vidaus organų vėžį.

        
Tačiau niekas negali garantuoti, kad Lietuvoje jų į „bambolinius“ gėrimus kas nors nededa. Juk ne be reikalo paprastas vanduo pas mus brangesnis už visokius limonadus, nuo kurių labai pučia pilvą ir niekaip neįmanoma numalšinti troškulio,- būtent tai ir yra tų neaprobuotų ir neleistinų Europoje saldiklių rodiklis. Tėvai privalo žinoti, kad limonadai ir „gazuoti“ gėrimai, kurių etiketėse nurodoma, jog vietoje cukraus dedami saldikliai, vaikams, o ypač mažyliams, naudingesniais netampa, atvirkščiai,- vaikams iki septynerių metų chemizuotų gėrimų išvis duoti negalima, na, nebent tėveliams labi rūpi, jog jų vaikeliai imtų kuo dažniau sirgti ir negaluoti…

        
Beje, saldikliai, esantys „gazuotame“ gėrime, sukelia dar vieną nemalonų dalyką – kariesą. Ir jei net du kartus per dieną valysite dantis, o po kiekvienos išgertos „gazuoto“ gėrimo stiklinės švariu vandeniu išsiskalausite burną, tai tik sumažins, bet ne panaikins žalingą angliarūgštės poveikį.

        
Rimti pediatrai išvis nepataria vaikams duoti „gazuotų“ gėrimų, tik iš bėdos vyresnieji vaikai juos galėtų gerti, bet ne dažniau, kaip vieną kartą kas 10 dienų. Vaikų troškulį reikėtų malšinti paprastu arba mineraliniu vandeniu, natūraliomis vaisių ar uogų sultimis (tik jokiu būdu ne iš pakelių), gaivomis, tikromis giromis, arbata.

        
„Gazuoti“ gėrimai yra nenaudingas ir suaugusiems, ypač pilniems, nutukusiems, kenčiantiems nuo diabeto, kepenų, inkstų ir vidaus trakto ligų. Be to, mokslininkai yra nustatę, kad būtent saldinti „gazuoti“ gėrimai suaugusiems sukelia inkstų akmenų susidarymą.

        
Daugelis žmonių jau įsitikino, kad „gazuoti“ gėrimai – vanduo, kolos, pepsiai ir panašūs limonadai – net neatlieka savo pagrindinės funkcijos – nenumalšina troškulio. Atvirkščiai: kuo daugiau jų geri, tuo daugiau norisi.

        
Mitybos specialistai nurodo, kad „gazuotų“ gėrimų paklausą ir populiarumą skatina agresyvi šių produktų reklama ir spaudoje, ir ypač televizijoje. Ši reklama dabar juos pradėjo net vadinti „lengvais“, kas visiškai neatitinka tikrovės.

        
O kad Jūsų vaikeliai augtų sveiki, darbštūs ir protingi, kad jų rankutės nesitiestų į spalvingai ir išraiškingai apipavidalintus butelius, pirmiausiai patys išbraukite iš savo raciono kenksmingus sveikatai gėrimus, nes ir be jų yra šimtai sveikų bei naudingų gėrimų, puikiausiai malšinančių troškulį.

        
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas
Tel. +37046 35 02 92. Mob. tel. +370617 24 338
El.paštas: vincentas.sakas@takas.lt
info@culinaryheritage.eu
Skype: vincentas.sakas

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.