Nov 302007
 

Lolita klausė: Mano 2 m. dukra jau keletą mėn. užkimusi. Gerklės jai neskauda, nekosti, nesloguoja. Girdėjau, kad balso stygų problemoms esant, negalima kaitinti, garinti. O gal kokios inhaliacijos inhaliatoriumi padėtų? Gal druskų gydykla būtų išeitis? Iš anksto dėkoju už bet kokią informaciją šiuo klausimu.

Medicinos Guru atsako:

Labai būtų keista, jei per tuos mėnesius joks gydytojas nekonsultavo – taip reikia suprasti iš laiško, nes nekalbama apie jokią diagnozę. Užkimimas – ne liga, o tik simptomas, kuris gali būti įvairių ligų, pradedant kvėpavimo takų infekcinėmis bei neinfekcinėmis ir baigiant tokiomis retesnėmis vaikų amžiuje, kaip gastroezofaginis refliuksas. Tad siūlau prieš pradedant gydymą patikslinti užkimimo priežastį. Tam reikėtų šeimos daktaro ar/ir ausų-nosies-gerklės ligų gydytojo (otorinolaringologo) konsultacijos(-ų), nes nenustačius tikros užkimimo priežasties bet kokia savigyda gali duoti daugiau žalos nei naudos. Gerų LOR-istų daug :)
Inhaliacijos – vienas iš kvėpavimo takų gydymo metodų. Esant užkimimui, pvz., dėl infekcijos, neretai rekomenduojamos inhaliacijos su eukaliptu, pušų pumpurų ekstraktu – tai ramina kvėpavimo takus. Liaudyje taikomos ir tokios priemonės, kaip kvėpuoti garais verdant bulvių lupenas.
Druskų gydyklas (vadin. haloterapiją) sergantiesiems kvėpavimo ligomis, ypač lėtinėmis, ir vaikams, ir suaugusiesiems galima rekomenduoti. Bet yra vienas „bet“, apie kurį druskų gydyklų propaguotojai paprastai stengiasi nutylėti: kai vienoje patalpoje (druskų kambariuose) susirenka daug žmonių, kurių dauguma kosti ir sloguoja, o ypač kai daug vaikų (kurie ne itin išmokę mandagumo taisykles ir kosėdami ar čiaudėdami retai prisidengia veidą), jos oras, be „gerųjų“ druskų kristalų, užsipildo tokia virusų bei bakterijų įvairove, kad jeigu dėl savo esamos ligos ir gausite pagerėjimą, rizikuojate ten pasigauti dar geresnę „dovanėlę“ – kokią nors naują infekciją, dėl ko po vienos ar kelių dienų būklė vėl pablogės. Todėl būtų racionaliausia, jeigu būtų tik individualūs seansai druskų gydyklose. Bet bent jau Lietuvoje to neteko girdėti.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2124 access attempts in the last 7 days.