Sep 212007
 

Arunas klausė: Gal žinote, kokia šiuo metu geriausia ir populiariausia nemokama duomenų bazė (branduolys) (MySQL, Microsoft MSDN)? O MSDE?

Guru atsako:

MSDN (Microsoft Software Developers Network) nėra duomenų bazė – tai tiesiog didžiulis forumas ir apskritai informacijos erdvė, kur pagalbą randa žmonės, kuriantys ir naudojantys Microsoft produkciją ar ja paremtus sprendimus.
Kalbant apie branduolius, kuriuos galima integruoti į kuriamus sprendimus, kuomet reikia duomenų bazės pagrindo, tai nemokama ir bent kiek plačiau žinoma bei patirtį turinti yra tik PostgreSQL. Ji savo istorija aplenkusi MySQL ir žvelgiant į funkcionalumą prilygsta tokiems komerciniams milžinams, kaip Oracle. Svarbiausia – tai visiškai nemokama sistema, platinama pagal BSD (Berkley Software Development) licenciją – tiek integravimui į produktus, tiek panaudojimui kaip išorinės duomenų bazės. Kitaip nei MySQL, kuri yra nemokama naudojimui kaip išorinė duomenų bazė, tačiau integruojant reikia įsigyti komercinį paketą.
Tačiau kalbant apie geriausią duomenų bazę galima įsivelti į begalinį ginčą. Yra žmonių, kurie renkasi duomenų analizės ir archyvavimo sistemas (pvz. SAP), apie kurias joks interneto projektus kuriantis programuotojas net nesusimąstytų. Visuomet reikia atsižvelgti į projekto specifiką – kiekviena duomenų bazė turi savų privalumų ir trūkumų. Jei Jums aktualu sparta ir pernelyg nerūpi duomenų vientisumas (t.y. vargiai tikėtina, bet galima atsitiktinė klaida, kurių taip bijo bankų sistemas kuriantys programuotojai), tai veikiausiai rinksitės MySQL, o jei susiduriate su sudėtingomis operacijomis – gal rinksitės PostgreSQL. Arba Microsoft SQL serverį, o gal Oracle. Konkrečiai problemai – konkretus sprendimas, o abstrakčiai – interneto bendruomenėje populiariausia MySQL.
Microsoft SQL Server Desktop Engine (MSDE) – nuo MS SQL 2000 serverio padaryta atšaka, kuria Windows vartotojai galėjo naudotis nemokamai. Pats serveris buvo vystomas ir toliau, siūlomas programuotojams ir kartu su kitais Microsoft kūrimo (programavimo) produktais. Paskutinė versija – SQL Server 2005, kuris nėra nemokamas, nors tęsiant tradicijas lieka nemokama versija MS SQL Server Express Edition – tai praktiškai tas pats serveris, tik su apribotomis galimybėmis. Nemokamą serverį galima naudoti pažinčiai su SQL serverio savybėmis apskritai, tačiau ne rimtos sistemos kūrimui.
Požiūris į šią sistemą: nors Microsoft SQL serverį galima įvertinti už jo paprastą integraciją su kitomis Microsoft sistemomis bei programavimo aplinkomis, tačiau apskritai, ypač ieškant nemokamo duomenų bazių serverio, tai neatrodo logiškas pasirinkimas – jis nėra išties nemokamas (atviras) ir nėra taip lengvai pritaikomas kitoms terpėms. Bet galiausiai tenka prieiti vieną ir tą pačią išvadą – duomenų bazės pasirinkimas labai priklauso nuo jai planuojamos paskirties. Yra situacijų, kuomet Microsoft SQL serveris yra geriausia alternatyva, o kartais jo pasirinkimas būtų visiškai nelogiškas.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3793 access attempts in the last 7 days.