Jun 042007
 

Jolanta klausė: Ieškojau kokios nors informacjos apie rentgeno poveikį nėštumui. Patyriau traumą baseine – man lūžo šonkaulis,- todėl norėjau išsitirti, ar nepažeistas plautis. Tuomet dar nežinojau, kad laukuosi. Kai atliko rentgenogramą, man buvo jau kokia 2-3 nėstumo savaitė. Gal galėtumėte pasakyti, koks gali būti to poveikis? Kiek procentų moterų jis pasireiškia? Ar gal galėtumėte nurodyti kokį adresą, kur galėčiau apie tai pasiskaityti? Labai dėl šito jaudinuosi.

Medicinos Guru atsako:

Rentgeno spinduliai vaisių veikia pakankamai blogai. Spinduliuotė veikia besidauginančias ląsteles, o vaisiaus ląstelės dauginas ir diferencijuojasi ypač greitai.
Tiesa, vienos krūtinės apžvalginės radiogramos metu kūnas gauna nelabai didelę dozę spinduliuotės. Tai viena mažiausiai apšvitinančių procedūrų medicinoje. Dozė lygi ~0,1 mSv. Vaisiau absorbuojama dozė yra ~0,5-1,5 rado. Minimali spinduliuotė, sukelianti vaisiaus pažeidimus, yra 2 radai.
Svarbu, ar tyrimo metu gavote apsikloti/prisidengti švinine prijuoste. Jei taip, visa spinduliuotės dozė kliuvo tik krūtinei. Net jei ir nebuvote prisidengusi dubens, šiuolaikiniai diagnostikos aparatai pakankamai tiksliai koncentruoja spindulius į tikslą.
Apie krūtinės Rö:
http://www.radiologyinfo.org/en/safety/index.cfm?pg=sfty_xray&bhcp=1&bhhash=1#6
Apie Rö ir nėštumą:
http://www.healthgoods.com/Education/Health_Information/Pregnancy/x_ray_and_pregnancy.htm.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5095 access attempts in the last 7 days.