Apr 262007
 

Denis klausė: Turiu tokį klausimą. Visi girdėjo, kad galima surasti mobiliojo telefono poziciją (bent aš mačiau per televizorių). Girdėjau, kad egzistuoja programos Amerikoje ir Britanijoje, leidžiančios tai nustatyti (per kompiuterį įvedamas turbūt telefono numeris, ir telefono pozicija atvaizduojama žemėlapyje). Kaip tai daroma? Ar yra kokia nors informacija apie tokį dalyką Lietuvoje? Gal galit nurodyti kokį nors tinklapį, kur būtų išsami informacija, kaip tai daroma. Daugiau rūpi,iš kur gaunami duomenys, negu algoritmai.

Guru atsako:

Toks dalykas vadinamas trianguliacija. Telefonas vienu metu palaiko ryšį su keliomis bazinėmis stotimis, ir pagal atstumus nuo jų galima apytiksliai nustatyti žmogaus, kuris naudojasi paslauga, buvimo vietą.
Lietuvoje užmiestyje kol kas privalomas tikslumas – 50 metrų, o miestuose – 5 metrai. T.y. operatoriai privalo turėti duomenis tokiu tikslumu, nors kai kurie gali pateikti ir dar tiksliau. Tai priklauso nuo bazinių stočių tinklo didumo (stočių skaičiaus).
Taigi – duomenys surenkami iš bazinių stočių, prie kurių yra tuo metu prisijungęs telefonas, juos apdoroja operatoriaus tarnybinė stotis. O veikimo principas – ganėtinai paprastas. Įsivaizduokite, kad aplink kiekvieną stotį nubrėžiamas tam tikro spindulio apskritimas. Telefonas yra bent trijų apskritimų susikirtimo centre. Tuomet telieka apskaičiuoti atstumus iki stočių, į kurių aprėpties lauką (apskritimą) patenka telefonas, o tai padaroma pagal signalo stiprumą. Turint tris linijas belieka jų susikirtimo tašką perkelti ant žemėlapio ir pasižiūrėti geografinę platumą bei ilgumą.
Lietuvoje praktiškai kol kas tai išnaudojo tik Bitė – žiūrėkite http://www.locator.lt/, tačiau ši paslauga nėra labai populiari; žmogus gali ir taip pamatyti, kur pats yra, o kažkur nueiti tai retai kada padeda.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.