Dec 192006
 

Elvita klausė: Ar daug elektros suryja lempučių girliandos? Ar mirksinčios jos sunaudoja daugiau nei vienodai degančios? Kokio tipo ir stiprumo lemputės girliandose paprastai naudojamos?

Guru atsako:

Girliandų būna įvairių, ypač dabar, kai rinkoje pasiūla didžiulė, tai ir lempučių tipai būna patys įvairiausi.
Pagrindinės grupės – trys: kaitrinės lemputės, šviesos diodai (šviestukai) ir joninės lemputės. Energijos sąnaudų požiūriu taupiausios būtų joninės lemputės, tačiau jos šviečia labai neryškiai. Geriausias energijos sąnaudų ir ryškumo santykis būtų girliandose su puslaidininkinias šviesos diodais. Kaitrinės lemputės šviečia pakankamai ryškiai, tačiau jų energijos sąnaudos didžiulės lyginant su joninėmis lemputėmis ir puslaidininkiniais šviesos diodais.
Dėl mirksinčių lempučių energijos sąnaudų atsakymas paprastas – elektrą jos vartoja tada, kai šviečia, o kai būna užgesusios, energijos nevartoja.
Realiai teko matuoti vienos kinietiškos girliandos su mirksinčiomis kaitrinėmis lemputėmis suvartojamą energiją, tai rezultatas buvo apie 10 W per valandą, tai reiškia, per 100 valandų (4 paras) suvartojama 1 kW*h (31 ct.). O girliandos su šviesos diodais ar joninėmis lemputėmis suvartotų dar mažiau energijos.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.