Nov 262006
 

Vidas klausė: Dienelę skaudėjo gerklę, buvo lengva sloga. Saugojausi ir nepersišaldžiau. Panašu į lengvą virusą, bet ne gripą, nes nuo gripo pasiskiepijęs, be to nejaučių jokių intoksikacijos požymių. Žodžiu, dirbau ir jaučiausi gerai. Po poros dienų prikimau. Paskui per dieną balsas tapo visai tragiškas. Gerklytę kaip skaudėjo, taip ir tebeskauda. Bet nedaug. Sloga taip pat yra. Nedidelė. Bet balsas – tragedija. Dar teko pas klientus pavažiuoti ir kalbėti (tyliai), po ko – visai šakės. Net knarkimas atsirado. Niekad nėra buvę. Dabar jau keturios dienos be balso. Ar balso stygų uždegimas praeina be antibiotikų? Kitas gydymosi priemones žinau ir naudoju. Ar verta apsiriboti tik tomis priemonėmis? Ar sunkiai gydomas balso stygų uždegimas? Kokios jo komplikacijos?

Medicinos Guru atsako:

Situacija panaši į įprastinį virusinį nosiaryklės uždegimą. Gleivinė paburkuso, todėl ir sutrikusi balso stygų funkcija, oras judina gleivinę (knarkimo garsas).
Antibiotikai gydant virusines infekcijas yra visiškai nereikalingi.
Gydymas įprastinis – gausiai vartoti šiltus skysčius, galima įvairius vaistinėse parduodamus mišinius, kurie sumažintų gerklų tinimą. Nepamiršti vitamino C (nebūtina tabletėmis, sveikiau valgyti citrinas). Galima mėginti senovinį metodą – skalauti burną šiltu hipertoniniu druskos tirpalu (šaukštas valgomosios druskos+stiklinė vandens). Vakare gerai inhaliacijos su eukalipro preparatais. Sveika ir gerai sumaišyti medų su tarkuotu imbieru, tiesa, ne visi šį mišinį sugeba valgyti ;)
Be to, geriau leisti gerklei pailsėti. Vengti šnibždėti – tai labai smarkiai įtempia balso stygas.
Komplikacijos retos, gali būti balso pakitimų ar pan.
Jeigu per savaitę nepagerės (ir lauko/sušalimo venkite) – reikėtų LOR gydytojo konsultacijos.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3780 access attempts in the last 7 days.