Oct 162006
 

neringike klausė: Mano mažyliui yra 8 mėn ir aš nutariau apdrausti. Tai ruošiuosi daryti Vilniaus banke. Banke pasakė, jog iki metų vyks tik pinigų kaupimas, o po metų jau bus galima apdrausti. Sakė apgalvoti apie investavimą, tai yra pasirinkti: į kokią šalį investuoti, kur investuoti (į vertybinius popierius ar kitur), rizikingumą. Aš šitų dalykų neišmanau, tad gal galit patarti, kaip ir ką pasirinkti.

Guru atsako:

Investicinis draudimas – tai tarpinis variantas tarp draudimo ir žaidimo su investicijomis. Negalite tikėtis tokio pelno, kaip vien investavimo atveju, o kaip vien draudimui – brangoka. Bet kiek suprantu, norite ne tik apdrausti, bet ir sukaupti pinigų sumą vaiko ateičiai. Tokiu atveju gal būtų verta būtų pagalvoti apie atskirą draudimo sutartį ir atskirai rinktis investicinius fondus… Bet kuriuo atveju – spręsti Jums. Toliau – šiek tiek investavimo teorijos :)
Tiek investicinio draudimo, tiek investicinių fondų atveju Jūs nesirinksite konkrečios įmonės ar srities vertybinių popierių, tiesiog investavimo kryptį. Bendra taisyklė tokia: kuo didesnė rizika, tuo didesnis pelnas. Kitaip tariant, investavus į rizikingus vertybinius popierius, didesnė tikimybė prarasti lėšas, bet jei uždirbsite – tai daugiau, negu investavę į nerizikingus.
Apie pačius vertybinius popierius: greičiausiai Jums siūlys du variantus – obligacijas (centrinių bankų arba kitų valstybinių institucijų) arba bendrovių akcijas. Obligacijos yra visiškai nerizikingi vertybiniai popieriai, turintys fiksuotas ar nedaug kintančias nedideles palūkanas.
Bendrovių akcijų pelningumas priklauso nuo to, kiek pelninga buvo bendrovės veikla, ar ta sritis tais metais buvo pelningesnė už kitas ir nuo daugybės kitų faktorių. Jei bendrovė veiks sėkmingai, plės savo veiklą, tuomet kils ir jos akcijų kaina. Ir priešingai – jei bendrovė, pvz., investavo į nepasitvirtinusį projektą, jei veikė nuostolingai arba išvis bakrutavo – ši investicija bus nuostolinga.
Panašiai galima pasakyti ir apie šalis, į kurių vertybinius popierius investuosite – jei investuosite į augančios ekonomikos šalį, kurios rinka dar tebesiplečia – ten galimi dideli pelnai, bet ir didelė rizika prarasti viską – dėl nestabilios ekonominės, galbūt ir politinės situacijos. Jei investuosite, pvz, į senąsias ES nares – rizika bus gerokai mažesnė, kaip ir laukiamas pelnas…
Bet kuriuo atveju investuojant svarbiausia, kaip sako anglakalbiai, „nesudėti visų kiaušinių į vieną krepšį“, t.y. paskirstyti riziką, investuojant į skirtingo rizikingumo vertybinius popierius.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.