Oct 052005
 

Julius klausė: Šiemet įstojau į magistrantūros neakivaizdinį skyrių, nes esu dirbantis ir negalėjau studijuoti dieniniame skyriuje. Universitetas atsiuntė pažymą dėl kvietimo į įžanginę sesiją ir kad vadovaudamasis darbo kodekso 181 straipsnio 2 dalies 3 punktu 209 ir 210 straipsniais prašo mano darbdavio suteikti man mokymosi atostogas. Tačiau darbovietė mano, kad mokymosi atostogos pagal šį punktą nepriklauso, nes per šia savaitę bus ne egzaminai ar įskaitos, bet paskaitos. Ir siūlo eiti nemokamų atostogų arba mažinti darbo dienos trukmę (dėl to, aišku, sumažėtų mano atlyginimas) arba naudoti kasmetines atostogas. Universiteto tinklalapyje tvarkaraštis (įžanginės sesijos, į kurią kviečia universitetas) vadinasi „įžanginių paskaitų tvarkaraštis“. Ar darbdavys privalo suteikti man mokymosi atostogas pagal tokią pažymą, ar universitetas yra klaidingai nurodęs darbo kodekso straipsnius? Jei universitetas klysta, pagal kuriuos dar teisės aktus galima prašyti mokymosi atostogų? Gal yra kur nors minėtų darbo kodeksų punktų išaiškinimas?

Teisės Guru atsako:
Pagal LR Darbo kodekso 181 str. 2 dalies 3 punktą mokymosi atostogos suteikiamos „konsultavimuisi“. Akivaizdu, kad įžanginė sesija ir yra skirta konsultavimuisi. Tačiau mokymosi atostogų apmokėjimo klausimas yra ganėtinai keblus, kadangi reikalinga kolektyvinė sutartis arba šalių sutarimas. Įtariu, kad kolektyvinės sutarties Jūsų darbovietėje nėra, o iš to, ką parašėte, matyti, jog darbdavys nelabai linkęs apmokėti atostogas.
Taigi jei Jūs ir pasiimsite mokmosi atostogas, bet darbdavys jų neapmokės, tai jos niekuo nesiskirs nuo nemokamų.
Minėtų kodekso punktų išaiškinimą galite rasti LR Darbo kodekso komentare. Deja, internete šio komentaro greičiausiai nerasite, teks ieškoti bibliotekoje arba knygyne.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.