Jul 182005
 

Svetlana klausė: Mano dukters krūtinės ląstos kairioji pusė (šonkauliai) yra įlinkusios ties viduriu į vidu. Metams bėgant tas įdubimas nesumažėjo, net atvirkščiai. Pediatras nusiuntė pas reabilitologą, tas išrašė mankštas ir masažus, bet pasakė, kad tai gali ir nepadėti. Patarė būtinai kreiptis pas ortopedą, nes yra laikysenos problemų.
Gyvename provincijoje ir ortopedas atvažiuoja konsultuoti tik kartą per savaitę. Užmetęs akį, kitaip nepavadinsi, nes net nepačiupinėjo įdubimo, paklausė, ar duktė nesiskundžia širdies skausmais. Kadangi duktė kol kas nesiskundžia, pasakė auginti ir toliau, o po kokių penkerių-dešimties metų, jei šonkauliai neišsitiesins, reikės operuoti.
Klausimas: ar tikrai reikia laukti kelis metus, kol vaikui pradės skaudėti širdį? Ar yra kitų priemonių (koreguojančių liemenių, diržų, galbūt specialių fizinių pratimų ar pan.) pakoreguoti defektui, kol vaikas auga? Jei yra, norėčiau sužinoti kokių, kur galima jų įsigyti, kur galima kreiptis, nelaukiant operacijos?


Medicinos Guru atsako:
Rekomenduoju kreiptis į KMUK Vaikų chirurgijos kliniką (jos vadovas prof. V.Barauskas) – čia yra vaikų krūtinės ląstos deformacijų gydymo specialistų. Reikia šeimos daktaro siuntimo vaikų chirurgo konsultacijai. Registratūra (37)326465 (37)326864.
Jūsų minėtos kai kurios ortopedinės priemonės kartu su kineziterapija, masažu ir pan. galbūt galėtų kažkiek padėti, bent pristabdyti progresavimą, tačiau vien jos bent kol kas išgydyti negalės, nes kol vyksta intensyvus augimas ir skeleto formavimasis, sunku pasakyti, kiek tas defektas pažengs. Dėl tos pačios priežasties neracionalu dabar imtis ir radikalesnių priemonių (operacinio gydymo), nes sunku prognozuoti tolimesnius rezultatus, t.y. kaip žmogus atrodys pasibaigus brendimui, pilnai susiformavus skeletui, raumenų sistemai ir etc. Taigi racionalumo toje ortopedo išvadoje tikrai yra. Iš tiesų radikalesnių veiksmų imamasi, kai stuburo ir/ar krūtinės ląstos problemos sukelia vidaus organų funkcijų sutrikimus (t.y. širdies veiklos nepakankamųmą, dusulį ar širdies skausmus). Galbūt Jūsų minimas ortopedas nepakankamai Jus išklausė ir apžiūrėjo, tačiau negaliu komentuoti kolegos darbo nežinodamas visų aplinkybių.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2399 access attempts in the last 7 days.