Jun 222005
 

Benas klausė: Turiu pora klausimų apie akis: kaip galima pagerinti regėjimą? Ar morkų sultys gerina regėjimą? Ar pigūs akiniai nuo saulės gali pakenkti akims?

Medicinos Guru atsako:
Jeigu kas sugalvotų stebuklingą būdą, kaip bet kuriam pagerinti regėjimą (nesvarbu, dėl ko jis prastas) – garantuota Nobelio premija :)
Visu pirma – neaišku, ką reiškia „pagerinti“ ? Ar to klausiančiojo regėjimas nusilpęs (dėl kažkokios ligos, ar gal tik refrakcijos yda – trumparegystė ar toliaregystė?) ir regėjimo aštrumas mažiau nei 1,0 (lentelėje atliekant regėjimo patikrinimą, nemato ženklų trečioje eilutėje iš apačios, o mato tik virš jos esančias), ar regėjimas normalus, bet žmogus nori supergalimybių?
Pirmuoju atveju – jeigu yra akių liga (ar viso organizmo liga, pažeidžianti ir akis)- nieko kito nelieka, kaip ją nustatyti ir parinkti tinkamą gydymą. Vien vitaminai niekuo nepadės. Jeigu refrakcija yda (trumpa-/toliaregystė ar astigmatizmas) – gal reikės akinių (nebūtinai nuolatiniam nešiojimui). Antruoju atveju, jeigu aštrumas 1,0 ar net daugiau – tiesiog laikytis akių higienos dirbant, mokantis etc. – tinkamas apšvietimas, tinkamas atstumas tarp akių ir knygos, reguliarios pertraukos (kurių metu patartina atlikti pratimus akims) ir t.t. Kitaip sakant, tikslas yra ne tiek pagerinti, bet išlaikyti esamą būklę, t.y. kad neblogėtų regėjimas. Jeigu žmogus maitinasi įvairiu maistu, tai ir vitaminų (taip pat ir A vitamino) gauna pakankamai, nebent būtų padidėjęs jų poreikis (spartus augimas, nėštumas ar lėtines ligos). Retkarčiais galima ir morkų sulčių išgerti, tik nereikėtų piktnaudžiauti – perdozavus gali pageltonuoti oda :) . O ir vitamino A perteklius yra pavojingas, nes vit A priklauso riebaluose tirpiems vitaminams, kurie linkę gana gerai kauptis organizme (lyginant su vandenyje tirpstančiais, pvz. vit B grupės). Aišku, gali būti vitamino A trūkumas (dėl ko atsiranda vištakumas – neprimatymas prieblandoje, taip pat odos sausumas ir dar kai kurie sipmtomai), bet bent jau Lietuvoje šiais laikais to praktiškai nepasitaiko, o jeigu taip ir būtų, tada, žinoma, reikėtų ir gydymo vitaminu A, t.y. kompensuoti jo trūkumą, bet tai jau būtų vaistai, preparatai, nes vien iš maisto to kiekio vitamino gydymui neužtektų.
Dėl saulės akinių: ne patys akiniai kenkia, bet gali nukentėti akys, jeigu tie akiniai nepakankamai apsaugo nuo saulės spindulių. Ypač jeigu perkama turguose ar gatvėje, tai galima įsigyti neaiškios kilmės ir kokybės akinių, kurie galbūt visai neapsaugo akių nuo saulės. Rekomenduočiau pirkti tik optikos salonuose, tegu ir brangesnius, bet kokybiškus, su aiškiai nusakomu koeficientu (kiek sulaiko UV sipndulių, procentas) ir kitos chrakteristikos bus pateiktos. Kiek žinau, specifiniams užsiėmimams (pvz, alpinistams) išvis reikalingi ypatingi akiniai, kurie pasižymi ypač geromis savybėmis saugoti nuo spindulių. Paprasti akiniai nuo saulės kalnuose netinkami. Be to, akiniai, pro kuriuos prastai matyti, tikrai gali pakenkti akims, nes tokiu atveju akių raumenys įtempti labiau nei įprastai.
Net ir su akiniais nuo saulės nevertėtų piktnaudžiauti, ilgai būti saulėje, o ypač prie jūros ar ežero, nes spinduliai dar ir atsispindi nuo smėlio ir vandens. Be akinių reikėtų naudoti galvos apdangalus (rekomenduotina skrybėlė plačiais kraštais).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5116 access attempts in the last 7 days.