Jun 062005
 

Rimvydas klausė: Mūsų daugiabučio namo pirmam aukšte pradėjo steigtis kažkokia įmonė (atrodo, prekiaujanti GRAFITI dažais). Savo reikmėms nori naudoti bendrą namo laiptinę. Klientai į firmą turės patekti pro laiptinės paradines duris. Iki šiol ir dar dabar laiptinės durys yra rakinamos (detalės – daugiabutis senamiestyje, trijų aukštų, gyvena maždaug 9 šeimos, name yra įsisteigusios dvi firmos, tačiau jos turi atskirus įėjimus). Visi steigimo darbai prasidėjo staiga. Jokie derinimo darbai su gyventojais (bent jau mumis) nevykdomi. Be to, mano asmeninė nuostata yra prieš tokios įmonės steigimą, kuri naudotu laiptinę savo komercinei veiklai.
Gal galit pakonsultuoti namo gyventojų teisių klausimais? Kur galima kreiptis ir kokia praktika? Ar vaidina kokį vaidmenį gyventojų balsas ir jei taip, tai kokį? Kaip išsaugoti laiptinę nuo pašalinių asmenų?
Penktadienio vakarą apie 22h pradėjo vykti kažkokie darbai. Išėjęs pasižiūrėti pamačiau, kad grafiti purškiamas laiptinės vidus nuo paradinio įėjimo iki jų durų. Argumentai tokie, kad kažkoks trečio aukšto gyventojas jiems leido. Jokio raštiško sutikimo neturi. Savo greitakalbe pudrina smeginis, kad pakeis laiptinės duris, pabetonuos laiptelius, paties naujus kilimėlius ir atidarymo proga visiems gyventojams padovanos po vieną dažų flakonėlį (kam man jie reikalingi). Nors pasižiūrėjus į jų vykdomą darbą (dažoma siena apsilupusi – seni dažai nenuvalyti, būsimos firmos durys šiaip sau, langai pusiau išdaužyti, viskas grotuota, laidų instaliacija padaryta bet kaip, tiesiai virš laiptinės durų nori pasikabinti savo reklamos skydą ir prie lauko durų pasikabino skambutį) firma, švelniai tariant, pasitikėjimo nekelia, pradeda darytis panšu į narkomanų landynę ar prostitučių lizdą ir šiaip neturim jokio noro, kad laiptinė taptu ‘praxodnoi dvor’. Beje, dažyti jie taip ir nepabaigė, tikriausiai kažkas juos išvijo.


Teisės Guru atsako:
Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektai (laiptinė, durys, laikančios konstrukcijos, stogas ir pan.) yra bendra dalinė visų butų savininkų nuosavybė. Naudojimąsi ja reglamentuoja LR Civilinis kodeksas.
Trumpai tariant, toks turtas turi būti valdomas bendraturčių sutarimu, nepažeidžiant jų teisių. Jei nėra įsteigta namų bendrijos ar nėra kitokios sutarties, sprendimai dėl bendrojo naudojimo objektų turi būti priimami butų savininkų balsų dauguma.
Taigi jei dauguma bendraturčių nuspręs, jog pažeidžiamos jų teisės, turite visas galimybes reikalauti nutraukti darbus ar kompensuoti padarytą žalą.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5108 access attempts in the last 7 days.