Mar 072005
 

Regina klausė: Esu 47m. šiaulietė.Jau ketvirtas mėnuo skauda skrandžio srityje.Per tą laiką padaryta dvi skrandžio endoskopijos ir trys pilvo organų echoskopijos.Nieko konkretaus nenustatė.Gydo nuo tulžies pūslės diskinezijos,bet skausmas lieka toks pat.Prašau patarti, ar verta pasidaryti savo lėšomis pilvo organų kompiuterinę tomografiją,kiek tai kainuotų, ir kuo ji skiriasi nuo branduolinio magnetinio rezonanso?

Medicinos Guru atsako:

Iš tiesų tikėtina, kad yra tik funkcinis sutrikimas.
Tulžies pūslės diskineziją galima laikyti vienu iš tokių. Nors pagal skausmo lokalizaciją galėčiau įtarti ir vadinamąją neopinę dispepsiją - kai skundai panašūs į gastrito ar opaligės sukeliamus, bet morfologinių pokyčių skrandyje nerandama.
Neretai neaiškios kilmės skundai gali būti vadinamojo psichosomatinio sutrikimo išdava. Gali būti, kad gydytojai irgi bandė jums užsiminti apie tai, tik kitais žodžiais. Tik nebijokite žodžio „psicho-“. Tai jokiu būdu nereiškia, kad „nuvažiavo stogas“ ar kad reikia tuoj pat griebtis psichotropinių vaistų. Tai gali būti sukelta ilgalaikių išgyvenimų, stresų ar lydėti kai kurias ligas, pvz. depresiją. Galbūt jaučiate vidinę įtampą, tik nemokate jos išsakyti, o gal nenorite to pripažinti. Gal esate nepatenkinta aplinka – nemielas darbas, sunkiai sutariate sušeimos nariais, gal turite daug vienu ypu užgriuvusių darbų. O slopinami jausmai vienaip ar kitaip pasireikš – anksčiau ar vėliau, klausimas tik, kaip. Yra geras posakis: „Kai nekalba lūpos, kalba kūnas“. Taigi, jeigu nerandama matomų pakitimų, o ir gydymas (toks, koks dabar skirtas) nelabai padeda, galbūt reikėtų paieškoti dvasinių priežasčių.
Be abejo, skausmas ar kiti nemalonūs jutimai pilvo ar pakrūtinio srityje gali būti ir dėl vadinamųjų somatinių – kūno ligų (nervų sistemos pakenkimų, stuburo osteochondrozės, pilvo organų kraujagyslių aterosklerozės ar pan.). Rečiau tokie netipiniai skundai būna dėl širdies veiklos sutrikimų. Patarčiau iš prieinamų šeimos gydytojui tyrimų bent jau elektrokardiogramą, bendrą kraujo, šlapimo, gliukozės ir cholesterolio tyrimus atlikti. Nors jie jums jau turbūt atlikti?
O galbūt vartojate (tiksliau, vartojote ir anksčiau – iki skaumų atsiradimo) kokius nors vaistus, pvz. nuo uždegimo ar gliukokortikoidus? Jie patys neigiamai veikia skrandžio gleivinę. Gali būti, kad, nors ir nematome nė jokio uždegimo gastroskopijos metu, erzinantis jų poveikis visgi yra.
Dėl tomografijos. Kompiuterinė tomografija priklauso rentgenologiniams tyrimo metodams, ir žinotina, kad paciento patiriama spinduliuotė (t.y. radiacinė apšvita) yra daug didesnė nei paprasto tyrimo metu, pvz. krūtinės ląstos rentgenografija. Kaip pabrėžia patys rentgenologai, reikia visada pasverti kiekvieno tyrimo riziką ir naudą. Kai kuriais atvejais tomografija nedaroma (pvz., esant nėštumui). Iš tiesų, kai paprastesni ir pigesni tyrimo metodai neduoda atsakymo, skiriami kiti. Jeigu gydytojai jums rekomenduoja, galite, turėdama galimybių, pasidaryti. Kaina apie 117Lt, jei vienos srites.
Tik paprasta komp. tomografija ne itin gerai parodo vadinamųjų minkštųjų audinių būklę. Naudojamos jos atmainos, pvz. su kontrastavimu (spec. medžiagos įšvirkštimas prieš ir/ar tyrimo metu, kuri padeda aiškiau matyti norimas sritis ar kraujagysles).
Magnetinio rezonanso (MRI), nors jis irgi priskiriamas rentgenologų (ar radiologų) kompetencijai, esmė kitokia – čia nėra apšvitos rentgeno spinduliais. Tiesiog patalpinus žmogų tam tikro dažnio elektromagnetinių bangų lauke, audiniuose susižadina vandens molekulėse vandenilio atomai, kurie ima patys spinduliuoti bangas, o tai ir yra užfiksuojama paverčiama matomu vaizdu. MRI yra naujesnis metodas istoriškai, ir juo geriau matomi minkštieji audiniai. Bet jam yra daug priešparodymų (kontraindikacijų) – pvz. jeigu serga klaustrofobija žmogus (nors jau yra ir neuždaro tipo MRI aparatų, kur žmogus nėra talpinamas visas į dėžę ar cilindrą tyrimo metu, taigi jau ir tokiems galima atlikti); jeigu yra įsodintas širdies stimuliatorius ar kūne yra metalinių elementų, pvz. protezų ar plokštelių po kaulų sutvirtinimo operacijų. Ir dar visa eilė. MRI tyrimas kainuoja apie 500Lt.
Kurio/ar tyrimo reikia, turėtų nuspręsti gastroenterologo ir chirurgo konsiliumas, pats tyrimas be specialisto – tik pinigų leidimas ir švitinimas. Jei konsiliumas nusprendžia, kad tyrimas būtinas, tai nemokama.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2398 access attempts in the last 7 days.