Dec 092004
 

Sarunas klausė: Kaip ir kur būtų galima sužinoti daugiau apie bios, registrus, kompiuterio sandarą ir panašius dalykus? Turiu galvoje internetines kompiuterijos pamokas ar pan.

Guru atsako:

Pirma siūlau išmokti apie baizinį kompiuterio veikimo principą. Tarkime, suprasti, kaip veikia procesorius, kaip vykdomos operacijos, kur kada keiciasi koks registras. Siūlau pradėti ne nuo šiuolaikinių 586 ir kitų architektūrų, o nuo senosios – tarkime, kad ir Intel 8088 ar 8086. Siūlau susipažinti iš karto ir su koprocesoriumi, tarkime, 8087. Taip bus lengviau suprasti procesoriaus veikimą. Išmokus šitą, bus daug lengviau suprasti 80286, 80386 ir t.t. architektūras.
http://www.mif.vu.lt/katedros/cs/Asmen/Kompiuteriu%20architektura.pdf
šiuo adresu yra metodinė medžiaga, skirta susipažinti su procesoriaus veikimo principais, taip pat yra baziniai atmintinės veikimo principai.
Norėdamas pažiūrėti, kaip veikia procesorius ir kokie yra registrai, galite naudoti standartinę Windows komandą debug. Jame naudodamas mygtukus u arba t galėsite matyti, kaip kinta registrai, kokios vykdomos komandos, galėsite mokytis skaičiuoti dinaminius adresus, absoliučius fizinius adresus, arba kaip pasikeis segmento registras (kodas yra assemblerio formato).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.