Sep 222004
 

Arūnas klausė: Ruošiamės pirkti namą. Bet pardavėjas užsiminė, kad žiemą buvo iškėlę pamatą, ir jis paskui vėl sugrįžo į savo vietą. Sienoje iš išorės matosi plyšys, bet jis nedidelis. Ar negalėtumėt plačiau paaiškinti, kokios gali būti pasekmės namui ateityje?

Guru atsako:

Pirmas patarimas – tokio namo nepirkti. Kodėl? – Jei žiemą pakilo pamatas, iškart galiu pasakyti, kad pastatas pastatytas neapgalvotai.
Pamatai turi būti įleisti žemiau įšalo ribos, kuri Lietuvoje yra apie 0.8m nuo žemės paviršiaus. Tačiau kiekvienoje situacijoje ji gali ir skirtis priklausomai nuo grunto rūšies, aplinkos (drėgna, sausa). Jei šalia namo ar po namu praeina požeminiai vandenys, pamatai turi būti įleisti žemiau jų (tai gali būti ir sukalti poliai).
Kuo susijusi žemės įšalo riba ir šis pastatas? Visiems turbūt yra žinoma, kad stingdamas į ledą vanduo plečiasi. Jei pastato pamatai įleisti nepakankamai giliai, žiemą įšalęs gruntas kilsteli pamatus. Jei pastaruoju atveju sienoje jau atsivėrė plyšys – metams bėgant jis tik didės. Šiuo atveju reiktų tvirtinti pamatus lygiagrečiai sukalant polius ar panašiai. Bet kuriuo atveju, reiktų paskaičiuoti, kiek pabrangs pastato kaina (tai nebus mažai).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.